Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπό διαφορετικές συνθήκες, η εικόνα της εντυπωσιακής παρέλασης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τα μηνύματα των ξένων ηγετών, αλλά και οι έπαινοι για τη χώρα μας από τους υψηλούς προσκεκλημένους μας, θα αρκούσαν, ώστε η 25η Μαρτίου να είναι μια μέρα-φωτεινή εξαίρεση στον ζόφο του κορονοϊού και της ασφυκτικής πίεσης στα νοσοκομεία. Για τον υπόλοιπο κόσμο, όμως, η 25η Μαρτίου είναι μια ακόμα εργάσιμη μέρα.

Σε αυτή την εργάσιμη μέρα, όμως, ο πρόεδρος Μπάιντεν βρήκε τον χρόνο, δοθείσης και της εθνικής επετείου, να έχει την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο ημίωρο τηλεφώνημα που έλαβε χώρα σε άριστο κλίμα, έγινε συζήτηση εφ' όλης της ύλης. Κανείς δεν ξέρει, αν τις επόμενες μέρες θα μιλήσει και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η σημειολογία της πρώτης επικοινωνίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, πάντως, και ενώ ο κ. Ερντογάν δημοσίως έχει προσφερθεί να μιλήσει μαζί του, είναι προφανής. Το μήνυμα της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα είναι σαφές: το προνομιακό καθεστώς της περιόδου Τραμπ τελείωσε, η Τουρκία θα πρέπει να μείνει στο άρμα της Δύσης, αλλά με κανόνες. Και, όπου οι κανόνες δεν τηρούνται, εφαρμόζονται οι συνέπειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, δε, η Τουρκία χθες δεν πήρε «λευκή επιταγή» από τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο μέρες να συζητά επί ενός μάλλον άτολμου προσχεδίου που δεν είχε την συναίνεση Αθήνας και Λευκωσίας, οι οποίες ζητούσαν να είναι πολύ σαφές το καθεστώς της διττής προσέγγισης: θετική ατζέντα από τη μια, κυρώσεις από την άλλη, εφόσον οι συμφωνίες δεν τηρούνται. Εν τελεί, μετά τις διπλωματικές ενέργειες Αθήνας-Λευκωσίας, αλλά και συμμάχων, το κείμενο άλλαξε και επανήλθε στις αρχικές γραμμές της πρότασης Μπορέλ που ήταν, ακριβώς, το προαναφερθέν δίπολο: καρότο και μαστίγιο.

Θεμελιώδες για την Αθήνα είναι ότι στο κείμενο της Συνόδου περιγράφεται μια «κλιμακωτή» διαδικασία για τη θετική ατζέντα, με αιρεσιμότητα: πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, όπου η Άγκυρα αποκλίνει στην πορεία, η συζήτηση για τα θετικά μέτρα «φρενάρει» και από εκεί και πέρα η ΕΕ μπορεί να εφαρμόσει μια σειρά εργαλείων που έχει στη διάθεση της, εφόσον επαναληφθούν μονομερείς ενέργειες.

Είναι προφανές ότι για το «βαρύ κλίμα» και τη δυσπιστία για την Τουρκία συνετέλεσαν οι πρόσφατες εξελίξεις, τόσο με τη δίωξη των στελεχών του HDP,  όσο και η αποχώρηση της γείτονος αιφνιδίως από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Κάπως έτσι, η Άγκυρα δεν πήρε τη «λευκή επιταγή» που θα ήθελε, ενώ θα συνεχίσει να είναι υπό αξιολόγηση για ένα τρίμηνο ακόμα και ως τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA