Μενού
  • Α-
  • Α+

Βελτιώσεις στις αναφορές για την Τουρκία περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο κοινής δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών για την Τουρκία τροποποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, το τελικό κείμενο περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες καλείται να συμμορφωθεί η Άγκυρα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η λεγόμενη «θετική ατζέντα» ενώ, παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις ευρωτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, μπορεί να είναι αναστρέψιμη.

Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία, ζητήματα που είχαν υπογραμμίσει η ελληνική και η κυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες που μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο λεκτικό έχουν βελτιωθεί τα σημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, όπως η αναφορά στην τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό αλλά και το Κυπριακό.

Μπορέλ: Η κατάσταση είναι εύθραυστη 

«Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση» σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «από τη μία πλευρά θετικά μέτρα κι από την άλλη μέτρα που μπορούν να ληφθούν εάν η κατάσταση χειροτερέψει. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με έναν σταδιακό και προοδευτικό τρόπο» είπε επισημαίνοντας ότι μπορεί να αναστραφούν.

Κουρτς: Ανάγκη να υπάρχει μία συνεπής στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία

Την ανάγκη «να υπάρχει μία συνεπής στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, ακόμη και αν υπήρξαν προηγουμένως ενδείξεις εκτόνωσης», και την διαβεβαίωση ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να υποστηρίζει την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, πριν την έναρξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις του στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι, ενόψει της αποχώρησης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Προστασία των Γυναικών από τη βία και την αίτηση για απαγόρευση του κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης HDP, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια συνεπή θέση από την ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα.

Και αυτό, ακόμη και αν υπήρξαν προηγουμένως ενδείξεις για εκτόνωση της κατάστασης, σημείωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφερόμενος στο ζήτημα του τρόπου σωστής αντιμετώπισης της Τουρκίας, το οποίο αναμένεται να τεθεί στη Σύνοδο, έπειτα από τα φερόμενα ως συμβιβαστικά μηνύματα από την πλευρά της 'Αγκυρας στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα συνεχίσω να υποστηρίζω την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, επαναλαμβάνοντας την, εδώ και πολύ καιρό, υποστήριξη από μέρους του μίας οριστικής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Την πάγια θέση του ότι «η Τουρκία πρέπει να λάβει ένα σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις κατά της 'Αγκυρας», ο Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε διαμηνύσει με κάθε σαφήνεια και πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 10 Δεκεμβρίου 2020.

Όπως είχε παρατηρήσει ο Αυστριακός καγκελάριος, «μπορεί κατ' επανάληψη να έχει υπάρξει απειλή επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δεδομένου όμως ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, αυτές αποτελούν πλέον ζήτημα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επισημάνει και τότε, ότι η Αυστρία εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας όπως και υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA