Μενού
  • Α-
  • Α+

Η «μάχη» των νομαρχιακών καλά κρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ με τις διαβουλεύσεις στην εκάστοτε επιτροπή να οδεύει προς τις εκλογές, όχι πάντα σε «πανηγυρικό κλίμα». Τα… ευτράπελα που καταγράφονται είναι αρκετά το τελευταίο διάστημα, με τα μέλη να βρίσκονται συχνά στην άβολη θέση να πρέπει να επιλέξουν «στρατόπεδο» και κάποια από αυτά να φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν την παραίτηση τους και να αποχωρούν από την διαδικασία.

Το πρόβλημα δεν εστιάζεται σε ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στα μέλη. Τουναντίον, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από δεκαετίeς βαθιάς ιδεολογικής σύγκρουσης στο εσωτερικό του, φαίνεται να έχει βρει μια ισορροπία με τις διάφορες τάσεις να «συναντιούνται» στα σημαντικά ζητήματα και σε αυτά που παραδοσιακά υπήρχαν διαφορετικές αντιλήψεις, όπως είναι για παράδειγμα η εξωτερική πολιτική.

Αυτό συμβαίνει γιατί η πτέρυγα των αριστερών που εκπροσωπείται από την «Ομπρέλα» (μετά την διεύρυνση της και την ένταξη μελών όπως ο Δημήτρης Βίτσας και η Ράνια Σβίγγου σε αυτή) έχει πλέον μια πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση, ενώ η πτέρυγα των «προεδρικών» φαίνεται να αποδέχεται ένα σχέδιο που είναι μεν «αριστερό» στην ουσία του, έχει όμως και μια προσέγγιση «κυβερνητικής εξουσίας».

Η «μάχη» λοιπόν δεν είναι ιδεολογική, με το πρόγραμμα το οποίο δόθηκε χθες στην δημοσιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει την σφραγίδα της έγκρισης απ’ όλες τις τάσεις, αλλά είναι μια μάχη που αφορά την εξουσία εντός του κόμματος και την δύναμη που θα έχουν τα κομματικά όργανα στις κρίσιμες μελλοντικές αποφάσεις.

Η μάχη του… σταυρού

Όπως είχαμε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχουν κατηγορίες για αδιαφανείς διαδικασίες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορες νομαρχιακές επιτροπές όπως σε αυτή της Πεντέλης, όπου ο Χρήστος Σπίρτζης κατηγορείται πως την τελευταία στιγμή έφερε για εγγραφή 90 μέλη. Αυτή δεν είναι όμως και η μοναδική «παραφωνία». Ομαδικά email, εγγραφές της τελευταίας στιγμής και «μετακινήσεις» μελών από τη μία νομαρχιακή στην άλλη προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές η παράταξη που υποστηρίζουν αποτελούν πλέον «καθημερινότητα». Οι ενστάσεις που θα γίνουν αναμένονται φυσικά με ενδιαφέρον και με το «βάρος» να πέφτει πλέον στον τον γραμματέα του κόμματος, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος θα κληθεί να «ξεκαθαρίσει» τα πράγματα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως άπαντες δείχνουν να του έχουν εμπιστοσύνη, κάτι που κάνει το δύσκολο, ομολογουμένως έργο του, λίγο πιο εύκολο.   

Ο Τσίπρας διευρύνει τον κύκλο του  

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει πάντως σαφείς αποστάσεις από την διαδικασία των εκλογών στις νομαρχιακές επιτροπές και επικεντρώνεται στην διεύρυνση της ομάδας των συνεργατών του, κυρίως της προοδευτικής συμμαχίας. Η διαδικασία είχε «παγώσει» προσωρινά λόγω της περιπέτειας υγείας του Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος νόσησε από κορονοϊό και βρίσκονταν σε καραντίνα, αλλά με την επιστροφή του αναμένεται να προχωρήσει πλέον η διεύρυνση. Ο Ακρίτας Καϊδατζής ανέλαβε υπεύθυνος του μητρώου στελεχών, ενώ σημαντικό ρόλο αναλαμβάνει και η Ρεγγίνα Βάρτζελη, μία από τις πιο «ισχυρές» μεταγραφές του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA