Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη σύνδεση του θέματος του ρωσικού εμβολίου Sputnik V με το θέμα της επανέναρξης ρωσικών πτήσεων στην Ελλάδα φαίνεται ότι συνέδεσαν Ρώσοι δημοσιογράφοι στην συνέντευξη Tύπου που ακολούθησε τη συνάντηση Νίκου Δένδια – Σεργκέι Λαβρόφ. Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να ξεκινήσει να εισάγει ή να πάρει το εμβόλιο Sputnik V, συμπληρώνοντας πως εάν το εγκρίνει η Κομισιόν η Αθήνα θα ήθελε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα εμβολίων.

Διαβάστε ακόμη: Δένδιας: Ο Τσαβούσογλου αποφασίζει για την ημερομηνία επίσκεψης στην Ελλάδα - Έχει αποδεχθεί την πρόκληση

Σε ό,τι αφορά όμως την υποδοχή Ρώσων τουριστών, ο κ. Δένδιας ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας πως η Ελλάδα βεβαίως αναγνωρίζει το πιστοποιητικό όσων έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Ο οποιοσδήποτε θελήσει να εισέλθει στην Ελλάδα με ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με το Sputnik δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα. Όπως, επίσης - για να υπάρχει σαφήνεια ως προς την απάντηση για την είσοδο στην Ελλάδα - άλλη μια εναλλακτική πιθανότητα είναι ένα τεστ 72 ωρών πριν από την είσοδο στη χώρα. Όπως σας είπα πριν, η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει τους επισκέπτες της και πάντα, όλα τα χρόνια, πάρα πολλοί από αυτούς έρχονταν από τη Ρωσία», είπε ο κ. Δένδιας 

Η συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών έγινε στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, επάνω στον Εύξεινο Πόντο όπου κατοικούν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, ενώ υπάρχει μια πολύ δραστήρια ελληνική κοινότητα. Στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας την ανησυχία της Αθήνας για τον νεο-οθωμανικες βλέψεις της Τουρκίας. «Υπογράμμισα τη βούληση της Ελλάδας για την προώθηση ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία όμως πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Και τόνισα και πάλι την μεγάλη ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων». Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τη λύση της διχοτόμησης που προωθεί η Άγκυρα ως βάση επίλυσης του Κυπριακού. «Η θέση της Ρωσίας είναι υπέρ της διευθέτησης του Κυπριακού βάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αυτή την εντολή έχει ο Γενικός Γραμματέας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας.  

Ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφτεί αύριο Τρίτη 25 Μαΐου 2021 Ανάπα και Γκελεντζίκ, πόλεις στα παράλια του βορείου Ευξείνου Πόντου με μακραίωνη ελληνική παρουσία. Όπως είπε στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφτεί τη Ρωσία μέσα στο χρόνο και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA