Μενού
  • Α-
  • Α+

Την κλήση των Σάμερ και Φουάντ Χούρι και του Κυριάκου Τόμπρα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του ίδιου με τους εν λόγω μάρτυρες, ζητάει με εξώδικη δήλωσή του προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, που έχει κληθεί ως μάρτυρας στη διερεύνηση των χειρισμών του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, κατά τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Ο κ. Καλογρίτσας διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι οι κ.κ. Χούρι δεν περιλαμβάνονται στον αρχικό κατάλογο των μαρτύρων, καθώς όπως αναφέρει είναι τα κατ’ εξοχήν πρόσωπα που μπορούν να συμβάλλουν στη διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων και  υποστηρίζει πως αν το αίτημά του δεν γίνει δεκτό, η Επιτροπή θα εξελιχθεί σε φιάσκο - παρωδία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με τον λιβανέζικο κολοσσό CCC, συμφερόντων της οικογένειας Χούρι, αναφορικά με το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ, που ο ίδιος επιμένει ότι έλαβε κατόπιν παρέμβασης του κ. Παππά για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό και την απόκτηση καναλιού ελεγχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η άλλη πλευρά ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για προκαταβολή υπεργολαβίας της εταιρίας Τοξότης Α.Ε. στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η πλευρά Χούρι, δε, βάσει της δικογραφίας εμφανίζεται να έχει γνώση μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σχετικά με τις παρεμβάσεις των περιβόητων White Porscha και White House, που παραπέμπουν σε πολιτικούς φορείς.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Τόμπρας στη σχετική δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, εμφανίζεται ως ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλέον πλευρές (Καλογρίτσα - CCC), προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, συνεπώς θεωρείται άνθρωπος «κλειδί» που γνωρίζει το σύνολο των συνεννοήσεων και αν υπήρχαν παρεμβάσεις του κ. Παππά.

Ο κ. Καλογρίτσας προφανώς επιθυμεί μία πιο διαδραστική διαδικασία κατάθεσης μαρτύρων στην Προανακριτική έναντι των χωριστών καταθέσεων, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποδειχτούν πιο εύκολα οι καταγγελίες στις οποίες έχει προβεί.

Η απόφαση της Επιτροπής για την αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος θα ληφθεί στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης. Είναι βέβαιο πάντως ότι η εξώδικη δήλωση του κ. Καλογρίτσα θα προκαλέσει σφοδρή διαμάχη μεταξύ των μελών της Προανακριτικής.

ΝΔ: Πολύ πρώιμο το αίτημα

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η ΝΔ δεν είναι διόλου «θερμή» στην εξ αρχής αποδοχή του, κρίνοντάς το ως εξαιρετικά πρώιμο. Κι αυτό γιατί η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων δεν είθισται να αποφασίζεται εκ προοιμίου, αλλά  κατόπιν της εξέτασης μίας σειράς σημαντικών μαρτύρων και εφόσον προκύψει η ανάγκη από τα λεγόμενά τους ώστε να διαπιστωθεί η αξιοπιστία ή η αναξιοπιστία κάποιου εξ αυτών.

ΣΥΡΙΖΑ: Σκευωρία που θα καταλήξει σε Βατερλώ

Την ίδια ώρα για σκευωρία που θα καταλήξει σε «Βατερλώ της γελοιότητας των εμπνευστών της», κάνουν λόγο με δήλωσή τους τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή, με αφορμή το εξώδικο του Χρήστου Καλογρίτσα, κατηγορώντας τον ίδιο και τη ΝΔ ότι υποδεικνύει εκείνος τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί πριν καν ο ίδιος καταστεί μάρτυρας. 

«Από όλους διαπιστώνεται ότι η διαδικασία της προανακριτικής είναι μια απέλπιδα προσπάθεια για δημιουργία εντυπώσεων χωρίς ίχνος αποδεικτικού υλικού για την στοιχειοθέτηση οποιασδήποτε κατηγορίας εναντίον του Νίκου Παππά. Η δε προσπάθεια του Χρήστου Καλογρίτσα να υποκαταστήσει την Προανακριτική Επιτροπή, υποδεικνύοντας μάρτυρες που πρέπει να εξεταστούν, ενώ ο ίδιος αποφεύγει να καταθέσει, είναι καταφανώς αντιφατική, παράλογη και κινείται στο όριο της γραφικότητας», σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή. Υποστηρίζουν, δε, ότι το περιεχόμενο του εξώδικου και οι χαρακτηρισμοί «φιάσκο και παρωδία» που χρησιμοποιεί ο επιχειρηματίας καταδεικνύουν το μέγεθος της σκευωρίας και διασύρουν την πλειοψηφία. 

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι βουλευτές της ΝΔ, που μετέχουν στην Επιτροπή, ερμηνεύοντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ως έκδηλο πανικό ενόψει της έναρξης των μαρτυρικών καταθέσεων και απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα πυρά περί καθοδήγησης της πλειοψηφίας από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

«Ο πανικός του ΣΥΡΙΖΑ πριν ακόμη ξεκινήσει η εξέταση των μαρτύρων είναι έκδηλος. Προσπαθεί να ανακαλύψει δήθεν προσκόμματα  στη διαδικασία και έχει το άγχος να σχολιάζει ακόμα και τα αιτήματα των μαρτύρων προς εξέταση. Η διαδικασία θα ακολουθηθεί στο ακέραιο και οι μάρτυρες θα εξετασθούν όπως η Επιτροπή θα αποφασίσει. Καταλαβαίνουμε ότι είναι λυπηρό για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά το κουβάρι των αποκαλύψεων ξεκίνησε από τους ίδιους τους τους φίλους. Η ανησυχία τους έκδηλη αλλά ας κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Θα τη χρειασθούν σίγουρα κατά την εξέταση των μαρτύρων», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.