Στη διαταγή του αρχηγείου Πυροσβεστικού σώματος της Τρίτης (18/5), σύμφωνα με την οποία θέτει τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ως απαραίτητο σε όλους όσοι υπηρετούν στην ΕΜΑΚ, αναφέρθηκε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, χαρακτηρίζοντας την «απολύτως σύμφωνη με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας».
Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο κατά κορονοϊού: Υγειονομικοί μετά την ΕΜΑΚ - Το σχέδιο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε στις «νόμιμες», όπως ανέφερε κυρώσεις για τους αρνητές του κορονοϊού, διευκρινίζοντας ότι δεν θα πρέπει να φτάνουν ως την απόλυση. «Δεν μπορεί να έχει τέτοια δυσμενή συνέπεια ο πολίτης. Δεν μπορούν οι κυρώσεις να είναι δυσανάλογες σε σχέση με αυτό που θες να πετύχεις, αλλά μπορείς να πεις σε έναν δάσκαλο, για παράδειγμα, ότι “από τη στιγμή που δεν έχεις εμβολιαστεί, για ένα διάστημα δεν θα διδάσκεις”. Τυχόν άρνηση του πολίτη, δεν μπορεί να έχει κυρώσεις πολύ αρνητικές για τη σχέση εργασίας που έχει. Και στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορείς να απολύσεις κάποιον επειδή αρνήθηκε να εμβολιασθεί. Εάν κάποιος προβάλλει βάσιμους λόγους υγείας, ή λόγους συνειδησιακούς, όπως συμβαίνει με τους αντιρρησίες συνείδησης, τότε οφείλει ο αρμόδιος φορέας, το Δημόσιο, να τους σεβαστεί. Αλλά ο πολίτης πρέπει να αιτιολογεί την άρνησή του, να την τεκμηριώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιτάκης.
Παράλληλα τόνισε ότι η απόφαση για την ΕΜΑΚ, είναι «απολύτως σύμφωνη με τη νομοθετική πρόβλεψη που υπάρχει ήδη από τον Απρίλιο του 2020, η οποία επιτρέπει σε διάφορες υπηρεσίες, να επιβάλουν ορισμένες υποχρεώσεις - μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός - προκειμένου να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων και την υγεία τους από την επιδημία. Άλλωστε δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, ούτε το διανοούνται οι κυβερνήσεις της Ευρώπης».
Τέλος μίλησε και για τις κατηγορίες επαγγελματιών όπου θα μπορούσε να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. «Για ορισμένες κατηγορίες προσώπων, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό ή οι δάσκαλοι, είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο εξαναγκαστικός ή ο πειθαναγκαστικός εμβολιασμός, για προφανείς λόγους, δηλαδή όταν πρόκειται για πανδημία», κατέληξε ο κ. Μανιτάκης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.