Μενού
  • Α-
  • Α+

Όταν, λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Τρίτης, το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωνε τους δημοσιογράφους για τη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βασίλη Κικίλια, τον Νίκο Χαρδαλιά, τον Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον Σωτήρη Τσιόδρα, τα πράγματα ήταν σαφή: η ώρα της Αττικής είχε έρθει. Δεν είχε αφήσει, άλλωστε, πολλά περιθώρια παρερμηνειών ο κ. Κικίλιας νωρίτερα, όταν μέσω του OPEN είχε πετάξει τη βόμβα για το lockdown στην Αττική, όντας όλη τη Δευτέρα σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Μητσοτάκη.

Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός ήταν σε αδιαρκή επικοινωνία, καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του σε Κύπρο και Ισραήλ με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του reader.gr, σε έκθεσή του για την προοιωνιζόμενη επιδημιολογική πορεία, προέβλεπε την προοδευτική υπερφόρτωση του συστήματος Υγείας στην Αττική. Με τα νοσοκομεία να έχουν υπερβεί το 70% της κάλυψης των κλινών και των κλινών ΜΕΘ COVID και το lockdown να έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και μερικές μέρες, από την Παρασκευή, ήταν σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε άλλο χρόνο, προκειμένου να πάρει μια απόφαση που θα απέτρεπε σκηνικά Θεσσαλονίκης και στο λεκανοπέδιο.

«Με βάση τα νέα δεδομένα, λοιπόν, αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας», είπε στο χθεσινό του τηλεοπτικό μήνυμα ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το μήνυμα της άμυνας «στην ύστατη επίθεση του ιού, πριν από την οριστική νίκη του εμβολιασμού». Έχοντας, άλλωστε, επίγνωση της κόπωσης της κοινωνίας, τόσο από τους παρατεταμένους περιορισμούς, όσο και από τη διαδικασία του άνοιξε-κλείσε, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να επεξηγήσει τη συλλογιστική που υπαγόρευσε αυτή την απόφαση, ενώ δεν έκρυψε ότι η κοινωνία θα πορευτεί αναγκαστικά με τη στρατηγική του εναλλάξ ανοίγματος με κλείσιμο ως τον Απρίλιο. Όταν θα έχει οικοδομηθεί, δηλαδή, ένα πολύ καλύτερο επίπεδο ανόσιας, λόγω της προόδου των εμβολιασμών.

Συναγερμός για τα νοσοκομεία

H κεντρική παράμετρος που «βάρυνε» για την επιβολή του νέου γύρου περιοριστικών μέτρων ήταν η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής. Τις τελευταίες μέρες, οι εισαγωγές κινούνται με ρυθμό περίπου 150 ατόμων σε καθημερινή βάση και είναι, αθροιστικά, τις τελευταίες μέρες υπερδιπλάσιες από τα εξιτήρια. Την ίδια ώρα, προοδευτικά και οι διασωληνωμένοι παίρνουν την ανηφόρα. Παράλληλα και σε σύγκριση με το προηγούμενο φθινόπωρο, όταν το σύστημα Υγείας ξεκινούσε από το μηδέν, σήμερα η εκκίνηση έγινε περίπου από το 50% πληρότητας σε κλίνες και ΜΕΘ COVID. Με δεδομένο ότι το όριο συναγερμού είναι το 60%, εδώ και μέρες οι επιστήμονες είναι σε αυξημένη εγρήγορση. Όταν πλέον περάσαμε και το 70%, η ώρα της δράσης, προκειμένου να μην δούμε και στην Αττική σκηνικά Θεσσαλονίκης.

«Στον πάγο» ως τέλος Φεβρουαρίου και βλέπουμε

Κάπως έτσι, η Αττική (ίσως και η Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες) εισέρχεται σε καθεστώς αυξημένων περιορισμών. Από το πρωί της Πέμπτης, όλα τα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν. Η τηλεργασία στον Δημόσιο Τομέα θα αυξηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό σε κάθε υπηρεσία, φτάνοντας συνολικά, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, το 70% του προσωπικού, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνει στο 50%. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική θα παραμείνει στις 21:00, αλλά θα ισχύει από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, ενώ δεν θα απαγορεύεται η μετακίνηση μεταξύ δήμων, όπως είχε ακουστεί, ούτε θα υπάρξει ο πρακτικά ανεφάρμοστος «κόφτης» στα sms. Βεβαίως, όλα τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν στο τέλος του μήνα και, αν δεν υπάρχει η ευκταία αποκλιμάκωση των αριθμών, μπορεί να παραταθούν. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε για την προοπτική του «ακορντεόν» τις επόμενες, αρκετές εβδομάδες. Αναλυτικές επεξηγήσεις, δε, θα δοθούν σήμερα στις 12:00 από τον Νίκο Χαρδαλιά. 

Διαβάστε ακόμα

Μητσοτάκης: Ολικό lockdown στην Αττική για να προλάβουμε – Άμυνα στην ύστατη επίθεση του ιού πριν τη νίκη του εμβολίου

Παγώνη για το lockdown στην Αττική: «Ποτέ δεν τηρήσαμε τα μέτρα...»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA