Μενού
  • Α-
  • Α+

Η…πρόοδος της ατζέντας της κανονικότητας και η προοπτική άρσης των περιορισμών φέρνει και μια κανονινικοποίηση στο πρόγραμμα που έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά από μήνες εσωτερικών συσκέψεων και τηλεδιασκέψεων στο Μαξίμου, ετοιμάζεται για στοχευμένες επισκέψεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και πλείστα όσα ταξίδια στο εξωτερικό έως το τέλος του έτους.

Διαβάστε ακόμα: Μήνυμα Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα: Τα χειρότερα πέρασαν, η οικονομία πάει σε ανάκαμψη

Είναι σαφές ότι η πανδημία ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη για ταξίδια και επαφές, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αναθερμάνει. Ήδη, δε, ο πρωθυπουργός βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ιδιωτικώς στην Τήνο, ταξιδεύοντας με το πλοίο της γραμμής κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο που επετράπησαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Αυτή την Τετάρτη, λοιπόν, ο πρωθυπουργός θα ανηφορίσει ξανά για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα δώσει το παρών στα εγκαίνια του νέου terminal του αεροδρομίου Μακεδονία, ευρισκόμενος ξανά στην πόλη του Βορρά μετά την τελευταία του επίσκεψη λίγο πριν το Πάσχα.

Στο καλαντάρι του Μαξίμου, επίσης, έχει φιξαριστεί μια επίσκεψη στην Κρήτη, στο τέλος του Μαΐου, με φόντο τα έργα στον ΒΟΑΚ που πλέον δρομολογούνται κανονικά, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Ο κ. Μητσοτάκης, δε, μπορεί να μην επανέλαβε φέτος την περυσινή ειδική εκδήλωση για το άνοιγμα του τουρισμού που έγινε στη Σαντορίνη, αλλά θα βρεθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου στην Αστυπάλαια. Πρόκειται για ένα νησί με φυσικό κάλλος, που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, αλλά και ένα νησί, όπου θα τρέξει μια μεγάλη επένδυση της VW για τον εξηλεκτρισμό του στόλου των δημοσίων και ιδιωτικών αυτοκινήτων που βρίσκονται στο νησί τα επόμενα χρόνια.

Τις επόμενες εβδομάδες, δε, θα κλειδώσουν και άλλες στοχευμένες επισκέψεις στο εσωτερικό, με την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και άλλες, να είναι στα ραντάρ του Μαξίμου.

Πυκνά ταξίδια και επαφές

Από τον Ιούνιο και μετά, στο μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι σε μόνιμη ετοιμότητα πτήσης. Το πρώτο μεγάλο ραντεβού, αναμφίβολα, είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, έξω από τις Βρυξέλλες, η οποία θα γίνει με φυσική παρουσία και άρα θα είναι εκεί τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν. Ως τώρα κανένα εκ των δύο ραντεβού δεν έχει επιβεβαιωθεί, αν και πολλοί εκτιμούν ότι η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου που θα γίνει στην Αθήνα, στο τέλος Μαΐου μάλλον, θα έχει ως αντικείμενο την προετοιμασίας μιας τέτοιας συνάντησης, όπως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πριν ενάμιση χρόνο στο Λονδίνο. Όσο για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά θα ήθελε η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν να συνδυαστεί και με μια πρώτη, δια ζώσης, συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη, μετά το τηλεφώνημα των δύο που έγινε την 25η Μαρτίου.

Αμέσως μετά, στις 25 και 25 Ιουνίου θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής, όπου θα αξιολογηθεί ξανά και πιο οριστικά η σχέση ΕΕ-Τουρκίας.

Στο τέλος Ιουλίου δεν είναι απίθανο ο κ. Μητσοτάκης να ταξιδέψει για το Τόκιο της Ιαπωνίας, ενώ από…μακρινούς προορισμούς υπάρχουν οι εκκρεμότητες της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής, όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, ενόψει και της ψήφου των ομογενών στις εθνικές εκλογές, αν το επιθυμούν, από τον τόπο κατοικίας τους. 

Αμέσως μετά τη ΔΕΘ, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, το διεθνές πρόγραμμα θα πυκνώσει εκ νέου, μιας και ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα έχει αρκετές διμερείς επαφές, ενώ λίγο πιο μετά, προς το τέλος Σεπτεμβρίου, θα φιλοξενηθεί στα Χανιά η Σύνοδος των MED 7, των 7 Μεσογειακών Κρατών, που πέρυσι έλαβε χώρα στην Κορσική. Τέλος, προς το τέλος Οκτωβρίου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί ξανά στις ΗΠΑ για τα θυρανοίξια του ιερού ναού Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», μετά από παλινωδίες και αμαρτωλές ιστορίες ετών. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, αυτή η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ να συνδυαστεί με ραντεβού στην Ουάσιγκτον, αν και το πρόγραμμα μένει να συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι είναι εν ισχύι μια πρόταση του κ. Μπάιντεν για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο πριν το τέλος του έτους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA