Μενού
  • Α-
  • Α+

Με το crash test της πανελλαδικής απεργίας για το εργασιακό να περνά χωρίς καν... αμυχές για την κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να περάσει πολιτικά στην αντεπίθεση, δίνοντας ραντεβού στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Εκεί, όπου η Κ.Ο. της ΝΔ θα ζητήσει ονομασιτική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο εν συνόλω, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί, υπεραμυνόμενος μιας εμβληματικής μεταρρύθμισης, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη.

Διαβάστε ακόμη: Απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Ενδεικτικά, πάντως, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούσαν τα στοιχεία της συμμετοχής στην εργασία σε διάφορους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Όπως προκύπτει, στις τράπεζες απέργησε το 2% των εργαζόμενων, ενώ το λιανεμπόριο, η εστίαση και τα σούπερ μάρκετ έμειναν ανοιχτά. Στις τηλεπικοινωνίες υπήρξε μια αυξημένη συμμετοχή στην απεργία, της τάξης του 15%, ενώ αναιμική ήταν και η ανταπόκριση στον δημόσιο τομέα, καθώς σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΕΥΑΘ, το ποσοστό ήταν ελάχιστον. Μόνο στα ΕΛΤΑ η συμμετοχή προσέγγισε το 15%.

Τούτων δοθέντων, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η κοινωνία δεν «ένιωσε» την απεργία, όπου άλλωστε αποδείχθηκε κατά βάση η οργανωτική ικανότητα του ΚΚΕ μέσω του ΠΑΜΕ και, από την άλλη, η οργανωτική αβελτηρία των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των συνδικαλιστικών σωματείων.

Η αντεπίθεση του Μαξίμου, λοιπόν, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Είχε προηγηθεί ένα επικοινωνιακό ντεμαράζ του ίδιου του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, για να στηριχθεί το νομοσχέδιο. Παράλληλα, είχε συσταθεί και μια task force βουλευτών που θα έπαιρναν πάνω τους το νομοσχέδιο. Σε αυτή ανήκουν οι βουλευτής Κωνσταντίνος Μαραβέλιας (εισηγητής στη Βουλή), Μπάμπης Παπαδημητρίου, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Μαρία Κεφάλα, Κατερίνα Παπακώστα κ.ο.κ.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, όμως, η ΝΔ θα ζητήσει να υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, προκειμένου τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έρθουν αντιμέτωπα με τις ευθύνες τους. Όπως λένε, άλλωστε, κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης «κρύβονται» πίσω από τις διατάξεις για τη διευθέτηση ωραρίου και την υπερωριακή απασχόληση, προκειμένου να μην τοποθετηθούν για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τις αυξημένες πατρικές άδειες, τις επιδοτούμενες από τον ΟΑΕΔ γονικές άδειες και για τα δύο φύλα, αλλά και για τις νέες δικλείδες ασφαλείας για την τηλεργασία, τους κούριερ ή τους εργατοτεχνίτες.

Και, βεβαίως, όταν ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια, τον τόνο θα δώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα πάρει τον λόγο, όπως και σε άλλες κεντρικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA