Μενού
  • Α-
  • Α+

Η χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λευκωσία επανεπιβεβαιώσε την πλήρη ταύτιση Αθήνας και Λευκωσίας αναφορικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Όμως ο τόπος και η ημερομηνία της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης (με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκία, Ηνωμένου Βασιλείου, Ελληνοκυπρίωνκαι Τουρκοκυπρίων) φαίνεται πως παραμένουν στον αέρα. Κι αυτό γιατί εάν οι συμμετέχοντες (σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών) ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στη συνάντηση, θα πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικά σε 7ημερη καραντίνα, βάσει υγεινομικού πρωτοκόλλου. Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για όλες τις πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως μέχρι σήμερα θα έχει υπάρξει εξέλιξη στο συγκεκριμένο ζήτημα, αν και από την πλευρά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση δικής του μετακίνησης στην Ευρώπη. Η Γενεύη παραμένει ένας πιθανός προορισμός χωρίς πάντως να αποκλείονται κι άλλες επιλογές. Την ίδια στιγμή, η διακηρυγμένη πρόθεση της Τουρκικής αλλά και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δυο κρατών στην Κύπρο, που απορρίπτει το πλαίσιο που έχει ορίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εδώ και δεκαετίες, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επίτευξη λύσης. Σύφμωνα με πληροφορίες του reader.gr συμφωνία δεν υπάρχει ούτε για την πιθανή ημερομηνία της συνάντησης, ενώ φαίνεται πως αυτή μπορεί να μετατεθεί χρονικά προς τα τέλη Μαρτίου. 

Από Ισραήλ και Κύπρο πάντως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα πως ενόψει του δεύτερου κύκλου των διερευνητικών επαφών η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι η βάση για την επίλυση των διαφορών που χρονίζουν. Ο Πρωθυπουργός με τον Νίκο Αναστασιάδη συντόνισαν τις ενέργειές τους με το βλέμμα στραμμένο στην άτυπη πενταμερή συνάντηση των δυο κοινοτήτων. «Η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται, τουλάχιστον αν ακούσει κανείς τις δημόσιες δηλώσεις, εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός ενώ και ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως «απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας μονομερείς ή έκνομες ενέργειες που θα δημιουργήσουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο κλίμα».

Μηνύματα προς την Τουρκία

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου με αφορμή την συνέχιση των διερευνητικών επαφών έστειλε από την Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα προσέρχεται στο διάλογο με ειλικρινή διάθεση αλλά και με μηδενική αφέλεια» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του reader.gr ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών αναμένεται να λάβει χώρα στην Αθήνα στις αρχές Μαρτίου, αφού μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα στις δυο πλευρές του Αιγαίου. Το σίγουρο είναι πως η νέα επαφή μεταξύ των δυο πλευρών θα γίνει πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου που θα συζητήσει και το πλέγμα των σχέσεων με την Τουρκία αλλά και τη λίστα κυρώσεων που θα ετοιμάσει ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.