Μενού
  • Α-
  • Α+

Η χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Ανατολική Λιβύη (Βεγγάζη και Al Cubbah) - η οποία έλαβε χώρα λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Λιβύη - αποσκοπούσε στην εμπέδωση των μηνυμάτων όσον αφορά το παράνομο και ανυπόστατο «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο», αλλά και την αποφυγή, σε πρώτη φάση οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που θα δυσχέρανε τις σχέσεις της Λιβύης τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, είχε ως στόχο την εμπέδωση της ελληνικής παρουσίας με την ίδρυση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη, καθώς και τη συνεισφορά στη χώρα για την ανοικοδόμηση της Λιβύης.

Το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» δεν θα επικυρωθεί από την Βουλή

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ανταπόκριση των Λιβυκών αρχών και στα τρία μηνύματα υπήρξε ιδιαίτερα θετική.

Τόσο κατά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για την Ανατολική Λιβύη, κύριο Qatrani, όσο και με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κύριο Saleh, τονίστηκε από Λιβυκής πλευράς ότι η θέση τους αναφορικά με το παράνομο και ανυπόστατο  «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» είναι σαφής και παραμένει σταθερή.

Ο πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να επικυρωθεί από την Βουλή και αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη απόφαση Λιβυκού δικαστηρίου που το έκρινε άκυρο.

Υπογράμμισε επίσης ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι μεταβατική και ότι βασικός της στόχος θα πρέπει να είναι η διοργάνωση των εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είναι προσωρινή.

Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι ορισμένες τρίτες χώρες, των οποίων η επιρροή θα μειωθεί εφόσον εκφρασθούν ελεύθερα οι πολίτες, δεν επιθυμούν την διεξαγωγή των εκλογών και καταβάλλουν σχετικές προσπάθειες.

Αμφότεροι οι συνομιλητές του Υπουργού Εξωτερικών συμφώνησαν ότι βασικό ζήτημα για την ομαλή οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών είναι η πλήρης αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το έδαφος, θέση που ασπάζεται βεβαίως και η χώρα μας.

«Δεν θα ξεχάσουμε τη στάση της Ελλάδας»

Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση του συνόλου των Λίβυων αξιωματούχων στην αναγγελία της ίδρυσης Γενικού Προξενείου στην Βεγγάζη, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου της πόλης, κύριου Bujwari.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη χώρα που θα λειτουργήσει εκ νέου προξενική αρχή στην Βεγγάζη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε με θερμά λόγια για τη χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι «δεν θα ξεχάσουμε την στάση της Ελλάδας υπέρ ημών».

Σημειώνεται ότι ο κύριος Δένδιας παρέστη και σε σύντομη τελετή στο Ευρωπαϊκό σχολείο της Ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης, όπου συναντήθηκε με μέλη της κοινότητας. Στη συνάντηση παρών ήταν επίσης και ο Δήμαρχος της Βεγγάζης. Συγκρατείται η εκτίμηση της κοινότητας προς την Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών ήρθε για να μείνει.

Συνεισφορά της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση της Λιβύης

Ο κύριος Δένδιας αναφέρθηκε, στο σύνολο των επαφών του, στην πρόθεση της Ελλάδας να συνεισφέρει τόσο στην ομαλή διοργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών, όσο και στην ανοικοδόμηση της χώρας, τονίζοντας την μακρά παρουσία και εμπειρία ελληνικών εταιριών στη Λιβύη.

Στο πλαίσιο αυτό, ανήγγειλε ότι ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, κύριος Φραγκογιάννης, θα επισκεφθεί την Λιβύη προσεχώς.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης - έγινε ειδική μνεία σε προοπτική συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Βεγγάζης - καθώς και στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, μέσω προσεχούς συνάντησης της Επιτροπής Φιλίας των δύο Κοινοβουλίων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.