Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα αποκαλυπτήρια της ελληνικής εκδοχής του Πράσινου Πιστοποιητικού Εμβολιασμού αναμένεται να κάνει το πρωί της Παρασκευής, 28 Μαΐου, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. Έτσι, η χώρα μας που έριξε και την ιδέα για το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού στο τραπέζι πριν από αρκετούς μήνες, θα είναι και από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα είναι έτοιμες να εφαρμόσουν το πιστοποιητικό άμεσα ήδη από την 1η Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη: Πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές στο Reader.gr, η ελληνική πλευρά είναι ήδη έτοιμη, μιας και όλο το προηγούμενο διάστημα έχει συμμετάσχει σε αρκετές προσομειώσεις και έχει περάσει με «άριστα» όλα τα τεστ. Άλλωστε, ήδη η Ελλάδα εκδίδει αντίστοιχα εθνικά πιστοποιητικά και έχει το know how, απλώς «κλειδί» είναι η διαλειτουργικότητα. Να μπορεί, δηλαδή, ένας πολίτης να ταξιδεύει με τα ίδια έγγραφα, χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς, σε όλη την Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι το Πράσινο Πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το πιστοποιητικό νόσησης ή το αποτέλεσμα ενός αρνητικού μοριακού τεστ έως και 72 ωρών.

Όντας έτοιμη από την 1η Ιουνίου η Ελλάδα, συνεπώς, δεν θα περιμένει να τεθεί σε εφαρμογή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό από την 1η Ιουλίου, όπως έχει πει το Ευρωκοινοβούλιο. Γι’ αυτό και με δεδομένο ότι το σύστημα θα είναι «στον αέρα» από τις ευρωπαϊκές Αρχές από την αρχή Ιουνίου, θα ξεκινήσει την εφαρμογή του με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές περιλαμβάνονται η Δανία, η Κροατία, αλλά και η Τσεχία και η Πολωνία. Τις επόμενες μέρες, βεβαίως, θα προστίθενται και άλλες στη λίστα και με αυτές η αμφίδρομη εφαρμογή θα είναι άμεση. Και, κάπως έτσι, από την 1η Ιουλίου το πιστοποιητικό θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή, εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε σε συνέντευξη του στην Bild ότι ο φετινός Ιούλιος και ο Αύγουστος στην Ελλάδα θα παραπέμπουν σε κανονικές συνθήκες.

Μάλιστα, οι ελληνικές Αρχές θα είναι εφοδιασμένες και με μια ειδική εφαρμογή του Πράσινου Πιστοποιητικού, προκειμένου να ελέγχουν το QR Code των ψηφιακών εγγράφων που θα φέρουν οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα μας. Η παρουσία των κ.κ. Μισέλ και Σχοινά, δε, στην παρουσίαση του ελληνικού πιστοποιητικού είναι επί της ουσίας η έμπρακτη ευρωπαϊκή αναγνώριση της ελληνικής συμβολής για την καθιέρωση αυτής της λωρίδας «ταχείας κυκλοφορίας» για όσους επιλέγουν να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA