Μενού
  • Α-
  • Α+

«Δεν έχουμε ξεμπερδέψει-και το λέω κατηγορηματικά». Με αυτή τη σιβυλλική διατύπωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς επισημαίνει, μιλώντας στο Reader.gr, ότι ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει. Εκτιμά, πάντως, ότι με όπλο τους εμβολιασμούς, «το φθινόπωρο θα πλέουμε σε πιο ασφαλή νερά», ενώ υπογραμμίζει ότι είναι δύσκολο πλέον να λάβουμε ξανά οριζόντια μέτρα τύπου lockdown σε όλη τη χώρα. Τονίζει ότι τις επόμενες μέρες θα τελειώσει ο εμβολιασμός των νησιών με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, ενώ απαντά για τον αντιπυρικό σχεδιασμό του καλοκαιριού, αλλά και για την εμπρηστική επίθεση στις επιχειρήσεις της συζύγου του. 

- Η άρση των περισσότερων περιορισμών ίσως δίνει σε ορισμένους πολίτες την αίσθηση ότι έχουμε ξεμπερδέψει. Είμαστε σε μια τέτοια φάση;

Όχι, δεν έχουμε ξεμπερδέψει – και το λέω κατηγορηματικά. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, η επιχείρηση Ελευθερία πραγματικά μέρα με τη μέρα μας θωρακίζει, αλλά δεν είμαστε ακόμα στο σημείο όπου θα μπορούμε να πούμε «τέλος». Χρειάζεται ακόμα πολλή προσοχή και πιστή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Μάσκες, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού, όλα αυτά θα μας ακολουθούν δυστυχώς για κάποιο καιρό ακόμα. Κι αυτό είναι το μήνυμα της Κυβέρνησης – το έχει υπογραμμίσει εξάλλου εμφατικά κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Χαλάρωση των περιορισμών δεν σημαίνει χαλάρωση της επαγρύπνησης.    

- Μπορείτε να πείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια, σε σχέση με πέρυσι, ότι δεν θα χρειαστεί να επαναληφθούν τα οριζόντια και μακράς διαρκείας lockdowns που είχαμε το προηγούμενο διάστημα από το φθινόπωρο;

Με την επιχείρηση Ελευθερία πραγματικά να «τρέχει» καθώς έχουμε ήδη ξεπεράσει τα 5 εκ. εμβολιασμούς, πιστεύω ότι τα χειρότερα είναι πια πίσω μας. Είναι πια δύσκολο να χρειαστεί να λάβουμε και πάλι τόσο σκληρά μέτρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παρεμβαίνουμε τοπικά όποτε υπάρξει ζήτημα διασποράς του ιού ή κινδύνου της Δημόσιας Υγείας. Εφόσον όλα συνεχιστούν ομαλά με την παραλαβή των εμβολίων και ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού, νομίζω ότι από φθινόπωρο θα πλέουμε πλέον σε πιο «ασφαλή νερά». Επιτρέψτε μου να επισημάνω στο σημείο αυτό ότι η ενθουσιώδης -θα τη χαρακτήριζα- ανταπόκριση στον εμβολιασμό των πιο νέων συμπολιτών μας, των τριαντάρηδων και σαραντάρηδων, είναι ιδιαιτέρα ελπιδοφόρα. 

- Σας ανησυχεί η προοπτική ενός τέταρτου κύματος μετά το καλοκαίρι; Μπορεί να έχουμε ξανά ένα πισωγύρισμα;

Παραμένουμε ανήσυχοι, παρατηρούμε επιδημιολογικά τόσο τα δεδομένα του ιού όσο και των μεταλλάξεων. Και πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι μόνο τα μέτρα και ο εμβολιασμός μπορούν να μας προστατεύσουν. 

- Σας ικανοποιεί η πρόοδος της επιχείρησης Ελευθερία σε όλη τη χώρα; Και, με δεδομένες τις μεταλλάξεις, πότε θα μπορούμε να αισθανθούμε ασφαλέστεροι, με ένα τείχος ανοσίας;

Η επιχείρηση Ελευθερία πραγματικά «πετάει» - ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς, μια τεράστια πρόκληση, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη ανεφοδιαστική αλυσίδα που έχει στηθεί ποτέ στη χώρα και μάλιστα για ένα υλικό όπως το εμβόλιο που όχι μόνο πρέπει να φτάσει παντού, αλλά να φτάσει με ασφάλεια, σε ειδικές συνθήκες συντήρησης. Η προσπάθεια που έγινε και συνεχίζεται καθημερινά από όλα μας τα στελέχη, της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, του ΕΟΔΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας μας, είναι πραγματικά άξια συγχαρητηρίων. Έχουμε ίσως το καλύτερο, το πιο αποδοτικό και φιλικό προς τον πολίτη σύστημα εμβολιασμού στην Ευρώπη κι αυτό οι πολίτες το αγκάλιασαν – η ανταπόκρισή τους είναι εξαιρετική και βάσει των στοιχειών που έχουμε κι από τα ραντεβού, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να φτάσουμε τα 6 εκ. εμβολιασμούς. Είμαστε, λοιπόν, σε καλό δρόμο για το τείχος ανοσίας και όσο πιο γρήγορα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, να έχουμε δηλαδή εμβολιασμένο το 70% του πληθυσμού, τόσο πιο αποτελεσματικά βάζουμε φρένο σε πιθανές μεταλλάξεις. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να το επισημάνω – το ραντεβού με τον εμβολιασμό είναι πραγματικά ραντεβού ζωής, ας μην το «χάσει» κανείς. 

- Ο τουρισμός ανοίγει υπό ασφαλείς συνθήκες; Και μπορεί να χρειαστεί, όπως και πέρυσι το καλοκαίρι, να εφαρμοστούν τοπικά περιοριστικά μέτρα σε τουριστικούς προορισμούς, αν τα πράγματα επιδεινωθούν;

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μια δόση στα νησιά είναι 30%, ενώ το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών έχει ανέβει στο 20%. Ήδη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στα νησιά μας ως 10.000 κατοίκους και πλέον «τρέχει» στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας με την πληρότητα στα ραντεβού να ξεπερνά το 90% στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Και σημειώνω ότι ο εμβολιασμός δεν αφορά μόνο τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους εποχιακά εργαζόμενους σε αυτά. Είμαστε, λοιπόν, σε πολύ καλό σημείο και συνεχίζουμε. Τοπικά περιοριστικά μέτρα εφόσον χρειαστεί προφανώς και θα ληφθούν – το κάναμε στην Κάλυμνο. Πιστεύω όμως πως με τον εμβολιασμό να προχωρά και όλες τις δικλείδες ασφαλείας για τον επιδημιολογικό έλεγχο των επισκεπτών μας να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, όλα καλά θα πάνε και θα μπορέσουμε επιτέλους να απολαύσουμε, με προσοχή πάντα, ένα σχεδόν φυσιολογικό ελληνικό καλοκαίρι.  

- Εκτός από τον κορονοϊό, διαχειρίζεστε και τις φυσικές καταστροφές. Ήδη, η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε με μια μεγάλη οικολογική καταστροφή σε Κορίνθια και Αττική. Είμαστε έτοιμοι ενόψει του καλοκαιριού, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πρόληψης;

Πράγματι, με το «καλημέρα», επιτρέψτε μου την έκφραση, της αντιπυρικής περιόδου αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, σε πολύ δύσβατη περιοχή, και με ανέμους ιδιαίτερης έντασης και μεγάλη ξηρασία, καθώς δεν είχαμε βροχή στην περιοχή για 26 ημέρες πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Αντίστοιχο φαινόμενο, τόσο νωρίς στην αντιπυρική περίοδο είχαμε να δούμε στη χώρα μας πάνω από 20 χρόνια. Έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τον μηχανισμό, με τεράστια κινητοποίηση επίγειων δυνάμεων και όλα τα διαθέσιμα εναέρια στη μάχη, υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Θα ήθελα επίσης να σταθώ και στο ότι εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής εκκενώθηκαν οργανωμένα, με απόλυτη ασφάλεια. 

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή και η κλιματική αλλαγή μας φέρνει δυστυχώς αντιμέτωπους με διαρκώς μεγαλύτερης έντασης και βιαιότητας φαινόμενα. Αυτό είναι το πρώτιστο μέλημά μας, πώς θα θωρακίσουμε τη χώρα έναντι ολοένα και αυξανόμενων κινδύνων. Και σε αυτό έχουμε κάνει ήδη μια σημαντική προετοιμασία - φέτος θα έχουμε διαθέσιμο τον μεγαλύτερο εναέριο στόλο πυρόσβεσης που είχαμε ποτέ, με επιπλέον 29 μισθωμένα μέσα - 12 μεσαίου τύπου, 10 βαρέως τύπου, 6 νέα AirTractor που εντάσσουμε πλέον στο στόλο μας, καθώς και το ρωσικό το Beriev Βε-200 με δυνατότητα μεταφοράς 12 τόνων πυροσβεστικού υλικού. Έχουμε ήδη ενισχύσει το προσωπικό μας με 2.500 εποχικούς πυροσβέστες, ενώ έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών για τον καθορισμό επικίνδυνων περιοχών ανά την Ελλάδα, με έμφαση στην Αττική. Κι έχουμε δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα τα εργαλεία, αλλά και τους πόρους, ώστε να προχωρήσουν άμεσα έργα πρόληψης, ιδίως καθαρισμοί εύφλεκτης ύλης που έχει συσσωρευθεί μετά το πέρασμα της «Μήδειας» φέτος το χειμώνα.  Με την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, παρόλο που δεν αφορά σε αρμοδιότητά μας, γίνονται εκτεταμένες εργασίες καθαρισμών σε Τατόι και Ιπποκράτειο Πολιτεία, δύο περιοχές όπου βρέθηκα πρόσφατα και μας ανησυχούν πολύ και που για πολλά χρόνια παραμένουν ακαθάριστες.  Η προετοιμασία είναι πιο εντατική από ποτέ σε όλα τα επίπεδα και συνεχίζουμε. 

- Κλείνω με μια προσωπική ερώτηση. Προ ημερών, οι επιχειρήσεις της συζύγου σας έγιναν στόχος βομβιστικής επίθεσης. Μετά από ενάμιση χρόνο στην προμετωπίδα της διαχείρισης της κρίσης, αισθάνεστε ότι έχετε στοχοποιηθεί, εσείς και η οικογένεια σας;

Θρασύδειλοι κι εγκληματίες υπάρχουν πολλοί. Σαφώς σε προσωπικό επίπεδο, η επίθεση αυτή τάραξε κι εμένα και την οικογένειά μου. Αλλά ούτε μας πτόησε, ούτε μας τρομοκράτησε, όπως ίσως ήλπιζαν οι αυτουργοί της, φυσικοί και ηθικοί. Η ελληνική αστυνομία κάνει τη δουλειά της και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα αυτά τα σκοτεινά, άνανδρα υποκείμενα που δεν διστάζουν να ρισκάρουν ακόμα κι ανθρώπινες ζωές, θα αντιμετωπίσουν το φως και τον πέλεκυ της δικαιοσύνης.