ΠΟΛΙΤΙΚΗ
08/06/2021 00:10

Σαν σήμερα, 8 Ιουνίου 2000: Πέφτει νεκρός ο ταξίαρχος Σόντερς, το τελευταίο θύμα της «17 Νοέμβρη»

Η κίνηση στην Λεωφόρο Κηφισίας ήταν όπως κάθε πρωί αυξημένη. Εκείνο το πρωινό όμως ήταν απερίγραπτη. Κάτι είχε συμβεί σίγουρα. Τι; Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» είχε εκτελέσει το τελευταίο θύμα της: τον ταξίαρχο Στίβεν Σόντερς.  

Σαν σήμερα, 8 Ιουνίου 2000: Πέφτει νεκρός ο ταξίαρχος Σόντερς, το τελευταίο θύμα της «17 Νοέμβρη»
Η σορός του ταξίαρχου Σόντερς ταξιδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Δύο μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, πλησίασαν το αυτοκίνητο του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς, που βρισκόταν στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του Ψυχικού. Οι εκτελεστές σημάδεψαν και πυροβόλησαν τέσσερις φορές προς το λευκό Range Rover (με το 45άρι της Οργάνωσης και ένα G3), στο οποίο επέβαινε ο Βρετανός αξιωματικός. Ο ταξίαρχος τραυματίζεται στην κοιλιά και στα χέρια.

Ο Στίβεν Σόντερς διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» όπου οι χειρουργοί έδωσαν μάχη να τον κρατήσουν στη ζωή, χωρίς να τα καταφέρουν.

Ο Στίβεν Σόντερς έχει καταγραφεί ως το τελευταίο θύμα της «17 Νοέμβρη» μέχρι την εξάρθρωση της οργάνωσης δυο χρόνια μετά.

Ποιος ήταν ο ταξίαρχος Στίβεν Σόντερς

Ο Στίβεν Σόντερς (Stephen Saunders: 1947 - 2000) ήταν Βρετανός στρατιωτικός και διπλωμάτης. Έλαβε τον βαθμό του ταξιάρχου και υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα.

Στιγμιότυπο από επιμνημόσυνη δέηση για τον Βρετανό ταξίαρχο Στίβεν Σόντερς που τελέστηκε στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Στρέιτ, στη Φιλοθέη. Η αφίσα καλούσε όσους γνώριζαν κάτι να καταθέσουν πληροφορίες. (Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ο τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντίνας, μέλος της «17 Νοέμβρη» έχει γράψει για τη δολοφονία Σόντερς σε βιβλίο του: «Στις 8 Ιουνίου του 2000, στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος της Φιλοθέης, θα εκτελεστεί ένα από τα πιο σηµαντικά στελέχη της στρατιωτικής µηχανής της Αγγλίας, ο ταξίαρχος Σόντερς. Με πλούσια προϋπηρεσία σε όλες τις στρατιωτικές επεµβάσεις των τελευταίων χρόνων: Έδρασε στην Ιρλανδία, τις Μαλβίνες (Φόκλαντ), το Ιράκ και το Κουβέιτ. Είχε υπηρετήσει στην Κύπρο, στις µεγάλες αγγλικές βάσεις ηλεκτρονικής κατασκοπίας. Προώθησε και εκεί το εµπόριο όπλων. Τελευταίος σταθµός του η Σιέρα Λεόνε, στη Βορειοδυτική Αφρική, τότε που γίνονταν οι σφαγές των Άγγλων εκεί, από όπου επέστρεψε, ύστερα από µια σύντοµη επίσκεψη-επιθεώρηση λίγες µέρες πριν από τις 8 Ιουνίου 2000. Τέλος, ο Σόντερς συµµετείχε ενεργά στο σχεδιασµό της στρατιωτικής επέµβασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσης, προωθούσε το εµπόριο αγγλικών όπλων. Εκείνες ακριβώς τις µέρες θα υπογραφόταν συµφωνία για την αγορά οπλικών συστηµάτων από την ελληνική πλευρά. Τη συγκεκριµένη συµφωνία είχε κλείσει ο Σόντερς».

Ταξίαρχος Σόντερς
Ο ταξίαρχος Σόντερς «έφερε» τη Σκότλαντ Γιάρντ στην Ελλάδα. (Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Η δολοφονία του ταξίαρχου Σόντερς άνοιξε ένα νέο πεδίο στις έρευνες, αφού έδωσε το πρόσχημα σε στελέχη της Σκότλαντ Γιάρντ να πάρουν ενεργό και άμεσο μέρος σε αυτές. Η ίδια η Οργάνωση είχε επισημάνει τότε: «Από το 1949 είχαν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους στα ελληνικά πράγματα οι Άγγλοι και την ευκαιρία για την εκ νέου ανάμειξή τους τους την έδωσε η «17 Νοέμβρη». Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ είχε δηλώσει τότε ότι οι τρομοκράτες είχαν «δολοφόνησε λάθος άνθρωπο» και ότι «...ο Στίβεν Σόντερς δεν είχε κανέναν ρόλο στη δράση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΑΘΗΝΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ