Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη γνώριμη πρακτική των Navtex επανέρχεται η Τουρκία αμφισβητώντας την αρμοδιότητα των ελληνικών υδρογραφικών αρχών σε θαλάσσιες περιοχές νοτιοανατολικά της Κρήτης. Στις οδηγίες προς ναυτιλομένους που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία αναφέρει ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι νόμιμες Navtex που έχει εκδώσει ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης για περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης. Οι παράνομες Navtex αναφέρονται σε δέσμευση περιοχών για ναυτικές ασκήσεις τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου.

Οι προκλήσεις, όμως, δεν σταματούν εκεί, αφού χθες ο Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP Νουμάν Κουρτουλμους συνέχισε την τακτική των κατηγοριών κατά Αθήνας και Λευκωσίας. «Στην Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματα μας και τα δικαιώματα των Tουρκοκυπρίων. Αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι. Όμως δυστυχώς η Ελλάδα, η ''ελληνοκυπριακή πλευρά'' και με την Γαλλία που τους υποστηρίζει με διάφορα πολιτικά παιχνίδια το θέμα το μετέφεραν και στην ΕΕ», είπε ο κ. Κουρτουλμους.

Η Αθήνα τα παρατηρεί όλα αυτά και κρατά στάση αναμονής αναφορικά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών γνωρίζοντας πως η Άγκυρα επιδιώκει ένα restart στις σχέσεις της με τη Δύση και κυρίως με τις ΗΠΑ. Στην Άγκυρα γνωρίζουν βέβαια πως η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε διάλογο με την Άγκυρα πριν την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου, κανείς όμως δεν μπορεί να προδιαγράψει το αποτέλεσμα των επαφών μεταξύ των δυο πλευρών. Στην ελληνική κυβέρνηση θέλουν να δουν πραγματική αποκλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας και στο επίπεδο της ρητορικής, αφού όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές «όλα σταθμίζονται και αξιολογούνται». Από την πλευρά του ο διεθνής παράγοντας φαίνεται πως πιέζει για μια άμεση επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, με το Βερολίνο να έχει τον βασικό ρόλο σε αυτή την επιδίωξη, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να πετυχαίνει να ασκήσει κάποια ιδιαίτερη επιρροή. Άλλωστε το τρίγωνο των διπλωματικών συμβούλων των τριών πλευρών δεν έχει επανενεργοποιηθεί μετά το καλοκαίρι και όλες οι ενέργειες αναμένεται να γίνουν από την πλευρά των υπουργείων Εξωτερικών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.