Μενού
  • Α-
  • Α+

Με στόχο να εξηγήσει αναλυτικά και απευθείας στους πολίτες τις κινήσεις της κυβέρνησης στο τρίπτυχο πανδημία-οικονομία-εμβολιασμοί, αλλά και έτοιμος να απαντήσει σε όποιο ζήτημα ανοίξει ο Αλέξης Τσίπρας, προσέρχεται στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Σώματος για τα του κορονοϊού, προς απάντηση και του αιτήματος που εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ποτέ δεν έχει φοβηθεί τη συζήτηση στη Βουλή και γι’ αυτό έχει επιλέξει αρκετές φορές να ενημερώσει τη Βουλή είτε μέσω του άρθρου 142Α, είτε μέσω της Ώρας του Πρωθυπουργού. Υπό αυτό το πρίσμα, δε, οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι θα πρέπει η συζήτηση σήμερα να διεξαχθεί στη βάση επιχειρημάτων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη χθες να στέλνει το μήνυμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις για τη διαχείριση στα μείζονα ζητήματα, αντί να αναλίσκονται σε δομική αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επικαλούνται από το Μαξίμου είναι το παράδειγμα της πρότασης Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων που θα μπορούσαν να παρασκευαστούν εν Ελλάδι, με την ίδια τη φαρμακοβιομηχανία να δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο εντός του 2021.

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει, όπως προελέχθη, σε τρεις άξονες: τη διαχείριση της πανδημίας, τα μέτρα προστασίας για την οικονομία, αλλά και την εξέλιξη της διαδικασίας του μαζικού εμβολιασμού. Στην αιχμή της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη θα είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία που, με βάση τον χάρτη του ECDC είναι σε καλή τροχιά, με τη χώρα μας, μαζί με τη Φινλανδία, να είναι οι μόνες «πορτοκαλί» σε μια κατακόκκινη Ευρώπη, ενώ η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και η Ήπειρος είναι μαζί με τη Γροιλανδία οι «πράσινες» περιφέρειες της γηραιάς ηπείρου. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης θα στηρίξει και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για μερική επαναλειτουργία της οικονομίας από τη Δευτέρα, όπως θα ανακοινώσει πιθανότατα αύριο ο Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων. Άλλωστε, όπως λένε από το κυβερνητικό επιτελείο τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα είναι μακράν καλύτερα από τις 14 Δεκεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε η λειτουργία καταστημάτων με τη μέθοδο του click away, ενώ διόλου τυχαία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης προσδιόρισε το μηνιαίο κόστος του lockdown για την αγορά στα 3 δις, σχηματοποιώντας έτσι τις απώλειες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Όσο για τους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός θα υπεραμυνθεί της ελληνικής στρατηγικής, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ενώ εκτίμηση του Μαξίμου, με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, είναι ότι οι ρυθμοί θα ανέβουν τις επόμενες εβδομάδες, όσο παραλαμβάνουμε περισσότερα εμβόλια. Άλλωστε, το Σάββατο ξεκινούν και οι εμβολιασμοί των 85+, μερικές μέρες νωρίτερα του αναμενομένου, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε τον στόχο των εμβολιασμών στα 2 εκ. πολίτες στο τέλος Μαρτίου. Θα επιμείνει, δε, και στην πρότασή του για ένα πανευρωπαϊκώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα διευκολύνει όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν χωρίς τεστ και καραντίνα, πρόταση ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα ως τουριστική χώρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA