Μενού
  • Α-
  • Α+

Παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης της Βουλής «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» για τη συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821.

«Η αναγκαιότητα θεμελίωσης συνταγματικής πολιτείας διατυπώθηκε από τους εξεγερμένους Έλληνες ήδη από τους πρώτους μήνες του Αγώνα», τόνισε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και επισημαίνοντας πως η απόλαυση της ελευθερίας προϋποθέτει θεσμούς και εγγυήσεις, πρόσθεσε: «Είμαστε υπερήφανοι για την εμπέδωσή τους, για τον εμπλουτισμό τους, για την αδιαμφισβήτητη ισχύ τους ως θεσμικού και αξιακού κεκτημένου μας. Στα Συντάγματα του Αγώνα οι επαναστάτες αποτύπωσαν όλα όσα συγκροτούν και εγγυώνται την ενότητα και τη συνοχή του έθνους. Αναγνωρίζουμε με ευγνωμοσύνη τη συμβολή τους, μελετούμε τα κείμενά τους και τιμάμε τους αγώνες τους».

Συνδέοντας το ένδοξο παρελθόν μας με το δύσκολο και πρωτόγνωρο παρόν, ο Πρόεδρος της Βουλής, θέλησε να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας για την έξοδο από την υγειονομική κρίση της πανδημίας, επισημαίνοντας τα στέρεα θεμέλια στα οποία στηρίζεται το μέλλον μας. Επικαλούμενος τη ρήση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην περίφημη ομιλία του προς τους νέους «Εμείς σας ελευθερώσαμε, εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο», ο Κωνσταντίνος Τασούλας τόνισε: «Είμαι βέβαιος ότι με τέτοιο παρελθόν, με τέτοιες ρίζες, με τέτοια αγωνιστικότητα, σε ένα δύσκολο παρόν και με τέτοια βάσιμη αισιοδοξία για το μέλλον, θα μπορέσουμε και να ισάσουμε και να στολίσουμε αυτό τον τόπο».

Κάλεσε, δε, όλους τους Έλληνες να απολαύσουν τη μοναδική έκθεση της Βουλής διαδικτυακά έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν εκ νέου τις επισκέψεις στο χώρο του Κοινοβουλίου.

«Στα 200 χρόνια καλούμαστε νε εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να απαντήσουμε σε μια αντίστοιχη πρόκληση οραματισμού. Να ξαναδούμε μαζί το παρελθόν μας στη συνθετότητά του, χωρίς αυταπάτες, παρωπίδες, εύκολες απλουστεύσεις. Έτσι ώστε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία και να δώσουμε στον συλλογικό μας δεσμό μια νέα ανανεωμένη πνοή, αλλά και να επινοήσουμε τις ιδέες και τα πρακτικά σχέδια που θα κυοφορήσουν μια υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

Την εκδήλωση εγκαινίων και τους χώρους της έκθεσης κόσμησαν με την παρουσία τους μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων με παραδοσιακές φορεσιές απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έκθεση της Βουλής επιχειρεί να αναδείξει καίρια στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ανασυνθέτοντας παράλληλα το συμβολικό και εκφραστικό φορτίο που φέρει αυτή η κορυφαία για το λαό μας επέτειος.

Βίντεο αφιέρωμα στην πρόσοψη της Βουλής

Από απόψε το βράδυ και για τις επόμενες δέκα ημέρες, από τις 21:00 έως τις 23:00, θα προβάλλεται ανά ημίωρο, στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής, ένα δεκάλεπτο βίντεο με μορφές και σκηνές της Ελληνικής Επανάστασης από τον τοιχογραφικό διάκοσμο της Αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου.

Λεπτομέρειες για την έκθεση

Η διάρκεια της έκθεσης θα επεκταθεί πέραν του επετειακού έτους προκειμένου να καταστεί δυνατόν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και κυρίως οι μαθητές και οι σπουδαστές του τόπου μας.

Η έκθεση θα είναι προσβάσιμη και διαδικτυακά, μέσω ειδικής ιστοσελίδας, με όλα τα εκθέματα διαθέσιμα, με τρισδιάστατη εικονική περιήγηση (3D tour), καθώς και ψηφιακές εφαρμογές-παιχνίδια, αξιοποιήσιμα από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA