Μενού
  • Α-
  • Α+

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ξάφνιασε αρκετούς αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε διαφανεί προοπτική συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Παρατηρητές στην Αθήνα εκτιμούν πως η συνάντηση Δένδια - Ερντογάν εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να φορέσει το ευρωπαϊκό της κοστούμι και να δείξει ένα διαλλακτικό πρόσωπο ευνοϊκό προς το διάλογο, ως ένδειξη ότι εκπληρώνει τους όρους που έχει θέσει η Ευρώπη ως προϋπόθεση για να το άνοιγμα της θετικής ατζέντας. 

Τα φώτα θα είναι βέβαια στραμμένα στην αυριανή συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στην Άγκυρα με το διπλωματικό πυρετό στα δυο στρατόπεδα να έχει χτυπήσει κόκκινο.  Στο υπουργείο εξωτερικών ετοιμάζονται πυρετωδώς για το πρώτο τετ α τετ των δύο υπουργών από τον περασμένο Οκτώβριο, με την Αθήνα να προσέρχεται στο ραντεβού κρατώντας χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο ενώ ο Νίκος Δένδιας θα ζητήσει την αποφυγή επιθετικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας σε βάθος χρόνου. Θα συζητηθούν ακόμη οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας, το μεταναστευτικό και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Συρία και τη Λιβύη. Η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου είναι σημαντική και ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στις 27 Απριλίου στη Γενεύη. Λίγες ώρες πάντως πριν την ανακοίνωση της συνάντησης Ερντογάν – Δένδια, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε προχωρήσει σε νέες, υψηλών τόνων δηλώσεις «προαναγγέλλοντας» σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου αλλά και για το θέμα της Κύπρου. 

Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει μια κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών και κοινές δηλώσεις στον Τύπου στις 19.00.  Από Ελληνικής πλευράς, στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει μετά, προς τιμήν του Υπουργού Εξωτερικών, δείπνο «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού. 

Χθες ο υπουργός των Εξωτερικών επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη και τον Οικουμενικό Πατριάρχη όπως είχε υποσχεθεί, ενώ περπάτησε στην οδό Ιστικλάλ και επισκέφθηκε το κεντρικό παρθεναγωγείο ενώ έντονο ήταν το ενδιαφέρον των τουρκικών μέσων ενημέρωσης καθ' όλη την διάρκεια της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη.  Εντωμεταξύ λίγες ώρες πριν την συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, ο Ερντογάν επιχειρεί να κάνει το άσπρο μαύρο και να προσεγγίσει εκ νέου την Ευρώπη, λέγοντας πως η Τουρκία παραμένει πιστή στις υποσχέσεις της απέναντι στην Ένωση. «Το μόνο μας αίτημα από την ΕΕ είναι να έχουμε την ίδια μεταχείριση με τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες. Οι προσπάθειες της Τουρκίας για δημοκρατία, για ανθρώπινα δικαιώματα, για κράτος δικαίου και οικονομική εμπιστοσύνη και ασφάλεια, είναι για την ευημερία των πολιτών της», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA