Μενού
  • Α-
  • Α+

«Προτίμησα τα δραστικά μέτρα νωρίς, για να απαλλαγούμε μια ώρα νωρίτερα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της κατακόρυφης αύξησης των νοσηλειών που οδήγησαν στην απόφαση για το τρίτο κλείσιμο στην Αττική. «Τα ημίμετρα δεν βοηθούν», είπε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι η εμπειρία του Ιανουαρίου μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη στη συνέχεια για την αγορά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε πολίτη, δεσμεύθηκε, όμως, για εντονότερο έλεγχο ως προς την τηλεργασία, δηλώνοντας παράλληλα ότι ένας παράγοντας που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι και η κόπωση του κόσμου. Υπεραμύνθηκε της απόφασης για άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς τον Ιανουάριο, λέγοντας πως επιδημιολογικά επιτρεπόταν, ενώ τόνισε ότι κάθε εβδομάδα που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, ήταν κέρδος για τα παιδιά.

«Μακάρι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης για τις επόμενες εβδομάδες, προαναγγέλλοντας λήψη απόφασης και για τη Θεσσαλονίκη σήμερα, όπου η κυβέρνηση δεν θέλει να ξαναζήσει τη δυσάρεστη εμπειρία του Νοεμβρίου.

«Καλύτερα το Πάσχα»

«Τα εμβόλια είναι αυτά που μας επιτρέπουν να πούμε ότι το Πάσχα θα είμαστε πολύ καλύτερα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε ότι ως τα μέσα Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 75 ετών, ενώ μέχρι το Πάσχα μεγάλο ποσοστό των πολιτών από 60 έως 74 ετών και αρκετοί με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. «Αυτό με κάνει να είμαι αισιόδοξος πως, καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη, θα μπορούμε να είμαστε αρκετοί σίγουροι ότι αφήνουμε πίσω την περιπέτεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αποκάλυψε ότι η χώρα σκέφθηκε τις διμερείς συμφωνίες για τα εμβόλια, αλλά τόνισε ότι το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο, αν ξεφεύγαμε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενώ τόνισε ότι τον Απρίλιο τα εμβόλια που θα έρθουν θα αυξηθούν. Υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε ότι η θωράκιση των πιο ευάλωτων και των ηλικιωμένων θα δώσει ουσιαστική ανάσα στο σύστημα Υγείας. 

Ο πρωθυπουργός, ακόμα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα κερδίσουμε τη μάχη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού», τονίζοντας ότι, αν δεν είναι ενιαίο, η χώρα μας θα προβεί σε διμερείς συμφωνίες με όσες χώρες ενδιαφέρονται. Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει πριν τον Αύγουστο και θα είναι καλύτερη από το 2020, αν και όχι στα ίδια επίπεδα με το 2019. Στάθηκε ιδιαίτερα στις αφίξεις από το Ισραήλ, οι οποίες ίσως ξεκινήσουν και τον Απρίλιο, ενώ εκτίμησε ότι, όσο προχωρά ο εμβολιασμός και σε άλλες χώρες, θα έρθουν τουρίστες το καλοκαίρι. 

Δεν θα επαναληφθεί η Ικαρία

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, έδωσε σαφείς απαντήσεις και για τα όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο στην Ικαρία. Αναφέρθηκε σε όλο το πρόγραμμα της επίσκεψης του στα νησιά, λέγοντας ότι δεν ξύπνησε ένα πρωί για..να φάει ντολμαδάκια στην Ικαρία. Υπογράμμισε, όμως, ότι η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες και, για να χαλάσει η εικόνα, κάποιο λάθος έγινε, το οποίο δεν θα ξαναγίνει. Επέμεινε ότι η εικόνα της Ικαρίας δεν θα επαναληφθεί σε επόμενες περιοδείες, ενώ τόνισε ότι ίσως κάποιοι ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι ένας κεντροδεξιός πρωθυπουργός πήγε στην Ικαρία και έλυσε ορισμένα ζητήματα. «Δεν είναι δυνατόν το ζήτημα να παίρνει αυτές τις διαστάσεις, την ώρα που η αντιπολίτευση καλούσε τους οπαδούς της σε συγκεντρώσεις» είπε ο πρωθυπουργός και επέμεινε ότι δεν δέχεται ότι πήγε «για διακοπές». 

Η Ελλάδα ξέρει τη θέση της

Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, απάντησε και στις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, λέγοντας ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις θέσεις της, ενώ, ως προς το Κυπριακό, τόνισε ότι μόνο η Τουρκία απορρίπτει το πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Εκτίμησε ότι η χθεσινή τοποθέτηση Ερντογάν ίσως ήταν για εσωτερική κατανάλωση και προσέθεσε ότι το πλαίσιο των διερευνητικών είναι συγκεκριμένο. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα ξέρει πολύ καλά τη θέση της, υπερασπίζεται τα σύνορα της και δεν δέχεται καμία συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή γκρίζες ζώνες. Επέμεινε στην προοπτική της Χάγης, λέγοντας πως είναι «ώριμη στάση» και επέμεινε στην ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να μιλούν με καλή διάθεση. 

Διαβάστε Ακόμα 

«Κραυγή αγωνίας» από τους επιχειρηματίες της εστίασης: Παρέδωσαν τα κλειδιά τους

Ο Παφίλης καταθέτει στα πρακτικά της Βουλής αφίσες της ΔΑΠ: «Πάρτι μωρή άρρωστη, Πάρ' τη με 6 ευρώ»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA