Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Μια καλά σκηνοθετημένη συνάντηση 

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα κρίνεται πετυχημένη από τις δυο πλευρές γιατί είχε ένα μοναδικό στόχο: να προετοιμάσει την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και να οδηγήσει σε ένα καλοκαιρινό moratorium 

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Πηγή: Eurokinissi)
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Πηγή: Eurokinissi)

Τα τετ-α-τετ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια επιβεβαίωσαν αυτό που υπήρχε ως βασικό σενάριο τους τελευταίους μήνες: Πως οι δυο πλευρές, παρά τις διαφωνίες τους, επιλέγουν το σενάριο της αποκλιμάκωσης αλλά κι ενός καλοκαιρινού μορατόριουμ, ώστε να μην υπάρξει επανάληψη του περσινού καλοκαιριού με τις ναυτικές δυνάμεις στο Αιγαίο.

Η επιλογή και των δυο πλευρών ήταν να επενδύσουν σε ένα καλό κλίμα κι αυτό αποτυπώθηκε τόσο στις κοινές δηλώσεις αλλά κυρίως στα τηλεοπτικά στιγμυότυπα με τα οποία επενδύθηκε αυτή η επίσκεψη: Τόσο ο σφιχτός εναγκαλισμός, χωρίς μάσκες και γραβάτες, των δυο υπουργών Εξωτερικών έξω από το κεντρικό εστιατόριο κάτω από την Ακρόπολη, όσο και το περπάτημα των δύο, από το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Εξωτερικών, σε ζωντανή μετάδοση, υπηρέτησαν αυτό το αφήγημα. Η απόφαση για εξομάλυνση των σχέσεων οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων: πρώτον, στο ότι η Τουρκία επιδιώκει να κλείσει μια σειρά από μέτωπα που έχει ανοίξει με τη Δύση. Και γιατί η βελτίωση των σχέσεών της με Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, περνάει μέσα από την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα. Δεύτερον, διότι η τουρκική οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις και μια γεωπολιτική αποσταθεροποίηση μπορεί να την επηρεάσει ακόμη περισσότερο. Και τρίτον, διότι οι δυο πλευρές επιθυμούν να αναζητήσουν πεδία συνεννόησης ώστε να εκτονωθεί η ένταση του τελευταίου 18μηνου.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι δυο πλευρές βρίσκονται σε τροχιά σύγκλισης. Ούτε πως τα ελληνοτουρκικά μπορεί να βρουν μια φόρμουλα επίλυσης. Όμως εννέα μήνες πριν, το Oruc Reis έκοβε βόλτες σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τίποτε δεν προμήνυε πως οι δυο πλευρες μπορεί να μπουν σε τροχιά αποκλιμάκωσης. Τελικά, από τον Φεβρουάριο κι έπειτα, επανεκκίνησαν οι διερευνητικές επαφές και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ οι δυο υπουργοί Εξωτερικών αντήλλαξαν επισκέψεις σε Άγκυρα και Αθήνα αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει πως τα κανάλια επικοινωνίας έχουν ενεργοποιηθεί και πως οι μέρες του 2020 είναι ευτυχώς πίσω μας.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Μεβλούτ Τσαβούσογλου #Νίκος Δένδιας #Κυριάκος Μητσοτάκης #Ελληνοτουρκικά #Τουρκία