Μενού
  • Α-
  • Α+

Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο μετά τη γενναία άρση περιορισμών στα μέσα Μαΐου, δεν είχε κάτι το συγκλονιστικό, αν εξαιρέσει κανείς…17 νομοσχέδια και αποφάσεις υπουργείων που τέθηκαν επί τάπητος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε ένα μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του και μάλιστα στο φινάλε της σύντομης εισήγησης του.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Πιο ασφαλές καλοκαίρι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Καθώς βαδίζουμε προς την έξοδο από την πανδημία η χώρα θα πρέπει να είναι θεσμικά οπλισμένη ώστε να μπει δυναμικά στην μετα-Covid εποχή. Και γι’ αυτό σας καλώ να υποδεχτούμε το καλοκαίρι με κάτι που αυτή η κυβέρνηση ξέρει να κάνει πολύ καλά: να σχεδιάζει, να εργάζεται μεθοδικά και να φέρνει αποτελέσματα», είπε με νόημα ο κ. Μητσοάκης, δείχνοντας…τον δρόμο στους υπουργούς.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μπορεί οι περιορισμοί να αίρονται, η δουλειά των υπουργείων όμως τώρα πρέπει να περάσει σε άλλη φάση, με το βλέμμα στην εποχή μετά τους περιορισμούς. Αυτό σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι και αυτό το καλοκαίρι οι υπουργοί θα φύγουν για λίγο από τα γραφεία τους, μιας και είτε έχουν αρκετές εκκρεμότητες να διεκπεραιώσουν είτε πρέπει να κάνουν τον σχεδιασμό για την περίοδο από το φθινόπωρο και μετά. Άλλωστε, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από τον Σεπτέμβριο και μετά η περίοδος θα είναι πολύ πιο «κανονική», μακριά από τη μέγγενη των περιορισμών.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως παγίως λέει ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θα κριθεί από το παραχθέν έργο και από την ανταπόκριση στις προεκλογικές της υποσχέσεις. Εξ ου και χθες ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τον «μεταρρυθμιστικό και προωθητικό χαρακτήρα της κυβερνητικής ατζέντας», αλλά και επέμεινε στην εκπλήρωση της προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ για φύλαξη των πανεπιστημίων, ανακοινώνοντας την έναρξη της προκήρυξης για την κάλυψη θέσεων στις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημίων.

Η…προειδοποίηση Μητσοτάκη στους υπουργούς για πολλή δουλειά και το καλοκαίρι, βεβαίως, δεν είναι αρκετή για να βάλει τέλος στους ψιθύρους που σοβούν στην πολιτική πιάτσα περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, πιθανώς μετά το διάλειμμα του Αυγούστου. Μέχρι στιγμής, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του σε κανέναν, ούτε το ίδιο το Μαξίμου ασχολείται με τη σχετική φιλολογία. Βουλευτές, αλλά και υπουργοί, βεβαίως, συζητούν τα σενάρια, αλλά μέχρι εκεί, με το σκεπτικό ότι το προοδευτικό τέλος της πανδημίας φέρνει και την ολοκλήρωση ενός πολιτικού κύκλου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA