Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη διαμόρφωση ενός απολύτως φιλικού προς τους εργαζομένους θεσμικού πλαισίου, αποσκοπεί το σχέδιο νόμου για την τηλεργασία στο Δημόσιο, επισήμανε κατά την πρώτη συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ένα πρώτο σημαντικό βήμα για τη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας στη χώρα μας τονίζοντας ότι ο θεσμός δείχνει σημάδια προοπτικής και δυναμικής σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου συνολικά το 8,3% των μισθωτών εργάζεται με τηλεργασία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στην Ε.Ε. έχουν θεσπίσει ήδη το ρυθμιστικό πλαίσιο. «Αυτό είναι κάτι που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει πίσω», υπογράμμισε.

«Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει τους εργαζομένους, να είναι σίγουροι και ήσυχοι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε κατάχρηση των δικαιωμάτων τους, ότι θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τους άλλους εργαζομένους, ότι δεν θα αποκοπούν από το εργασιακό τους περιβάλλον», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Πρόσθεσε, δε, ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για όσους πάσχουν από βαριές παθήσεις, προκειμένου να τους δοθεί κατά προτεραιότητα και κατ’ επιλογή τους η δυνατότητα να παρέχουν την τηλεργασία.

Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, οι βασικές αρχές που διέπουν το θεσμικό πλαίσιο είναι:

  • Προαιρετική εφαρμογή του καθεστώτος τηλεργασίας μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου
  • Ίση μεταχείριση του τηλεργαζομένου με τον εργαζόμενο που εργάζεται με φυσική παρουσία
  • Διατήρηση στο ακέραιο των μισθολογικών απολαβών του
  • Τήρηση στο ακέραιο του ισχύοντος ωραρίου τηλεργασίας
  • Καμία υπηρεσιακή επίπτωση στην εξέλιξη του εργαζομένου
  • Κατοχύρωση δικαιώματος αποσύνδεσης του τηλεργαζομένου

Απαντώντας σε προβληματισμούς που διατύπωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε με ρητό τρόπο ότι το καθεστώς της τηλεργασίας δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η μελέτη  αντικτύπου των ρυθμίσεων, ενώ υπάρχει ήδη ολόκληρο κεφάλαιο με δικλίδες ασφαλείας.

«Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα νομοσχέδιο που θα δείξει ότι οι πολιτικές δυνάμεις αγκαλιάζουν τις τεχνολογικές εξελίξεις, ειδικά όταν διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο απόλυτα φιλικό για τους εργαζόμενους», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Θετικά απέναντι στην ανάγκη θέσπισης ενός πλαισίου κανόνων για την εφαρμογή της τηλεργασίας, τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εισηγητή του Γιώργου Παπαηλιού, διατυπώνοντας όμως επιφυλάξεις για τη στάση του κατά την ψήφιση, επειδή όπως είπε δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση ιδίως υπό την επικείμενη κατάθεση του εργασιακού νομοσχεδίου «οδοστρωτήρα». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA