Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Άγκυρα διαμορφώνει βαρύ κλίμα μια εβδομάδα πριν την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιτίθεται χθες, παρουσία του Γερμανού ομολόγου του, Χάικο Μάας εκ νέου κατά της Ελλάδας, καταγγέλοντας προβοκάτσιες και προαναγγέλοντας την πρόθεση της Άγκυρας να θέσει όλες τις προκλητικές της θέσεις στο τραπέζι του διαλόγου. Η Αθήνα επέλεξε να μην απαντήσει αφού επιλέγει να μην δυναμιτίσει το διάλογο πριν αυτός ξεκινήσει, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει χθες ότι «η Ελλάδα υποδέχεται την έναρξη των διερευνητικών επαφών με τη σιγουριά του Διεθνούς Δικαίου και την ασφάλεια της Άμυνάς μας». Η Αθήνα κατανοεί πως η προσπάθεια της Τουρκίας να επαναπροσεγγίσει Ευρώπη και ΗΠΑ γίνεται μέσα σε ένα δύσκολο εσωτερικό πεδίο και όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές αυτή η διγλωσσία είναι αρκετά πιθανό να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Υπό το ίδιο πρίσμα η Αθήνα παρακολουθεί την Άγκυρα να επαναφέρει καθημερινά το σενάριο των συνομιλιών εφ’όλης της ύλης με την Ελλάδα, σενάριο που η ελληνική πλευρά απορρίπτει συνεχώς και σε καθημερινή βάση. Η κυβέρνηση υπενθυμίζει διαρκώς τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας ενόψει του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα και απορρίπτει κατηγορηματικά γκριζάρισμα των συνομιλιών με ακραίες αξιώσεις από την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου πως αποκλειστικό αντικείμενο της ατζέντας είναι η χάραξη των θαλασσίων ζωνών με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας. Αρκετοί αναλυτές των ελληνοτουρκικών θεωρούν πάντως πως εάν η Τουρκία δεν καταφέρει να εξασφαλίσει ένα πλαίσιο συζήτησης ευρύ όπως το επιθυμεί, τότε είναι αρκετά πιθανό ότι θα επιδιώξει να τινάξει την όλη διαπραγμάτευση στον αέρα.

Χθες πάντως ήταν η σειρά του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών να δείξει στην Άγκυρα τα όριά της, καλώντας την Τουρκία να εγκαταλείψει το παιχνίδι με τη φωτιά που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή. «Η Τουρκία ως εταίρος του ΝΑΤΟ, έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της διαπραγμάτευσης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να μη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», είπε ο Χάικο Μάας που επισκέφτηκε χθες την Άγκυρα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA