Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης και αναφέρθηκε στο πώς θα προχωρήσει το άνοιγμα της εστίασης, η οποία λειτούργησε ξανά μετά από έξι μήνες τη Δευτέρα του Πάσχα.

«Τα βήματα είναι σταθερά. Η εστίαση πήγε πολύ καλά τις δύο ημέρες που άνοιξε. Αυτή τη βδομάδα το υπουργείο θα κάνει τις προτάσεις του στους ειδικούς, δεν σημαίνει ότι η επιτροπή θα τις αποδεχθεί. Θα προτείνουμε να ανοίξουν τα φροντιστήρια μαζί με τα σχολεία και να καταργηθούν τα μηνύματα για το λιανικό εμπόριο, να ισχύει το 13032, οι τρεις ώρες, αλλά να μην χρειάζεται να κλείνουμε ραντεβού για όπου ισχύει το click inside. Θα κάνουμε τις προτάσεις μας και θα αναμένουμε τις αποφάσεις των επιδημιολόγων. Η διεύρυνση του ωραρίου αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι», ανέφερε αρχικά αναφορικά με τα επόμενα βήματα στην άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των φροντιστηρίων αλλά και την κατάργηση του SMS για το click inside στο λιανεμπόριο, μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΤΝ1. Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στα γυμναστήρια, ενώ για την εστίαση είπε ότι «μετά τις 15 Μαΐου θα διευρυνθεί το ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης» και μέχρι τότε ισχύει κανονικά το SMS στο 13033. Σχετικά με τους ημιυπαίθριους χώρους στην εστίαση είπε ότι δεν μπορούν να ανοίξουν τον Μάιο. 

Πώς θα προχωρήσει το άνοιγμα της εστίασης

«Η εστίαση άνοιξε καλά, τα μέτρα τηρήθηκαν από επαγγελματίες και εργαζόμενους, ήταν όλοι πολύ προσεχτικοί. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, καθώς προχωράμε θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι, δεν μπορώ να πω πότε, αλλά προς το παρόν τα πράγματα είναι καλά», είπε ο κ. Παπαθανάσης αναφορικά με το πώς θα προχωρήσει το άνοιγμα της εστίασης. «Οι επαγγελματίες της εστίασης ήταν πολύ ικανοποιημένοι αυτό το διήμερο», προσέθεσε ενώ αναφορικά με το άνοιγμα των παιδότοπων, υποστήριξε πώς δεν έχει εικόνα και το ίδιο ισχύει και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ως προς το διευρυμένο ωράριο τόσο για τη λειτουργία της εστίασης όσο και για την απαγόρευση κυκλοφορίας, o κ. Παπαθανάσης σχολίασε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο και παρέπεμψε στις αποφάσεις των ειδικών όπως και για το πότε θα ανοίξει η μουσική.

Τα 2/3 των πολιτών αποχώρησαν στις 22:45 την πρώτη μέρα

«Ο κόσμος είναι πολύ συνεργάσιμος με τα μέτρα. Την πρώτη μέρα στις 22:45 είχαν ήδη φύγει τα 2/3 του κόσμου. Είναι μια λύση ώστε να υπάρχει μια κίνηση μέχρι να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Τα παιδιά που εργάζονται εδώ θέλουν να κάνουν το εμβόλιο στην πλειοψηφία τους», ανέφερε επιχειρηματίας στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκε η κάμερα της εκπομπής. «Το σημαντικό είναι ότι οι πολίτες τηρούν τα μέτρα. Αυτό δείχνει την ατομική ευθύνη. Η πολιτεία θα συνεχίζει να στηρίζει τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις όσο χρειάζεται μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», σχολίασε ο κ. Παπαθανάσης.

Οργανωμένες παραλίες και γυμναστήρια

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μίλησε και για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών. «Προχωράμε βήμα – βήμα για τις οργανωμένες παραλίες. Θα ανοίξουν, θα περιμένουμε τις σχετικές αποφάσεις, δεν μπορώ να σας πω ημερομηνία αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι και πέρυσι άνοιξαν σε δεύτερο χρόνο. Να δούμε πώς θα κινηθεί η κατάσταση με την εστίαση, πλησιάζει και το άνοιγμα του τουρισμού, ας περιμένουμε λοιπόν», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.

«Τα καταστήματα που έχουν άδεια για να λειτουργήσουν ως εστίαση και καφέ έχουν συγκεκριμένο χώρο. Για την παραλία χρειάζεται ειδική άδεια για να λειτουργήσει πάλι με ξαπλώστρες κανονικά. Δεν επιτρέπεται να αναπτυχθούν καρέκλες πέραν του χώρου που δίνει την άδεια ο δήμος. Από τη στιγμή που είναι κλειστές οι οργανωμένες παραλίες, θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Πλέον δίνουμε απαντήσεις όταν έχουμε τις αποφάσεις», προσέθεσε.

Για το άνοιγμα των γυμναστηρίων με self test, καθώς και για τις αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών, ο κ. Παπαθνάσης ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο γι' αυτήν την εβδομάδα. «Από τη στιγμή που μιλάμε βδομάδα-βδομάδα πρέπει να είμαστε σοβαροί και να μην χτίζουμε προσδοκίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μονόδρομος προς την κανονικότητα ο εμβολιασμός

«Το πρόγραμμα Ελευθερία για τους εμβολιασμούς προχωρά πολύ γρήγορα. Είμαστε παράδειγμα στην Ευρώπη. Στέλνουμε το μήνυμα ότι ο κορονοϊός είναι εδώ, και πρέπει να εμβολιαστούμε. Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και το ταχύτερο εμβόλιο είναι και το πιο ασφαλές», ανέφερε αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Αναμένονται 2,5 εκατ. εμβολιασμοί μέσα στον Μάιο. Ξεκινά και το μονοδοσικό εμβόλιο σήμερα της Johnson & Johnson. Αλλά όλα τα εμβόλια είναι καλά, όποιο εμβόλιο μπορούμε να κάνουμε, ας το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα», κατέληξε ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA