Μενού
  • Α-
  • Α+

Η σημερινή πρεμιέρα της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου χωρίς ραντεβού, έστω και με την αυστηρή αναλογία του ενός πελάτη ανά 25 τ.μ., έρχεται ως ανάσα για την αγορά, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα βίωσε την…ψυχρολουσία από την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης μετά την Πρωτοχρονιά.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη προς το reader.gr, η επαναλειτουργία της αγοράς γίνεται με πρόνοιες για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Κυβερνητική πηγή διευκρίνιζε ότι οι επιχειρήσεις θεωρούνται πληττόμενες και, υπό αυτό το πρίσμα, μπορούν να διατηρούν εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής, αλλά και κάνοντας χρήση των υπόλοιπων ευνοϊκών μέτρων της πολιτείας. Παράλληλα, αυτές τις μέρες θα πληρωθούν τα ενοίκια του Νοεμβρίου, ενώ επίκεινται και οι καταβολές της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν κατά 80% μειωμένο ενοίκιο τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια κυβερνητική πηγή διευκρινίζει ότι η αγορά δεν ανοίγει για να ξανακλείσει, καίτοι η επιλογή αυτή παραμένει ως επιλογή στο τραπέζι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα πάρουν απότομα τροπή επί τα χείρω. Αντιστοίχως και οι έμποροι διαμηνύουν ότι δεν θα αντέξουν ένα τρίτο κλείσιμο, υπό αυτό το πρίσμα διαμηνύουν ότι θα κάνουν το παν, προκειμένου να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα εντός των καταστημάτων, αλλά και για να μην χαθεί το «φιλέτο» των εκπτώσεων που, πέρυσι, έκαναν τζίρο άνω των 5 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση θα τηρήσει στάση αναμονής ως προς τα περαιτέρω ανοίγματα δραστηριοτήτων και αυτό γιατί θα πρέπει να μετρηθεί η επιδημιολογική επίπτωση και της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, συνδυαστικά με την επαναλειτουργία την προηγούμενη εβδομάδα των Δημοτικών. Ήδη, πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει η εικόνα ότι το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει γίνει ομαλά, χωρίς προβλήματα και χωρίς ιδιαίτερη επιδημιολογική επίπτωση, ούτε από την κινητικότητα.

Επόμενο βήμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα είναι η επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια). Παρ’ ότι υπάρχει η προοπτική να γίνει τις επόμενες μέρες μια πρώτη συζήτηση της κυρίας Κεραμέως με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, αποφάσεις δεν αναμένονται τώρα, καθώς στην κυβέρνηση χρειάζονται περί τις δύο εβδομάδες, προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου. Υπό αυτό το πρίσμα, η επαναορά της Δευτεροβάθμιας θα πρέπει να αναμένεται τουλάχιστον από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Όσο για την εστίαση και, παρά τα σενάρια που διακινήθηκαν χθες, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθάριζαν ότι δεν πρόκειται να ανοίξει στις αρχές Φεβρουαρίου, με τον χρόνο επαναλειτουργίας της να είναι άγνωστος ακόμα. Άλλωστε, η εστίαση ήταν η πρώτη δραστηριότητα που ανεστάλη, λόγω της συνεισφοράς της στην μετάδοση της πανδημίας. Όταν ανοίξει, προτεραιότητα θα έχουν καφέ και εστιατόρια με εξωτερικούς χώρους και θερμάστρες, αλλά αυτό μπορεί να χρειαστεί ως και τον Μάρτιο, προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA