Μενού
  • Α-
  • Α+

Κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (4/6) στη Βουλή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης, με αλλαγές -μεταξύ άλλων- στο πλαφόν των υπερωριών. Το εργασιακό νομοσχέδιο θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές προς επεξεργασία την Τρίτη και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 17 Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμα: Στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο - Τι προβλέπει για 8ωρο, απολύσεις και αποζημιώσεις

«Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει σύγχρονα, πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, αποκαθιστά αδικίες, καταργεί αναχρονιστικές ρυθμίσεις, προσαρμόζει το πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει ένα ευρύ πλέγμα εργασιακών ζητημάτων με αιχμή το ωράριο, τις υπερωρίες, τις άδειες, τον συνδικαλιστικό νόμο, τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις.

Εμβληματική ρύθμιση για τον υπουργό Εργασίας είναι η θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου, τις υπερωρίες, τα διαλείμματα του εργαζομένου και η οποία θα εφαρμοστεί σταδιακά με αρχή τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο πέλεκυς για τους εργοδότες που δεν εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα είναι βαρύς, καθώς προβλέπεται πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο και λουκέτο 15 ημερών για τριπλή υποτροπή.  

Διευθέτηση χρόνου εργασίας

Η ρύθμιση που έχει ανεβάσει ήδη τον πολιτικό υδράργυρο στα ύψη αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις κατόπιν αίτησης του ίδιου του εργαζόμενου και με στόχο, κατά τον Κωστή Χατζηδάκη, την ευελιξία σύμφωνα και με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ο υπουργός Εργασίας έχει διαβεβαιώσει πάντως ότι το 8ωρο, το 40ωρο και το 5ήμερο, κατοχυρώνονται ρητά – αναφέρεται ξεκάθαρα στο σχέδιο νόμου - ενώ η πρόβλεψη για 4ήμερη εργασία δεν επιφέρει μείωση αποδοχών.

Ανάλογες διαβεβαιώσεις έχει παράσχει ο κ. Χατζηδάκης και για τις υπερωρίες, που θα αυξήσουν -όπως υποστηρίζει- το εισόδημα των εργαζομένων μέσω της αύξησης του πλαφόν και της προσαύξησης του ημερομισθίου.

Για την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου μάλιστα συστήνεται νέα Επιθεώρηση Εργασίας ως ανεξάρτητη αρχή, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα της ΑΑΔΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Ωράριο και υπερωρίες

Από το υπουργείο Εργασίας τονίζουν πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι υπερωρίες είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται.

Υπογραμμίζουν, δε, πως με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος της εργασίας, ο οποίος είναι 40 ώρες την εβδομάδα, αλλά αυτό που μπορεί να διαφοροποιηθεί είναι μόνο η κατανομή του χρόνου, δηλαδή, 4ήμερη εργασία 10 ωρών την κάθε ημέρα και καμία ώρα απασχόλησης την Παρασκευή.

Από την άλλη, αναφέρει το Υπουργείο, στην περίπτωση των υπερωριών, το όριο των οποίων αυξάνεται σε ετήσια βάση στις 150 ώρες που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, η επιχείρηση είναι αυτή που δηλώνει την πρόθεσή της να απασχολήσει επιπλέον ώρες τον εργαζόμενο, με βάση τις ανάγκες της.

Ως προς τις Κυριακές διατηρείται το γενικό καθεστώς αργίας, αλλά προστίθενται στις εξαιρέσεις της εστίασης και του τουρισμού, μεταξύ άλλων οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, τα logistics, η διανομή φαρμάκων, η αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων κι άλλα.

Προστασία εργαζόμενων γονέων

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την κυβέρνηση και στις νέες ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζόμενων γονέων, με στόχο την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Συγκεκριμένα, θεσμοθετείται άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές, γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς με πληρωμή των δύο από τον ΟΑΕΔ, άδεια ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα 1 με 2 φορές το χρόνο μετ’ αποδοχών, επέκταση της 7ήμερης άδειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και στον ιδιωτικό τομέα,  απαγόρευση απόλυσης και του πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού, ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών ηλικίας έως 12 ετών και 5ήμερη άδεια φροντιστή για συγγενή ή σύνοικο ατόμου που χρήζει σημαντικής φροντίδας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA