Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μητσοτάκης για ψήφο αποδήμων: Μια μεγάλη ευκαιρία χάθηκε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταξε το κομματικό συμφέρον

Την απογοήτευσή του για τη στάση της αντιπολίτευσης - και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ - απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, Δημήτρης Παπαμήτσος/Eurokinissi)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, Δημήτρης Παπαμήτσος/Eurokinissi)

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων έφερε την απογοήτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με αποκλειστική δήλωσή του στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» έκανε λόγο για «μικρόψυχο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ», που οδήγησε στη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμη: Ψήφος αποδήμων: Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο - 190 «ΝΑΙ» έναντι των απαιτούμενων 200

«Σήμερα, δυστυχώς η χώρα έχασε την ευκαιρία να αποδώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό το δικαίωμα να ψηφίζουν ανεμπόδιστα στις εθνικές εκλογές από τον τόπο παραμονής τους. Το μικρόψυχο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε βέτο στην πρόθεση της κυβέρνησης να άρει κάθε περιορισμό στη συμμετοχή των εκτός συνόρων συμπολιτών μας στην εκλογική διαδικασία. Και έτσι και πάλι, η κοντόθωρη παραταξιακή αντίληψη υπονόμευσε μία εθνική αναγκαιότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Είναι γνωστό ότι με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, είχε ήδη γίνει ένα σοβαρό βήμα: Προ 15 μηνών, για πρώτη φορά στην ιστορία, όλα τα κόμματα της Βουλής συμφώνησαν να διευκολυνθούν, επιτέλους, οι απόδημοι να ψηφίζουν από όπου βρίσκονται. Για να υπάρξει, όμως, συναπόφαση όλων των δυνάμεων, η κυβέρνηση δέχτηκε, τότε, να τεθούν οι προϋποθέσεις της διετούς παραμονής στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια και οι άνω των 30 ετών να είναι φορολογικά ενήμεροι. Η κυβέρνηση δεν προέταξε κανέναν όρο. Αυτοί ήταν απαίτηση της αντιπολίτευσης Υποχώρησε, όμως, στο όνομα της συναίνεσης για τον υπέρτερο σκοπό».

«Καταθέσαμε νέο νόμο, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ψέματα»

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε τους απόδημους Έλληνες, υπαναχωρώντας και εν τέλει καταψηφίζοντας το επίμαχο νομοσχέδιο:

«Ελπίζοντας, λοιπόν, ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η εθνική πρωτοβουλία, η κυβέρνηση κατέθεσε νέο νόμο για την απόλυτα ελεύθερη ψήφο των εκτός επικράτειας συμπατριωτών μας, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Με την προσδοκία ότι θα ψηφιζόταν κι αυτός από τα 2/3 των βουλευτών, ώστε να ισχύσει αμέσως. Αλίμονο, όμως.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ξανά ψέματα, προσβάλλοντας όλους τους Έλληνες και πρώτα απ’ όλους όσους ζουν μακριά απ’ την πατρίδα: Αυτούς που μόχθησαν και πρόκοψαν με τη σκέψη σ’ αυτήν. Τους επιστήμονες και τους επιχειρηματίες που την τιμούν στο εξωτερικό. Εκείνους που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Αλλά και τους φοιτητές μας που σπουδάζουν για να επιστρέψουν. Όλους εκείνους, δηλαδή, που ανήκουν στη χώρα. Γι’ αυτό και τους ανήκει το δικαίωμα να έχουν λόγο γι’ αυτήν. Υπαναχωρώντας από όσα έλεγε, η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε, σήμερα, την άρση των περιορισμών. Αυτήν που ζητούσαν εξαρχής και επίμονα οι απόδημοι. Έγινε έτσι ξανά η θλιβερή εξαίρεση στην εθνική συστράτευση την οποία εισηγήθηκε μεν η κυβέρνηση, αλλά συμμερίστηκαν τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και η Ελληνική Λύση. Με άλλα λόγια, απέδειξε ότι αδυνατεί να υπερβεί τους μίζερους μικροϋπολογισμούς του. Ότι δεν αντέχει τις συναινέσεις και τις ενωτικές συμφωνίες. Και ότι είναι η μόνη παράταξη στον τόπο που μετατρέπει σε χαμένες ευκαιρίες τις ιδανικές συγκυρίες. Δεν αιφνιδιάζομαι, αλλά λυπάμαι για την εξέλιξη.»

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το βασικό ζητούμενο είναι η πλήρης εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου: «Τώρα, ο αγώνας στρέφεται στην πλήρη εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, εξαντλώντας τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει. Η κυβέρνηση θα κάνει το παν για την αξιοποίηση και τη διεύρυνσή τους. Ζητά, όμως, και την ανάλογη κινητοποίηση των συμπατριωτών μας του εξωτερικού. ́Ώστε ο τολμηρός δρόμος που άνοιξε και κάποιοι θέλησαν να υπονομεύσουν, να μετατραπεί, τελικά, σε μεγάλη εθνική λεωφόρο.»

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κυριάκος Μητσοτάκης #ΣΥΡΙΖΑ #ψήφος αποδήμων #νομοσχέδιο