Μενού
  • Α-
  • Α+

Οριστική είναι πλέον η απόφαση της FIFA για τον αποκλεισμό της εθνικής Ρωσίας από το Μουντιάλ. Το ίδιο αποφάσισε και η UEFA με τις σχετικές αποφάσεις να ανακοινώνονται το βράδυ της Δευτέρας. Οι Ομοσπονδίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία από τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν πετούν έξω από τις διοργανώσεις τους τις ρωσικές ομάδες. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για την Σπαρτάκ Μόσχας, καθώς και της συμμετοχής της ομάδας γυναικών στο Euro, μιας και Σουηδία, Αγγλία και Ελβετία δεν δέχονταν να αγωνιστούν με τη ρωσική ομάδα. Η Ρωσία επίσης θα έπαιζε με την Πολωνία στις 24 Μαρτίου για τα τα ημιτελικά των μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, θα αγωνιζόταν ως «Ποδοσφαιρική Ένωση της Ρωσίας».

Η ανακοίνωση της FIFA

«Μετά τις αρχικές αποφάσεις που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της FIFA και την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, οι αποφάσεις που προέβλεπαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων, η FIFA και η UEFA αποφάσισαν σήμερα από κοινού ότι όλες οι ρωσικές ομάδες, είτε εθνικές αντιπροσωπευτικές ομάδες είτε ομάδες συλλόγων, θα ανασταλούν από τη συμμετοχή σε διοργανώσεις τόσο της FIFA όσο και της UEFA μέχρι νεωτέρας.

Αυτές οι αποφάσεις εγκρίθηκαν σήμερα από το Προεδρείο του Συμβουλίου της FIFA και την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA. Το ποδόσφαιρο είναι πλήρως ενωμένο εδώ και σε πλήρη αλληλεγγύη με όλους τους ανθρώπους που πλήττονται στην Ουκρανία.

Και οι δύο Πρόεδροι ελπίζουν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα βελτιωθεί σημαντικά και γρήγορα, ώστε το ποδόσφαιρο να μπορέσει και πάλι να αποτελέσει φορέα ενότητας και ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων».

Η UEFA ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συμφωνία με τη Gazprom

Η UEFA ακύρωσε τη συμφωνία χορηγίας της, με τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom, όπως δήλωσε σήμερα η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η UEFA αποφάσισε σήμερα να τερματίσει τη συνεργασία της με την Gazprom σε όλες τις διοργανώσεις. Η απόφαση ισχύει άμεσα και καλύπτει όλες τις υπάρχουσες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των UEFA Champions League, των εθνικών διοργανώσεων της UEFA και του UEFA EURO 2024», ανέφερε η ανακοίνωση. Η συμφωνία χορηγίας τέθηκε σε ισχύ από το 2012 και έχει αναφερθεί ότι αποφέρει ετησίως περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ στην UEFA. 

Eυρωλίγκα: Αναβολή και μετά αποβολή 

Οπως αναμενόταν, η Euroleague έκανε δεκτό το αίτημα των ρωσικών ομάδων για αναβολή των αγώνων τους για τουλάχιστον ένα μήνα! Ετσι, ορισμένοι από τους κορυφαίους μπασκετικούς συλλόγους στην Ευρώπη μένουν ουσιαστικά εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων για 30 ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και η οριστική αποβολή των ομάδων εάν μέχρι τότε δεν έχει τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για το EuroCup.

Ετσι, λοιπόν η Euroleague, μετά την απόφασή της να «αποβάλει» τις τρεις ρωσικές ομάδες, κάνοντας δεκτό το αίτημά τους για αναβολή όλων των αγώνων τους έως ότου σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, πλέον διαταράσσεται η ομαλότητα του κορυφαίου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ και όλα δείχνουν να βρίσκονται στον «αέρα».

Η Euroleague με ανακοίνωσή της αποφάσισε:

1. Να αναστείλει τη συμμετοχή ομάδων της ρωσικής Ομοσπονδίας τόσο στην Euroleague (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ούνικς Καζάν, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης) όσο και στο EuroCup 7DAYS (Λοκομοτίβ Κουμπάν).

2. Η Euroleague Basketball θα παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της κατάστασης. Εάν η κατάσταση δεν εξελιχθεί με ευνοϊκό τρόπο, όλοι οι αγώνες της κανονικής περιόδου έναντι των ρωσικών ομάδων θα ακυρωθούν για να διαμορφωθούν οι βαθμολογίες των πρωταθλημάτων. Η Euroleague Basketball και οι σύλλογοι της επαναλαμβάνουν τη σταθερή τους δέσμευση για την ειρήνη, ενάντια σε οποιεσδήποτε πράξεις βίας ή πολέμου, και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να προάγουν τον σεβασμό, την ένταξη και τη διαφορετικότητα, αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα του οργανισμού και των ομάδων του».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA