Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι δεδομένο πως τόσο ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των συνεργατών και συντρόφων του, θεωρούν δεδομένο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει να πάει σε εκλογές προτού ολοκληρωθεί η τετραετία και κυρίως προτού «οι πολίτες αντιληφθούν στο μέγιστο βαθμό στο αδιέξοδο που έχει οδηγήσει την οικονομία και τη χώρα γενικότερα με τις πολιτικές του» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στην Κουμουνδούρου υπάρχει βεβαιότητα πως «όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν η Νέα Δημοκρατία θα σπεύσει να ζητήσει νέα εντολή, γιατί γνωρίζει πως στο τέλος της τετραετίας δεν θα μπορεί να ξεγελάσει πλέον τους πολίτες και να τους πείσει πως η πανδημία είναι ο λόγος που έχουν αποτύχει σε όλα τα επίπεδα». Με δεδομένο λοιπόν πως στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν βέβαια πως οι κάλπες θα στηθούν πολύ πιο σύντομα από το προκαθορισμένο προετοιμάζουν το αφήγημα που θα τους πάει έως εκεί. Αυτό στηρίζεται κυρίως σε τρεις άξονες.

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι είναι αυτοί:

Η δημοκρατία και η αστυνομοκρατία

Από την υπόθεση Ινδαρέ και την «έφοδο» των αστυνομικών στους κινηματογράφους, έως την πανεπιστημιακή αστυνομία και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει το αφήγημα του εναντίον μιας κυβέρνησης που «εκμεταλλεύεται την πανδημία, για την καταπάτηση της δημοκρατίας και την επιβολή της αστυνομοκρατίας», καταγράφοντας και προβάλλοντας τα περιστατικά ακραίας βίας που έχουν σημειωθεί από αστυνομικούς.

Παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση για «αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά», αλλά και για έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και μιλάει για μια κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά της «αντιδημοκρατικής και αυταρχικής δεξιάς», στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται ως «ανάχωμα».  

Η οικονομία και η εξαπάτηση της μεσαίας τάξης

Το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο και στο οποίο πρότεινε εμπροσθοβαρή μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, καθώς και οι προτάσεις που έκανε για την ενίσχυση τους (μη επιστρεπτέα προκαταβολή, κούρεμα χρέους, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και απόσυρση του πτωχευτικού νομοσχεδίου) αποτελούν τον πυλώνα του αφηγήματος που χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για «εξαπάτηση της μεσαίας τάξης» από τη Νέα Δημοκρατία σημειώνοντας «ο εξαπατημένος σύζυγος όταν το μαθαίνει δεν θέλει να το πιστέψει, δίνει πίστωση χρόνου», αλλά όπως τονίζουν από την Κουμουνδπύρου «ο χρόνος αυτός πλέον τελειώνει».

Η εξωτερική πολιτική  

Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως η κυβέρνηση του θα μείνει στην ιστορία είναι για την συμφωνία των Πρεσπών, ενώ γενικότερα πιστεύει πως κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2015-2019 η Ελλάδα έκανε άλματα στην εξωτερική πολιτική. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η χώρα τα προηγούμενα χρόνια αναβάθμισε τη θέση της στο διεθνές στερέωμα και ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «βαδίζουν χωρίς πυξίδα, γκρεμίζοντας όσα χτίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια». Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει κάνει στροφή πλέον όσον αφορά τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως μπορούν να «χτίσουν» το πολιτικό τους αφήγημα πάνω στον συγκεκριμένο τομέα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA