Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Κουμουνδούρου αμφισβητούν την εγκυρότητα τους (ένα γεγονός που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «πρωτοφανή» αφού στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κι άλλες φορές «κόντρες» με δημοσκόπους), υποστηρίζοντας μάλιστα πως αρκετές από τις ερωτήσεις που γίνονται έχουν στόχο «την διαμόρφωση κλίματος υπέρ της κυβέρνησης και των αποφάσεων της».

Ως παράδειγμα, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, έδινε πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε και αφορούσε το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας και το ζήτημα της αστυνόμευσης των Πανεπιστημίων. «Όλοι είμαστε υπερ της φύλαξης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το ζήτημα είναι εάν επιθυμεί όντως ο κόσμος αστυνομικούς να βρίσκονται μέσα στα Πανεπιστήμια ή απλά να φυλάσσονται από εξειδικευμένο προσωπικό, όπως έχει προταθεί από εμάς. Στον κόσμο δεν δίνεται η δυνατότητα να απαντήσει σε αυτό. Ρωτάνε «να φυλάσσονται τα πανεπιστήμια;» και η απάντηση λογικά είναι συντριπτικά υπέρ του «ναι». Αυτό δεν σημαίνει πως στηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη», έλεγε χαρακτηριστικά.

Αμφιβολίες μάλιστα φαίνεται να υπάρχουν και για τα αποτελέσματα όσον αφορά την πρόθεση ψήφου των πολιτών. Φέρνοντας ως παράδειγμα αυτή τη φορά δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την ιστοσελίδα του Ευρωβουλευτή, Στέλιου Κούλογλου, στη Μακεδονία πριν από λίγο διάστημα, υποστήριζαν ότι «η ψαλίδα εκεί φαίνεται να έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό. Ο κόσμος δεν είναι και τόσο ευχαριστημένος με τις πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας και την διαχείριση τόσο της υγειονομικής όσο και της οικονομικής κρίσης. Δεν μας πείθουν λοιπόν πως αυτό δεν αντανακλάτε στο ελάχιστο στις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις» σημείωναν και συμπλήρωναν: «Δεν ζούμε σε άλλη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να έχει την αίσθηση πως βρίσκεται στο… Λουξεμβούργο όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Εμείς βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας και έχουμε καθημερινή επαφή με επιχειρηματίες και εργαζόμενους, που δεν έχουν καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση».

Αυτή δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε αντιπαράθεση και αμφισβητεί τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, κάτι μάλιστα που του στοίχισε προεκλογικά, αφού τα στελέχη της Κουμουνδούρου αρνούνταν κατηγορηματικά να δεχτούν τα αποτελέσματα που έδειχναν μεγάλη δυσαρέσκεια από τον κόσμο. «Αυτό συμβαίνει τώρα από την αντίθετη πλευρά» λένε, παραδεχόμενοι όμως πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μεν την «πρωτιά της» στην προτίμηση των ψηφοφόρων, αλλά υποστηρίζοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν είναι στον βαθμό που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις».          

Ερώτηση και ΑΚΕ 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για «τις αναθέσεις σε εταιρείες δημοσκοπήσεων από το Δημόσιο»

Εξάλλου, απαντήσεις για «τις απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες δημοσκοπήσεων από το Δημόσιο καθώς και για τους ελέγχους που είναι υποχρεωμένα να κάνουν τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας στις εταιρείες», ζητούν, με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Λιβάνιο, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ως «τρανταχτό παράδειγμα», δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή της Κυριακής» στις 31 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «το τελευταίο έτος υπάρχουν συνεχόμενες απευθείας αναθέσεις της ΕΡΤ στην εταιρεία δημοσκοπήσεων MARC, χωρίς προηγούμενο διαγωνισμό και μάλιστα με υπερβολικά υψηλό τίμημα, συγκρινόμενο με άλλες ανάλογες έρευνες που έχει αναθέσει η ΕΡΤ, αλλά και με τις μέσες τιμές της αγοράς».

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι δεν είναι σαφής η σκοπιμότητα τέτοιων ερευνών σε ένα κανάλι όταν διενεργούνται τακτικά μετρήσεις τηλεθέασης. Σημειώνουν μάλιστα ότι «η ΕΡΤ όπως και το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρίσκεται υπό την εποπτεία της Προεδρίας της Κυβέρνησης».

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους τομεάρχες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «εγείρει μεγάλα ερωτήματα, δεδομένου ότι η εταιρεία MARC διενεργεί συστηματικά πολιτικές δημοσκοπήσεις για λογαριασμό μεγάλων ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, μετρώντας την πρόθεση ψήφου και άλλα στοιχεία, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την κοινή γνώμη».

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι τα στοιχεία ταυτότητας της κάθε δημοσκόπησης οφείλουν να κοινοποιούνται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και ότι η δημοσιοποίησή τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλει να πραγματοποιείται με τρόπο ώστε να τηρούνται οι σχετικές διατάξεις του ν.3603/2007 και το ΕΣΡ οφείλει να ελέγχει και να επιβάλλει κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεων αυτών από μέσα ενημέρωσης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι «κάθε φορέας/επιχείρηση δημοσκόπησης οφείλει, κατόπιν αιτήματος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να παρέχει σε αυτήν συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με το κόστος διενέργειας της δημοσκόπησης και τον τρόπο κάλυψής του, τον τρόπο ελέγχου της ακρίβειας των στοιχείων, καθώς και τις σταθμισμένες και μη βάσεις ποσοστών».

Επίσης τονίζουν ότι «η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είναι υποχρεωμένη να συγκεντρώνει ανά τρίμηνο καταστάσεις από φορείς του Δημοσίου με τα στοιχεία δημοσκοπήσεων ή ερευνών που έχουν αναθέσει και να τα διαβιβάζει στην Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA