Μενού
  • Α-
  • Α+

Ειδικό σχέδιο εκπονεί η ΕΛ.ΑΣ για να αποτρέψει ένταση και προβοκάτσιες κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Κυριακή στη Θράκη. Mάλιστα, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OΠΕΝ, τα μέτρα είναι τόσο αυξημένα, που κλιμάκιο της ΕΥΠ θα μεταβεί στη Θράκη γι' αυτό το λόγο.

Ταυτόχρονα, γίνεται έρευνα σε κοινωνικά δίκτυα μήπως υπάρχει προτροπή από ακραίους ακτιβιστές για πράξεις που θα οδηγήσουν σε προβοκάτσια, ενώ αναμένεται να μετακινηθούν και αστυνομικές δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, σε κλοιό αστυνομικών δυνάμεων θα βρεθεί και το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, το οποίο και θα επισκεφθεί ο κ. Τσαβούσογλου.

Τι θα γίνει αν προχωρήσει σε προκλήσεις

Εφόσον ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προβεί σε προκλήσεις είτε σε διμερείς επαφές, είτε δημόσια στη συνέντευξη Τύπου, ο κ.Δένδιας φέρεται αποφασισμένος να απαντήσει. Εάν δηλαδή του θέσει θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, ο κ. Δένδιας θα υπενθυμίσει εότι η μειονότητα είναι μουσουλμανική, όπως άλλωστε και η Τουρκία έχει αποδεχτεί με τη συνθήκη της Λωζάνης.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο Τσαβούσογλου μπορεί να θέσει τα εξής θέματα:

  • ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο
  • Υφαλοκρηπίδα
  • Αποτελεσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη
  • Υποστήριξη Ελλαδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις
  • Άσχημες πρακτικές της Ελλαδας στο μεταναστευτικό και επαναπροωθήσεις
  • Ζητήματα τουρκικής μεινότητας
  • Διεθνής διάσκεψη για τη Μεσόγειο 

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία και Τσαβούσογλου

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ λέγοντας «μόνος τρόπος για ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα να τερματιστούν οι προκλήσεις».

«Με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήσαμε και για τις εξωτερικές μας σχέσεις» είπε, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. «Υπογράμμισα την καθοριστική συμμετοχή της πατρίδας μας για τη σταθερότητα ενός χώρου που είναι ζωτικός για τα συμφέροντα της Ένωσης συνολικά. Όπως γνωρίζεις φίλε Σαρλ, η χώρα μας υπήρξε η πρώτη από το νότο που έγινε δεκτή στην κοινότητα. Και οι δύο προεδρίες που άσκησε ταυτίστηκαν με διευρύνσεις. Δεν είναι μόνο συνειδητή επιλογή μας αλλά και μια ιστορική αποστολή συμβαδίζοντας πάντα με την επέκταση ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, από τις συζητήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «δεν έλειψαν τα θέματα που αφορούν στην Τουρκία», για να εξηγήσει πως «ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Αυτό είναι το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA