Μενού
  • Α-
  • Α+

«Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί ότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η επιρροή της στη μειονότητα στη Θράκη και προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση στο μικρό κομμάτι που ακόμα επηρεάζει». Με αυτά τα λόγια σχολιάζει ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μιλώντας στο Reader τα όσα προκλητικά ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι δηλαδή θα θέσει θέμα «τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη» στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και στον Έλληνα ομόλογό του.  

Διαβάστε ακόμη: Τσαβούσογλου: Θέτω τη Δευτέρα θέμα για τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη - Αμεση απάντηση της Αθήνας

Ο κ. Δεσποτόπουλος ανέφερε ότι «η Άγκυρα φαίνεται να σχοινοβατεί ανάμεσα στην ανάγκη να ικανοποιήσει το εσωτερικό της ακροατήριο και στην ανάγκη να δείξει στην Ευρώπη ότι υπάρχει πρόοδος στην προώθηση της θετικής ατζέντας». Ακόμα, τόνισε ότι εδώ και καιρό ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει απολέσει τον μεσαίο χώρο και γι' αυτό στηρίζεται κυρίως στον εθνικισμό και στην εθνικιστική ρητορεία, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία.

Η Άγκυρα χάνει την επιρροή της στη μειονότητα

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα λεγόμενα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «τουρκικής» μειονότητας ο κ. Δεσποτόπουλος ανέφερε ότι «μπορεί η Τουρκία να έχει υιοθετήσει μια πιο χαλαρή πολιτική σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020, δεν έχει απεμπολήσει όμως τις διεκδικήσεις της και δεν έχει σταματήσει την εκρηκτική ρητορική. Ειδικότερα για τη μειονότητα της Θράκης η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί ότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η επιρροή της στη μειονότητα και προσπαθεί μέσα από την ένταση να δημιουργήσει αντανακλαστικά στο μικρό κομμάτι της μειονότητας που εξακολουθεί να επηρεάζει, προκειμένου να δημιουργηθεί πρόβλημα χωρίς όμως να τα καταφέρνει».

Ο διεθνολόγος συμπλήρωσε ότι αυτή η κίνηση μπορεί να ενταχθεί στη γενικότερη στρατηγική της Τουρκίας να διευρύνει την ατζέντα του διαλόγου με την Ελλάδα στη λογική «διεκδικώ δέκα για να πάρω τρία». «Εκτός από το πραγματικό διακύβευμα που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, κάνει αναφορές σε «τουρκική μειονότητα», σε γκρίζες ζώνες και προσπαθεί να πίεση στο Κυπριακό. Δηλαδή ανακαλύπτει θέματα που δεν υπάρχουν, προκειμένου να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δεσποτόπουλος.

Δεσποτόπουλος: Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Ελλάδας

Ο κ. Δεσποτόπουλος αναφέρθηκε και στο τι θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά λέγοντας πως μέχρι στιγμής πολύ ορθά υπάρχει απάντηση χωρίς να έχουμε παρασυρθεί από τη ρητορική μίσους και έντασης της Τουρκίας. «Ο κ. Τσαβούσογλου στοχεύει να δημιουργήσει πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας και πολύ ορθά η ελληνική κυβέρνηση δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο, χωρίς να παρασύρεται από την τουρκική ρητορική» κατέληξε ο κ.Δεσποτόπουλος.

Πομάκοι: Δεν υπάρχει δυτική Θράκη, υπάρχει ελληνική Θράκη

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων, Ιμάμ Αχμέτ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Reader ανέφερε ότι αυτές ήταν προσβλητικές λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εμείς είμαστε Πομάκοι και δεν θα επιτρέψουμε την πολιτιστική γενοκτονία που θέλει να κάνει η Τουρκία στην περιοχή μας». Στη συνέχεια ο κ. Αχμέτ πρόσθεσε πως «είμαστε 50.000 πληθυσμός. Δεν κατάφεραν για 500 χρόνια να μας εκτουρκέψουν και ούτε τώρα θα το καταφέρουν». Καταλήγοντας ο κ. Αχμέτ ανέφερε ότι «εμείς δίνουμε έναν αγώνα. Εδώ δεν είναι δυτική Θράκη, είναι ελληνική Θράκη», καυτηριάζοντας έτσι τον τρόπο που αποκαλεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την περιοχή.

Η ελληνική απάντηση

Έπειτα, πάντως, από τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο μέσω εκπροσώπου του ανέφερε τα εξής: «Η Ελλάδα κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Η μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA