Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην απόφαση να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακόψει το κύμα χαλαρότητας, δοθείσης και της καλοκαιρίας που προβλέπεται. Και μπορεί οι βόλτες σε πάρκα και παραλίες να μην προβληματίζουν, στην κυβέρνηση, όμως, έχει σημάνει συναγερμός για τις επισκέψεις σε σπίτια που φαίνεται πως υποκαθιστούν την εστίαση ως βασικός λόγος υπερμετάδοσης εν σχέσει με το σκηνικό πριν το δεύτερο lockdown.

Με δεδομένο, πάντως, ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν παραπέμπουν σε απώλεια ελέγχου, η κυβέρνηση επιλέγει σημειακές παρεμβάσεις έναντι της επιστροφής σε ένα γενικευμένο καθεστώς lockdown που αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει ως επιβεβλημένο. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται άκρως πιθανό γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο να ισχύσει και στην Αττική η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, ενώ τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μεν, αλλά με συντετμημένο ωράριο, ως τις 17:00. Σημειωτέον, τα καταστήματα θα είναι κλειστά την Κυριακή, συνεπώς οι όποιες απώλειες για το λιανεμπόριο θα είναι ανεπαίσθητες.

Η κυβέρνηση, παράλληλα, επιλέγει σε αυτό το στάδιο να μην αναστείλει και την εφαρμογή του click inside για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, καθώς φαίνεται ότι τα εν λόγω καταστήματα έχουν κάνει περίπου το 30% του τζίρου της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, υπό αυτό το πρίσμα δεν προκύπτει υπέρμετρη παρουσία του κόσμου και, συνεπώς, υπέρμετρη κινητικότητα.

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η επιλογή του σκληρού lockdown τα Σαββατοκύριακα έχει μικρό κόστος στην οικονομία, ενώ με αυτό το οριζόντιο μέτρο αποφεύγονται και εναλλακτικές σκέψεις που είναι εξαιρετικά δύσκολα εφαρμόσιμες, όπως, για παράδειγμα, η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο που επιχειρησιακά δεν είναι διόλου εύκολο να επιτηρηθεί. Από Δευτέρα, δε, η κοινωνία θα επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς, με κυβερνητικά στελέχη να μην συζητούν καν σε αυτή τη φάση για τη λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων, ενώ για το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο η επανάληψη του αυστηρότερου lockdown θα συζητηθεί υπό το πρίσμα των επιδημιολογικών δεδομένων τότε. Άπαξ και ξεκινήσει, πάντως, αυτό το μοντέλο είναι άκρως πιθανό να επαναλαμβάνεται, αν δεν πάμε συνολικά σε αυστηρότερα μέτρα τις επόμενες ημέρες.

Από εκεί και πέρα, κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν σε αυτή τη φάση το οριζόντιο lockdown στην Αττική, αλλά και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 τις καθημερινές. Την ίδια ώρα, όμως, από αύριο θα ισχύσουν αυστηρότερα μέτρα στο νομό Αχαϊας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη που αναμένεται να περάσουν στο «κόκκινο« επίπεδο. Ο νομός Αχαϊας θα ακολουθήσει τον Δήμο Πατρέων, όπου τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και δεν θα πρέπει να αποκλειστούν ακόμα και ορισμένα πιο εξειδικευμένα μέτρα. Όσο για τη Θεσσαλονίκη, εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία, η μετάβαση στο «κόκκινο« επίπεδο σημαίνει ότι τα Λύκεια δεν θα επαναλειτουργήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ και το λιανεμπόριο θα λειτουργεί με τη μέθοδο του click away και του click inside. Μένει, δε, να φανεί, αν στη συμπρωτεύουσα θα ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00, όπως στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, πλην της Αττικής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA