Μενού
  • Α-
  • Α+

Στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Με μεγάλη περηφάνια και συγκίνηση σας καλωσορίζω στην Αθήνα στη 200ή επέτειο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας και στα εγκαίνια ενός κοσμήματος για τη χώρα. Της Εθνικής Πινακοθήκης. Ένα τοπόσημο που συναντά ένα ορόσημο, όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των ξένων φίλο μας, έστω και αν η πανδημία κράτησε κάποιους μακριά όπως τον αγαπητό πρόεδρο της Γαλλίας.

Η Εθνική Πινακοθήκη ήταν ζωντανός οργανισμός που συμβάδισε με την πρόοδο του έθνους. Η ύπαρξή της ξεκινά από την Αίγινα με τον κυβερνήτη Καποδίστρια, να συγκεντρώνει πίνακες ως πρώτο πυρήνα ενός πρώτου μνημείου. Το 1896 ο Σούτσος κληροδοτεί στο δημόσιο την περιουσία και τη συλλογή του για τη δημιουργία της. Το 1900 ανατέλλει το νέο ίδρυμα. Καταλήγει εδώ στην οριστική του στέγη το 1975, σ’ αυτό το θαυμάσιο κτίριο.

Και είναι πραγματικά μεγάλη μου τιμή που 12 χρόνια μετά την εκκίνηση των εργασιών για τη νέα Πινακοθήκη αυτή να ανοίγει τις πόρτες μια ημέρα πριν την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η Εθνική Πινακοθήκη είναι ένα θησαυροφυλάκιο 20.000 έργων. Αποτυπώνεται ο δρόμος μέσα από τον οποίο η ζωγραφική της νέας Ελλάδας επηρεάστηκε από όλα τα ρεύματα του μοντερνισμού χωρίς όμως να απωλέσει τα στοιχεία της παράδοσής της.

Αυτός ο πλούτος θα απλώνεται στο εξής σε 21.000 τμ. Σε υπερσύγχρονα εργαστήρια συντήρησης. Μέρος του κόστους καλύφθηκε από σημαντικές ιδιωτικές προσφορές με σημαντικότερη αυτή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η νέα πινακοθήκη επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως Κιβωτού, αναδεικνύοντας το μερίδιό της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η επέτειος της έναρξης του αγώνα, στρέφει το βλέμμα μας σε 35 έργα.

Καλωσήρθατε στα εγκαίνια της νέας Εθνικής Πινακοθήκης καλωσήρθατε στην πατρίδα μας».

Οι προσκεκλημένοι ήταν οι πρώτοι επισκέπτες που επισκέφτηκαν την πλήρως ανακαινισμένη και εκσυγχρονισμένη Εθνική Πινακοθήκη.

Για να τιμήσουν τα 200 χρόνια από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, στην πρωτεύουσα βρίσκονται για διήμερη επίσκεψη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μισούστιν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA