Μενού
  • Α-
  • Α+

«Την ώρα που  για τρίτη φορά η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο lockdown και την ημέρα που με καθυστέρηση δύο μηνών έρχονται επιτέλους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι αρμόδιοι υπουργοί για το πρωτοφανές μπάχαλο με τις διπλές καταγραφές κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, συμπτωματικά εστάλησαν  στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης  οι δικογραφίες τις οποίες διαφήμιζε τόσο καιρό η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» σχολίαζαν κοινοβολευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις δικογραφίες των Καλογρίτσα και Folie Folie και συμπλήρωναν:

«Η πρώτη αφορά τη μήνυση του κ. Καλογρίτσα, που έχει  δικηγόρο τον κ. Λοβέρδο. Ο επιχειρηματίας σε διατεταγμένη υπηρεσία,  επιχειρεί να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα σε μια επαγγελματική του υπόθεση, η οποία έχει κριθεί στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο και στο Πρωτοδικείο Αθηνών και μάλιστα με καταδικαστική απόφαση. Οι πολιτικές σκοπιμότητες είναι πρόδηλες.

Η άλλη περίπτωση αφορά στην αστήρικτη συκοφαντία κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της Folli – Follie. Η ΝΔ επιχείρησε να συνδέσει τη συκοφαντία με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή. Μόνο που η τροπολογία αυτή είχε ψηφιστεί και από την ίδια καθώς από τα υπόλοιπα κόμματα, αφού δεν περιείχε τίποτε το μεμπτό. Μάλιστα δύο χρόνια μετά, ως κυβέρνηση πλέον, την επανακατέθεσε και την υπερψήφισε. Η υπόθεση του συκοφάντη, βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη με μηνυτήρια παρέμβαση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.   

Τα υπόλοιπα στα αρμόδια όργανα της Βουλής.

Δυστυχώς για τη ΝΔ και ευτυχώς για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα, δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Υπήρξαν και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως του «διαχώριζαν» τις δύο υποθέσεις, λέγοντας πως στη μεν υπόθεση της Folli Follie «δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο και δεν θα έπρεπε καν να έχει έρθει στη Βουλή η δικογραφία», ενώ για την υπόθεση Καλογρίτσα και τα όσα κατηγορεί τον Νίκο Παππά επέλεγαν να κρατούν αποστάσεις, σημειώνοντας πως «μετά την υπόθεση Μιωνή, καλό θα είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα βγει στην επιφάνεια», προσθέτοντας πως «μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουμε κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει τα λεγόμενα του επιχειρηματία».   

Οι πέντε ερωτήσεις προς Τσιόδρα

Στην ειδική μόνιμη επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Γιώργος Κατρούγκαλος διατύπωσε πέντε ερωτήσεις προς τον Σωτήρη Τσιόδρα που αφορούσαν θέσεις τις επιτροπής σε διάφορα θέματα, όπως ήταν το άνοιγμα του τουρισμού και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ρώτησε ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Πρώτον, ακούσαμε ότι σε πολλές κρίσιμες περιπτώσεις λόγου, πχ για τα Θεοφάνια, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δεν ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής. Δεν θα προχωρήσω σε περιπτωσιολογία,  εκτός από μία περίπτωση για ένα πολύ σημαντικό θέμα,  το άνοιγμα του τουρισμού, που φαίνεται να ευθύνεται, με τον τρόπο που έγινε, για το δεύτερο κύμα της πανδημίας: Δυο μέλη της επιτροπής έχουν δηλώσει ότι η πρόταση τους για το άνοιγμα του τουρισμού, μόνον μετά από υποχρεωτικά τεστ, δεν λήφθηκε υπόψη από την κυβέρνηση. Ενόψει των παραπάνω, γιατί δεν δίδονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων ούτως ώστε να ξέρουμε τι προτείνετε εσείς με την επιστημονική ευθύνη σας και τι κάνει η κυβέρνηση.

Δεύτερον, υπάρχουν δυο επιτροπές σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μια θεσμική, η Επιτροπή Υγείας, με συμμετοχή κρατικών αξιωματούχων, η οποία έχει το έργο της γνωμοδότησης όταν λαμβάνονται αποφάσεις, π.χ. η απαγόρευση των συγκεντρώσεων που την καταγγείλαμε ως αντισυνταγματική και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων  που αποτελείται αποκλειστικά από ειδικούς. Εσείς συμμετέχετε και στις δυο. Ήθελα να σας ρωτήσω αν η Επιτροπή Υγείας όταν γνωμοδοτεί προς στην κυβέρνηση,  π.χ. για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων όταν γνωμοδοτεί. Ο κ. Μαγιορκίνης είχε δηλώσει ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο Πολυτεχνείο. 

Τρίτον, έχετε τοποθετηθεί ορισμένες φορές σε θέματα εκτός της ειδικότητας σας. Λόγου χάρη, στις 26 Οκτωβρίου είχατε δηλώσει πως είναι αδύνατον να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή σε μεγαλύτερα και περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πως το θέμα του συνωστισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία. Είναι αυτό ένα θέμα που ανάγεται στη γνώμη των εμπειρογνωμόνων; Δεν παρείχε η θέση αυτή άλλοθι στην κυβέρνηση να εκδυθεί των δικών της ευθυνών; Προφανώς δεν είναι δουλειά ενός καθηγητή Ιατρικής να αυξήσει τα λεωφορεία, αλλά πως προεξοφλήσατε εκ των προτέρων ότι τίποτε δε μπορούσε να γίνει σε αυτόν τον τομέα;

Τέταρτον, πιστεύετε ότι έπρεπε να έχουν και στη χώρα μας γίνει μαζικά τεστ όπως σε άλλες χώρες; Η Σλοβακία π.χ. έχει εξετάσει πάνω από το 60% του πληθυσμού της. Δεν θα ήταν αυτό ένα αποτελεσματικό εργαλείο;

Πέμπτον, ξέρετε ότι στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπερψηφίστηκε τροπολογία που υιοθετεί την πρόταση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος η ΕΕ να πάρει τις πατέντες των εμβολίων, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί, αυτό που και εσείς αποδεχτήκατε και σας τιμά, ότι είναι ένα δημόσιο αγαθό. Και γενικότερα η ΕΕ να πάρει πρωτοβουλίες στον ΠΟΥ γιατί αυτό αφορά όλον τον κόσμο: οι πολυεθνικές των φαρμάκων πουλάνε στις φτωχότερες χώρες πιο ακριβά από ότι σε χώρες εκτός της ΕΕ. Ποια είναι η άποψη σας για την πρόταση αυτή;»

Αναβρασμός και στα εσωτερικά

Εξάλλου, μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθούν να «πιέσουν» όσο το δυνατόν περισσότερο την κυβέρνηση, αλλά ο «αναβρασμός» με αφορμή τις εσωτερικές διεργασίες καλά κρατεί.

Εξου και εκφράστηκαν «προβληματισμοί» από μερίδα στελεχών που σημείωναν πως κάποιοι θέλησαν να «αντικαταστήσουν» το Συνέδριο με μια γρήγορη και «πρόχειρη» διαδικασία, ενώ υπήρξαν και σχόλια σχετικά με άρθρο δημοσιογράφου που φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με στελέχη της τάσης των «προεδρικών» και το οποίο ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να σχηματίσει στο μέλλον «μια κυβέρνηση της Προοδευτικής Συμμαχίας». Πιο συγκεκριμένα υποστήριζαν πως «υπάρχει πρόθεση από κάποιους το κόμμα να απωλέσει την ταυτότητα του ως κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και να γίνει ένα κόμμα χωρίς σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό που θα μπορέσει να «χωρέσει» όλες τις απόψεις και θέσεις που εκφράζονται από το χώρο του κέντρου και αριστερά». Εξέφραζαν πάνω σε αυτό τις αντιρρήσεις τους λέγοντας «εάν δεν ξέρεις εσύ ο ίδιος ποιος είσαι και τι αντιπροσωπεύεις δύσκολα θα πείσεις τον κόσμο να σε ακολουθήσει».

Αναμένεται πάντως με μεγάλο ενδιαφέρον η αυριανή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου όπου και θα επικυρωθεί το πρόγραμμα του κόμματος.   

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA