Ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα στο Κάϊρο και θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, ενώ το απόγευμα θα επισκεφτεί τη Λευκωσία για συντονισμό με την Κυπριακή πλευρά.
Το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο γίνεται στον αποήχο της προκήρυξης οικοπέδων στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ που αναγνωρίζει τα νότια εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, όσο και του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι. Παράλληλα, δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Αίγυπτος και το Ισραήλ επεξεργάζονται σχέδια παράκαμψης του Eastmed και επιλογή μιας εναλλακτικής όδευσης των αγωγών φυσικού αερίου, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στη Λευκωσία και “αμηχανία” στην Αθήνα που δεν έχει διαψεύσει ούτε επιβεβαιώσει όμως το ρεπορτάζ. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη Δένδια στην Λευκωσία αναμένεται να διασκεδάσει κάπως τις εντυπώσεις και πιθανολογείται πως στη συνάντησή του με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Δένδιας θα δώσει εξηγήσεις αλλά θα επεξεργαστεί και μια δέσμη κοινών δράσεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.
“Σπέκουλα της Άγκυρας για χάραξη θαλασσίων συνόρων με την Αίγυπτο”
Η Τουρκία πάντως το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής αντεπίθεσης μέσω της οποίας προσπαθεί να στείλει μηνύματα ομαλοποίησης των σχέσεων με την Αίγυπτο. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να διαβαστούν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπήρξαν συντονισμένες επαφές με την Αίγυπτο τόσο στο επίπεδο Υπηρεσιών Πληροφοριών όσο και Υπουργείων Εξωτερικών καθώς και ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας, σύμφωνα με την πορεία των σχέσεων. “Έχουμε επαφές με την Αίγυπτο σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών και Υπουργείων εξωτερικών. Έχω συναντηθεί με τον Σαμίχ Σουκρί πολλές φορές. Είχαμε πολύωρες συζητήσεις, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των σχέσεων. Σύμφωνα με την πορεία των σχέσεων, μπορεί να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Θέλουμε να μιλήσουμε σε όλους, επειδή τασσόμαστε υπέρ του ισότιμου διαμοιρασμού”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός. Διπλωματικές πηγές πάντως στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνουν λόγο πάντως για μια εκστρατεία “προπαγανδιστικών” δημοσιευμάτων με ψευδείς και κατευθυνόμενες ειδήσεις για δήθεν συμφωνίες της Τουρκίας με Ισραήλ και Αίγυπτο που αγνοούν την Ελλάδα και την Κύπρο.
Δένδιας: Ελπίζουμε να συνεχιστούν οι διερευνητικές
Μέσα σε αυτο το κλίμα η Αθήνα περιμένει ακόμη την απάντηση της Άγκυρας για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών. Η πρόταση της Αθήνας αφορούσε το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, μέχρι στιγμής πάντως, η Άγκυρα έχει εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια και δεν έχει απαντήσει στην ελληνική πρόσκληση. Μιλώντας στην Διαδικτυακή Ημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας του London School of Economics με θέμα: «Ελλάδα 2021: Αναστοχάζοντας το χθες, διαμορφώνοντας το αύριο» ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η “ελπίζουμε ειλικρινά ότι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν σε ένα θετικό περιβάλλον χωρίς προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που θα μπορούσαν να τις υπονομεύσουν”. Υπενθυμίζεται πως ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έγινε στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Ιανουάριο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.