Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ένταση όλων των προηγούμενων ημερών, ομολογουμένως, ανέβασε το θερμόμετρο στο κόκκινο και ήταν…βούτυρο στο ψωμί τόσο όσων συντεταγμένα πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτών που στηρίζουν αναφανδόν τη ΝΔ. Η πόλωση που χτύπησε ταβάνι, άλλωστε, παραδοσιακά ευνοεί ήδη διαμορφωμένα κοινά. Κι όμως, οι σκηνές που εξελίχθηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες, συνδυαστικά με την έντονη δυσαρέσκεια που σωρεύεται λόγω της παράτασης των περιοριστικών μέτρων, χωρίς προοπτική άμεσης χαλάρωσης, τουλάχιστον πριν το τέλος Μαρτίου, δημιουργούν μια προβληματική συνθήκη στον άξονα Μεγάρου Μαξίμου και…πολιτικού κέντρου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΝΔ κυριάρχησε πολιτικά σε αυτόν τον χώρο και, μέχρι αυτή τη στιγμή, συνεχίζει. Η σχέση αυτή, όμως, δεν είναι «γραμμένη στην πέτρα» και ήδη, αρκετοί πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στο μέσον του πολιτικού χάρτη, έχουν αρκετούς λόγους να είναι δυσαρεστημένοι. Παραδοσιακά, δε, αυτοί οι ίδιοι πολίτες δεν θέλγονται από εντάσεις που μπορεί να λειτουργούν συσπειρωτικά για ήδη διαμορφωμένα κομματικά ακροατήρια που πρέπει να μείνουν «ζεστά».

Η κυριαρχία στο πολιτικό κέντρο είναι για τον κ. Μητσοτάκη συνθήκη αναγκαία. Το είχε πει, άλλωστε, και ο ίδιος σε μια συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 προ διμήνου. «Ολοένα και περισσότεροι οι συμπολίτες μας που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, αυτή τη στιγμή εκφράζονται πολιτικά από τη Νέα Δημοκρατία. Αν αυτό κάποιους τους ενοχλεί, είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν είναι δικό μου», υπογράμμιζε τότε ο πρωθυπουργός και προσέθετε για το πολιτικό κέντρο ότι: «εκφράζει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο, και οι οποίοι περιμένουν από την κυβέρνηση σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια».

Αυτή την περίοδο, η σχέση αυτή τίθεται σε δοκιμασία, πρωτίστως λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω της έντασης. Και μπορεί οι πολίτες του κέντρου, σε καμία περίπτωση, να μην θέλγονται από σκηνές «μπαχαλοποίησης», δεν ενθουσιάζονται την ίδια ώρα, όμως, και από σκηνές αστυνομικής υπερβολής. Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι ο πρωθυπουργός, μια μέρα μετά τα έκτροπα στη Νέα Σμύρνη και την παρ’ ολίγον δολοφονία του αστυνομικού από τους μπαχαλάκηδες θέλησε να κάνει ένα βήμα πίσω. Είχε προηγηθεί, το βράδυ της Τρίτης, το μήνυμά του, με το οποίο υπογράμμιζε ότι δεν θα επιτρέψει τον διχασμό και την οπισθοχώρηση. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, ότι γνωρίζει ότι αυτή η κρίσιμη πολιτική μάζα ψήφισε τη ΝΔ με το αίτημα της «κανονικότητας».

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση, με μια πιο μακροπρόθεσμη ανάλυση, ότι σε μερικές εβδομάδες, όταν θα έχει ξεκινήσει η άρση των μέτρων και ο εμβολιασμός θα έχει προχωρήσει σημαντικά, το σκηνικό θα αλλάξει άρδην. Ο πρωθυπουργός, όμως, σκοπεύει να απευθυνθεί και σε αυτή την κρίσιμη μάζα των κεντρώων πολιτών την Παρασκευή στη Βουλή, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας σε ερώτηση του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.