Μενού
  • Α-
  • Α+

Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν στο reader.gr πως η πρόσκληση έχει σταλεί στην Τουρκία με όλες τις πληροφορίες να δείχνουν τη Δευτέρα 31 Μαΐου ως την πιθανότερη ημερομηνία για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα. Το κύριο αντικείμενο της συνάντησης θα αφορά την επικείμενη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου και στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου θα βρεθούν τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όσο και οι υπόλοιποι αρχηγοί κρατών της συμμαχίας. Ο κ. Τσαβούσογλου δεν έχει ακόμη απαντήσει θετικά στην πρόσκληση της Αθήνας, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση που έχει απευθύνει η Αθήνα θα γίνει τελικά δεκτή από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. 

Αντίθετα, καμία πρόοδος δεν σημειώνεται στο κομμάτι των διερευνητικών επαφών μετά τις 16 Μαρτίου και την πραγματοποίηση του 62ου γύρου τους στην Αθήνα. Η Άγκυρα οφείλει να στείλει νέα πρόσκληση στην Αθήνα, αφού ο 63ος γύρος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία πρόσκληση από την τουρκική πλευρά. Το συνολικότερο πάντως κλίμα στα ελληνοτουρκικά δεν ευνοεί πρόοδο στις συζητήσεις, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκική στάση είναι άκαμπτη στα ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι και τίποτε δεν φαίνεται να υποδηλώνει πως οι δυο πλευρές βρίσκονται σε κάποια υποτιθέμενη τροχιά σύγκλισης. 

Σε δυο μήνες η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ 

Η Αθήνα πάντως εξακολουθεί να επενδύει στην στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ με τον υπουργό Άμυνας μάλιστα να δηλώνει πως μέσα στους επόμενους δυο μήνες αναμένεται να ανανεωθεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Η συμφωνία θα είναι πενταετής και θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα. «Αυτό που κάναμε ήταν να επιλέξουμε κάποιες στρατηγικές τοποθεσίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, την Σούδα που είναι η κορωνίδα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται στα βορειοανατολικά σύνορά μας και δύο αεροπορικές βάσεις στην κεντρική Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Από την άλλη πλευρά η Άγκυρα δεν κρύβει τον εκνευρισμό της για την αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35 με τον στενό συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραχιμ Καλίν να ζητά υποχώρηση των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό. «Είναι παράνομη η μονομερής έξοδος της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Περιμένουμε να υποχωρήσουν στο ζήτημα αυτό. Δεν βλέπουμε κάποιο ρίσκο ή κάποια απειλή ασφάλειας στο θέμα των F-35. Τα θέματα αυτά μπορούν να επιλυθούν με διαβουλεύσεις», είπε ο κ. Καλίν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA