Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως «η δυσαρέσκεια της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση μεγαλώνει» και όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου δημιουργούνται πλέον οι κατάλληλες συνθήκες για να επικοινωνήσουν τις προτάσεις τους και να σφυρηλατήσουν «δεσμούς» με διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Όπως έχουμε αναφέρει πρώτος «στόχος» του Αλέξη Τσίπρα ήταν οι επιστήμονες και γενικότερα όσοι ανήκουν στο λεγόμενο «κίνημα της γραβάτας». Υπάρχει εδώ και καιρό προσπάθεια προσέγγισης επιστημόνων, όπως οι δικηγόροι, οι γιατροί και οι πολιτικοί μηχανικοί, με τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει τα αιτήματα τους καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις οικονομικής ενίσχυσης των επιστημονικών κλάδων, ενώ παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για  το πρόγραμμα των voucher των 600 ευρώ και φροντίζει να έχει συνεχώς συσκέψεις με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, επικοινωνώντας τις θέσεις του κόμματος του.

Επιχειρηματίες και προτάσεις

Δεύτερη προσπάθεια «προσέγγισης» έγινε με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, του λιανεμπορίου αλλά και του χώρου της εστίασης. Πρόκειται για μια κοινωνική ομάδα που εκπροσωπεί τη λεγόμενη «μεσαία τάξη» και από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν πολύ μεγάλο βάρος στις τέσσερις προτάσεις που παρουσίασαν για την στήριξη τους.

Οι προτάσεις που έγιναν προς την κυβέρνηση και που ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε είναι:

  1. Να μετατρέψει το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
  2. Να θεσμοθετήσει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown.
  3. Να προχωρήσει σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη και για τη διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.
  4. Και τέλος, αντί να δίνει παρατάσεις, να αποσύρει επιτέλους τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε μόνη της, ο οποίος εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.
Ο χώρος του πολιτισμού

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί παράλληλα να γίνει «η φωνή των ανθρώπων του πολιτισμού», λαμβάνοντας αρκετές πρωτοβουλίες που αφορούν τους ανθρώπους που ασχολούνται στον χώρο του θεάματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται συχνά με ανθρώπους του χώρου του πολιτισμού, ενώ και χθες συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Οι ηθοποιοί στον καιρό του covid-19 και του #metoo» όπου μεταξύ άλλων τόνισε:

«Όταν μιλάμε για τον χώρο του πολιτισμού, βεβαίως, που έχει πληγεί, -και ας μου επιτραπεί αυτό-, δεν είναι υπερβολή. Ο μέσος πολίτης, που έχει πληγεί κι αυτός, και βλέπει και ακούει για την πληγή του πολιτισμού ενδεχομένως να έχει στο μυαλό του πέντε – δέκα διάσημους προβεβλημένους ηθοποιούς ή τραγουδιστές. Δεν μιλάμε μόνο γι' αυτό, μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους, μιλάμε για εργαζόμενους πίσω από τη σκηνή, μιλάμε για το 3%, αν δεν κάνω λάθος, των εργαζομένων, για 100.000 οικογένειες στον τόπο μας και μιλάμε και για ιδιότυπες εργασιακές σχέσεις, με έντονο τον εποχικό χαρακτήρα και παραδοσιακά χωρίς ουσιαστική την παρουσία της Επιθεώρησης Εργασίας» σε αυτές τις οικογένειες επιδιώκει να «ακουστεί» ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο είχε ζητήσει «να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης λόγω κορονοϊού 15.000 εργαζόμενοι στον πολιτισμό και καλλιτέχνες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA