Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μεταγραφή του αιώνα είναι γεγονός με τον κατά γενική ομολογία καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου, Λιονέλ Μέσι, να υπογράφει από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν προκαλώντας «έκρηξη» χαράς στους Παριζιάνους. Στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Αργεντίνος σούπερ σταρ έρχεται να βρει τους Νεϊμάρ και Εμπαπέ, δημιουργώντας έτσι μία «ονειρική» επιθετική τριάδα, που -τουλάχιστον στα χαρτιά- θεωρείται από τις κορυφαίες επιθετικές γραμμές που έχουν υπάρξει σε ποδοσφαιρική ομάδα.

Βέβαια, η μεγάλη επιτυχία της Παρί Σεν Ζερμέν να εξασφαλίσει την υπογραφή του «Ψύλλου» δεν ήρθε με το αζημίωτο καθώς ο γαλλικός σύλλογος αναγκάστηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη προσφέροντας στον Μέσι, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες γιατί επίσημα νούμερα δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, διετές συμβόλαιο συνεργασίας, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 31,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αφαιρώντας τους φόρους, η καθαρή αμοιβή του 34χρονου ποδοσφαιριστή κυμαίνεται σε 25 εκατ. ευρώ ανά έτος. Ή αλλιώς σε:

  • 481.000 ευρώ ανά εβδομάδα
  • ή 68.682 ευρώ ανά ημέρα
  • ή 2.862 ευρώ ανά ώρα
  • ή 47,69 ευρώ ανά λεπτό
  • ή 0,80 ευρώ ανά δευτερόλεπτο.

Βέβαια όλα αυτά χωρίς να συμπεριλάβουμε χορηγίες, μπόνους, δικαιώματα εικόνας κλπ, που αναμένεται να «εκτοξεύσουν» τα έσοδα του Αργεντίνου στα 35 εκατ. ευρώ (40 εκατ. δολάρια)! Συνολικά, αυτό το νέο συμβόλαιο θα επιτρέψει στον Λιονέλ Μέσι να παραμείνει μεταξύ των πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών στον κόσμο όσον αφορά τους μισθούς και χορηγίες, μαζί με τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Νεϊμάρ και Εμπαπέ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην τελευταία σχετική κατάταξη της Forbes, όπου λαμβάνονται υπόψιν τόσο τα έσοδα από το συμβόλαιο όσο και τα έσοδα από χορηγίες, ο Μέσι ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο με 130 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 92 εκατομμύρια ήταν μισθοί και τα υπόλοιπα χορηγικά έσοδα. Στην εν λόγω λίστα ακολουθούν οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Νεϊμάρ, Εμπαπέ και Σαλάχ. Πλέον με τον Μέσι να μετακομίζει από τη Βαρκελώνη στο Παρίσι, υποχωρεί και στην κατάταξη αφού θα βλέπει την «πλάτη» των συμπαικτών του στην Παρί αλλά και πάλι «φτωχαδάκι» δεν τον λες...

Αναλυτικά, στη λίστα της Forbes για το 2021 η κατάταξη φαίνεται πως θα πάει ως εξής (σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα):

  1. Κριστιάνο Ρονάλντο (Γιουβέντους) - 117 εκατ. δολάρια
  2. Νεϊμάρ (Παρί ΣΖ) – 96 εκατ. δολάρια
  3. Κιλιάν Εμπαπέ (Παρί ΣΖ) – 42 εκατ. δολάρια
  4. Λιονέλ Μέσι (Παρί ΣΖ) – 40 εκατ. δολάρια
  5. Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ) – 37 εκατ. δολάρια
  6. Πολ Πογκμπά (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) – 34 εκατ. δολάρια
  7. Αντουάν Γκριεζμάν (Μπαρτσελόνα) – 33 εκατ. δολάρια
  8. Γκάρεθ Μπέιλ (Ρεάλ Μαδρίτης) - 29 εκατ. δολάρια
  9. Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν Μονάχου) – 28 εκατ. δολάρια
  10. Νταβίντ Ντε Χέα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) – 27 εκατ. δολάρια

Καριέρα που μετριέται σε δις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, ο 34χρονος Αργεντινός διεθνής έχει συγκεντρώσει πάνω από 1,2 δισεκ. δολάρια (1,02 δισεκ ευρώ) σε καριέρα προ φόρων και τελών, κερδίζοντας 875 εκατομμύρια δολάρια στο γήπεδο και 375 εκατομμύρια δολάρια από χορηγούς. Βέβαια, πάντα σύμφωνα με την Forbes, ο Λιονέλ Μέσι έχει «χασούρα» τις δύο τελευταίες σεζόν 25-75 εκατ. δολάρια σε μεικτούς μισθούς και μπόνους για περικοπές που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού.

Το αφεντικό «τρελάθηκε»

Γυρνώντας πίσω στους «Παριζιάνους», αυτό το καλοκαίρι τα... έδωσαν όλα, καθώς μετά τον χαμένο τελικό του Champions League, οι Άραβες ιδιοκτήτες της ομάδας έφεραν 4 παίκτες κορυφαίας αξίας στην γαλλική πρωτεύουσα, πέραν της «βόμβας» Μέσι. Τζίτζι Ντοναρούμα, Σέρχιο Ράμος και Τζίνι Βαϊνάλντουμ ήρθαν… τζάμπα στο Παρίσι, καθώς αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι, ενώ μόνο για τον Ασράφ Χακίμι ξοδεύτηκαν 70 εκατ. ευρώ για να έρθει από το Μιλάνο στο «Παρκ Ντε Πρενς». Αν βέβαια η κουβέντα πάει στο μισθολόγιο των νέων «γκαλάκτικος» που από φέτος θα κατοικοεδρεύουν στο Παρίσι, τα νούμερα αρχίζουν να ζαλίζουν...

Ο Λιονέλ Μέσι όπως προείπαμε υπέγραψε διετές συμβόλαιο με καθαρές απολαβές περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πίσω του ακολουθεί ο Νεϊμάρ με 30 εκατομμύρια καθαρές αποδοχές. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Κιλιάν Εμπαπέ με 24 εκατ. ευρώ. Κι όμως ο «χορός των χρημάτων» τώρα ξεκινά. Μάρκο Βεράτι και Μαρκίνιος παίρνουν 15 εκατομμύρια έκαστος. Ο συμπατριώτης του Λιονέλ Μέσι, Ανχελ Ντι Μαρία βλέπει κάθε χρόνο 14 εκατ. ευρώ να μπαίνουν στον λογαριασμό του, ενώ Σέρχιο Ράμος, Τζίτζι Ντοναρούμα και Κέιλορ Νάβας αμείβονται με 12 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ο Μάουρο Ικάρντι με μισθό 10 εκατ. ευρώ, όσα παίρνει δηλαδή και ο Πρεσνέλ Κιμπεμπέ. Τελευταίος και... ας πούμε καταϊδρωμένος ο νεοαποκτηθείς Ασράφ Χακίμι με 8 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά βέβαια είναι τα καθαρά ποσά που θα μπουν στους λογαριασμούς των ποδοσφαιριστών. Δηλαδή περίπου τα μισά από όσα πληρώνει η Παρί Σεν Ζερμέν, καθώς το 50% πηγαίνει σε φόρους...

Το χρονικό της μεταγραφής του αιώνα

Η άφιξη του Λιονέλ Μέσι στο Παρίσι από την Μπαρτσελόνα έσκασε σαν βόμβα στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, καθώς αν και τυπικά ο Αργεντίνος ήταν ελεύθερος όλα έδειχναν πως θα «έδενε» ξανά στη Βαρκελώνη, με τον πρόεδρο των «μπλαουγκράνα» Ζοάν Λαπόρτα να εκφράζει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί την αισιοδοξία του για την ανανέωση του συμβολάιου.

Τελικά όμως η La Liga είχε διαφορετική άποψη καθώς δεν έδειξε υποχωρητικότητα στις συνεχείς πιέσεις της Μπαρτσελόνα για ελαστικότητα στο Financial Fair Play, με αποτέλεσμα το μεγάλο ντιλ να μην «βγαίνει» οικονομικά. Εκεί λοιπόν που όλα έδειχναν συμφωνία, η κατάσταση ήλθε «τούμπα» και άρχισαν οι διαρροές πως ο Μέσι θα πρέπει να φύγει από την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα. Κι έτσι τελικά συνέβη με τη διοίκηση των «μπλαουγκράνα» να εκδίδει μία ανακοίνωση που θα μείνει στην Ιστορία:

«Παρά το γεγονός ότι Μπαρτσελόνα και Μέσι είχαν φτάσει σε μία αρχική συμφωνία και η ξεκάθαρη επιθυμία των δύο πλευρών να υπογράψουν σήμερα ένα νέο συμβόλαιο, αυτό δεν κατέστη δυνατό, εξαιτίας των αυστηρών οικονομικών κανονισμών που έχει θέσει η La Liga. Ως αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, ο Μέσι δεν μπορεί να παραμείνει στην Μπαρτσελόνα. Οι δύο πλευρές αισθάνονται λυπημένες που δεν ευοδώθηκε η συνέχεια της συνεργασίας τους. Η Μπαρτσελόνα εγκάρδια εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στον Μέσι για την αμέριστη συμβολή του στο να μεγαλώσει ως σύλλογος και του εύχεται ό,τι καλύτερο για το μέλλον του σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο».

https://twitter.com/FCBarcelona_es/status/1423339729811030019?ref_src=twsrc^tfw

Και οι θεοί «λυγίζουν»

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο πως ο Μέσι ήταν σε σοκ. Αν και γνώριζε πως τα πράγματα δεν ήταν απλά για να επιτευχθεί το ντιλ, πίστευε πως στο τέλος θα έμενε «σπίτι» του. Να όμως που τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θες, ακόμα κι αν είσαι, αν όχι ο καλύτερος, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν υπάρξει ποτέ. Κι αυτό φάνηκε στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, όπου η στιγμή που όλη η αίθουσα τον χειροκροτεί ενώ εκείνος κλαίει με αναφιλητά, είναι μία από τις πιο δυνατές στιγμές που έχουν υπάρξει στο ποδόσφαιρο εκτός αγωνιστικού χώρου.

Η νέα πρόκληση

Η συνέχεια γνωστή: Μετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων, ο Λιονέλ Μέσι έδειξε πως δεν ήθελε η μεταγραφή του να γίνει σίριαλ και συμφώνησε με την ομάδα που έδειξε πρώτη το σοβαρό της ενδιαφέρον, την Παρί Σεν Ζερμέν. Η στιγμή που χαιρετά μαζί με την οικογένειά του τους εκστασιασμένους οπαδούς της Παρί που τον περίμεναν στο αεροδρόμιο για... δύο ημέρες, φορώντας την μπλούζα «Εδώ είναι Παρίσι» δείχνει πως το χαμόγελο μπορεί να επιστρέψει στο πρόσωπό του.

Πέρασε από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, έβγαλε τις πρώτες φωτογραφίες στο γήπεδο και ανακοινώθηκε από τη νέα του ομάδα. Δήλωσε χαρούμενος και έτοιμος για τη νέα πρόκληση στην καριέρα του. Πήρε τη νέα του φανέλα, τη φόρεσε και πλέον μένει να τον δούμε στο γήπεδο με την υπόλοιπη παρέα. Τον Νεϊμάρ, τον Εμπαπέ και τα υπόλοιπα «φτωχά» παιδιά, να δέιχνει πως μπορεί να ξορκίσει το «φάντασμα» της Μπαρτσελόνα και να αποδείξει πως είναι ο καλύτερος όλων των εποχών και εκτός «Καμπ Νόου»...

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA