Μενού
  • Α-
  • Α+

Αποφεύγει να πει με βεβαιότητα ότι το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει στις 29 Μαρτίου και εκφράζει τη βούληση της πολιτείας η εστίαση, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα, να επαναλειτουργήσει λίγο πριν το Πάσχα.

Δεσμεύεται ότι μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να ισχύουν ακόμα και μετά το άνοιγμά τους, με δεδομένο ότι δημοσιονομική χαλάρωση θα υπάρχει και το 2022.

Επιτίθεται, δε, με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «προσπαθεί να εκβιάσει» την κυβέρνηση ζητώντας μορατόριουμ που συμπεριλαμβάνει παύση σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ τονίζει ότι οι πορείες συνέβαλαν παρα πολύ στη διάδοση του κορονοϊού. 

Είναι πολλοί που σχολιάζουν ότι υπάρχει μια παραδοξότητα: με λιγότερα κρούσματα και λιγότερους διασωληνωμένους κλείσαμε και με περισσότερους θα χαλαρώσουμε τα μέτρα περιορισμού;

Είναι πολύ λογικό το ερώτημά σας και σε πολύ κόσμο προκαλεί εντύπωση. Υπάρχει όμως μία βασική και ειδοποιός διαφορά. Όταν κλείσαμε αρχές Φεβρουαρίου οι εμβολιασμένοι ήταν λίγες χιλιάδες. Σήμερα οι εμβολιασμοί πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο.

Αυτό τι σημαίνει; Ότι με πολύ περισσότερα κρούσματα έχουμε πολύ λιγότερους θανάτους γιατί ακριβώς οι ευάλωτοι, εκείνοι που ήταν σε μεγαλύτερη ηλικία και κινδύνευαν περισσότερο από τον κορονοϊό είναι σήμερα πια εμβολιασμένοι.

Άρα το περιθώριό μας να χαλαρώσουμε γίνεται μεγαλύτερο από αυτό το γεγονός. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πέρασε η πανδημία, ούτε εφησυχάζουμε, ούτε λέμε ότι δεν έχουμε μπροστά μας 25 πάρα πολύ δύσκολες ημέρες. 

Μπορείτε να πείτε με μια σχετική ασφάλεια πως, ό,τι ανοίξει αυτή τη φορά, δεν θα ξανακλείσει, με δεδομένο ότι προχωρά ο εμβολιασμός του πληθυσμού;

Ναι, μπορώ να σας πω με την ασφάλεια που επιτρέπει η πανδημία ότι εφόσον το πρόγραμμα του εμβολιασμού προχωρήσει όπως είναι προγραμματισμένο, ό,τι ανοίξει δεν θα ξανακλείσει. Διότι όσο αυξάνονται οι εμβολιασμένοι δημιουργούμε ένα τείχος προστασίας. Η πανδημία θα υπάρχει, κρούσματα θα έχουμε, άνθρωποι θα μπαίνουν στα νοσοκομεία, αλλά δεν θα είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Η αγορά περιμένει ένα νεύμα για να δει αν και πότε θα λειτουργήσει. Θα ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά στις 29 του μήνα κ. Υπουργέ; Και με ποιο καθεστώς; Χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό ή με click away;

Ακούστε, τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση αναλόγως της εξελίξεως της πανδημίας να καταλήξουμε στο σχέδιο του πώς ακριβώς θα μπορούμε να ανοίξουμε και με ποιους όρους. Είναι νωρίς σήμερα να κάνουμε οριστικές ανακοινώσεις γιατί ακόμα το περιβάλλον στο οποίο δουλεύουμε δεν είναι σταθερό. 

Σας ανησυχεί ότι, αν δεν ανοίξει άμεσα η αγορά, κινδυνεύουν πολλά μαγαζιά να μην ξανανεβάσουν ξανά τα ρολά τους το επόμενο διάστημα;

Ασφαλώς υπάρχει ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδοχικών καραντινών στην οικονομία. Όμως, πρώτον, η κυβέρνηση έχει στηρίξει επαρκώς τις επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία για να παραμείνουν ζωντανές. Και αυτό το δείχνουν τα στοιχεία και του ΑΕΠ αλλά και της ανεργίας. 

Δεύτερον, έχουμε ήδη επεξεργαστεί σχέδιο για την επόμενη ημέρα που θα δώσει στις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν πρόβλημα την αναγκαία ρευστότητα για να ξαναξεκινήσουν τη λειτουργία τους. Δεν θα τελειώσουν τα μέτρα στήριξης με την άρση της καραντίνας. Με την απόφαση που πήρε το Eurogroup, προχθές, θα υπάρχει δημοσιονομική χαλάρωση και για όλο το έτος 2022. Άρα θα έχουμε το περιθώριο για αρκετό και πιστεύω ικανό χρονικό διάστημα να έχουμε μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων ακόμα και όταν πια θα λειτουργούν.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύω θα μπούμε σιγά – σιγά σε ένα κανονικό ρυθμό. Θέλω ιδιαίτερα να επισημάνω την εξαιρετικά θετική έκθεση της City Group για την Ελλάδα που ήταν η μεγαλύτερη ψήφος εμπιστοσύνης για πρώτη φορά για το μέλλον από έναν παραδοσιακό οίκο αρνητικό στις δικές μας δυνατότητες. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος.

Υπάρχει το ενδεχόμενο η εστίαση να επαναλειτουργήσει πριν το Πάσχα, έστω σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις;

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το οποίο με ρωτάτε. Αυτό όμως εξαρτάται πάλι από δύο παραμέτρους: την εξέλιξη της πανδημίας και την πρόοδο των εμβολιασμών. Εάν η πανδημία πάει προς τα κάτω και οι εμβολιασμοί συνεχίσουν με τη μεγάλη αυτή τη ταχύτητα που πάμε τώρα πιθανόν να μπορούμε να ανοίξουμε και λίγο πριν από το Πάσχα, ασφαλώς σε εξωτερικούς χώρους και με αποστάσεις.

 Κλείνω με μια ευρύτερη πολιτική ερώτηση: ο κ. Τσίπρας σας έχει ζητήσει ένα «πολιτικό μορατόριουμ», αλλά, λέει, ότι περιμένει τη δική σας πολιτική πρωτοβουλία. Υπάρχει κάτι τέτοιο στον ορίζοντα;

Ευχαριστώ για την ερώτηση. Ξέρετε, ο κύριος Τσίπρας, νομίζω, ότι είπε ταυτόχρονα δύο πράγματα. Το πρώτο ότι οι διαδηλώσεις δεν συμβάλλουν στην εξάπλωση του κορονοϊού. Και μάλιστα επικαλέστηκε κάποια μελέτη στην Αμερική από τις διαδηλώσεις του black lives matter.  Την ίδια στιγμή, όμως, είπε ότι «προτείνω στην κυβέρνηση ένα πολιτικό moratorium», δηλαδή να μην περνάει η κυβέρνηση νομοσχέδια που μας ενοχλούν ώστε να μην γίνονται διαδηλώσεις.

Μόνο που εάν υποτεθεί ότι ισχύει το πρώτο του επιχείρημα, ότι οι διαδηλώσεις δεν ενισχύουν τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως κανέναν λόγο να συζητήσει οτιδήποτε τέτοιο εφόσον . δημοκρατία έχουμε, όποιος θέλει διαδηλώνει. Αντιθέτως η πρότασή του έχει νόημα για την κυβέρνηση εάν δεν ισχύει το πρώτο του επιχείρημα. Δηλαδή εάν τελικά όντως στις διαδηλώσεις διαδίδεται ο κορωνοϊός και άρα στην ουσία αυτό που λέει ο κύριος Τσίπρας είναι ένας στυγνός πολιτικός εκβιασμός, «κάντε μου το χατίρι για να μην διασπείρω τον ιό», τότε θα πρέπει να διαλέξει τι από τα δύο λέει ο κύριος Τσίπρας. 

Εγώ πολύ φοβάμαι ότι όσες μελέτες και εάν παρουσιάσει στην ελληνική κοινή γνώμη κανένας δεν πείθεται στα αλήθεια ότι οι διαδηλώσεις δεν συμβάλουν στην διάδοση του κορονοϊού. Θα ήταν άλλωστε, ξέρετε, και εξαιρετικά παράλογο ο ιός να κολλάει στις εκκλησίες, να κολλάει στα γήπεδα, να κολλάει στους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους αλλά να μην κολλάει στις διαδηλώσεις. Τι είναι αυτός ο ιός; Κάποιος επαναστατικός ιός που αγαπάει τις φωνές και τις ντουντούκες; 

Άρα, δεν αντέχει σε καμία λογική κριτική αυτό το επιχείρημα. Είναι προφανές ότι οι διαδηλώσεις συμβάλλουν, δυστυχώς, πάρα πολύ και συνέβαλαν στη διάδοση του κορονοϊού και είναι προφανές ότι ο κύριος Τσίπρας προσπαθεί να εκβιάσει την κυβέρνηση. Μόνο που εάν οποιαδήποτε κυβέρνηση στον κόσμο υποχωρούσε σε ένα τέτοιο εκβιασμό, θα έπαυε να ήταν κυβέρνηση. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA