Μενού
  • Α-
  • Α+

Πολιτικό μπρα ντε φερ έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Την αντίθεσή τους σε αυτό το εργασιακό νομοσχέδιο εκφράζουν και τα συνδικάτα των εργαζομένων, τα οποία πραγματοποίησαν την Πέμπτη 10 Ιουνίου, 24ωρη πανελλαδική απεργία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, καθώς, όπως αναφέρουν, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα φέρει τον «εργασιακό μεσαίωνα» στην Ελλάδα. Μιλώντας στο Reader.gr ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, εξηγεί τι ισχύει τελικά με τα ρεπό και τις υπερωρίες που αναφέρονται στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Διαβάστε ακόμη: Απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αντιδράσεις για υπερωρίες και ρεπό

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση και τα εργατικά συνδικάτα βρίσκεται η διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, αφού οι πολέμιοι του νομοσχεδίου αναφέρουν ότι μπαίνει «ταφόπλακα» στις υπερωρίες. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η συγκεκριμένη τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μπορούν να απασχολούν μέχρι και δυο ώρες παραπάνω την ημέρα τους εργαζόμενους και στη συνέχεια να τις συμψηφίζουν με κάποιο επιπλέον ρεπό ή με μειωμένο ωράριο.

Ακόμα, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι αυτό θα γίνεται έπειτα από αίτηση του εργαζόμενου. Αυτό είναι και το σημείο που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, καθώς, όπως αναφέρουν, είναι ένας έμμεσος τρόπος να καταργηθούν οι υπερωρίες και ότι οι εργαζόμενοι θα εξαναγκασθούν στο να «διευθετούν» τον χρόνο εργασίας τους, υπό την απειλή μια πιθανής απόλυσης.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ για το θέμα αυτό, ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι «δίνουμε τη δυνατότητα εκεί που δεν υπάρχουν σωματεία και όπου το θέλει ο εργαζόμενος να μπορεί να ζητάει για παράδειγμα να δουλέψει περισσότερο τις άλλες μέρες και την Παρασκευή να κάθεται και να πληρώνεται (...) αν ο εργοδότης θέλει να δουλέψει 10ωρο για 4 μέρες και να κάθεται Παρασκευή, και δεν θέλει ο εργαζόμενος, δεν μπορεί να το κάνει. Αν απολυθεί είναι αυτοδίκαια άκυρη η απόλυση».

Καρούζος: «Παράθυρο» για «κακούς» εργοδότες το εργασιακό νομοσχέδιο

Για το συγκεκριμένο ζήτημα μίλησε στο Reader ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, ο οποίος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αφήνει ένα «παράθυρο» για τους «κακούς» εργοδότες να εκμεταλλευτούν τους εργαζομένους, βάζοντάς τους να δουλέψουν παραπάνω χωρίς να τους πληρώσουν τις υπερωρίες τους. Ακόμα συνέστησε τον πρώτο καιρό εφαρμογής του μέτρου να υπάρχουν σκληροί έλεγχοι από τις αρμόδιες Αρχές και να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους παρανομούν.

Συγκεκριμένα ο κ. Καρούζος δήλωσε ότι με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνεται η δυνατότητα για τον εργαζόμενο να ζητήσει την διευθέτηση του χρόνου εργασίας του, όπως σε περιπτώσεις που υπάρχουν οικογενειακές ανάγκες με υποχρεωτική συναίνεση του εργοδότη. Ο εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται κάποιες ώρες παραπάνω -μέχρι δύο- για ένα χρονικό διάστημα και κάποιες άλλες μέρες (λιγότερες) χωρίς να υπάρχει μείωση μισθού. «Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιας ατομικής συμφωνίας. Όπου όμως υπάρχει σωματείο θα πρέπει να γίνεται με συλλογική σύμβαση εκτός αν το σωματείο δεν συμφωνεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν ορισμένοι εργοδότες τη νέα διάταξη, προκειμένου να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να εργαστούν παραπάνω χωρίς να τους πληρώσουν, ο κ. Καρούζος ανέφερε: «Θεωρώ ότι θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα να είναι εξαιρετικά αυστηρά τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου» και πρόσθεσε ότι «το κράτος σε κάθε περίπτωση όπου υπάρχουν παραβάσεις θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στους "κακούς" εργοδότες που θα βρουν μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους για να δουλέψουν παραπάνω χωρίς να πληρώνονται».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Καρούζος ανέφερε ότι υπάρχει ένα «παράθυρο» που μπορεί ο εργαζόμενος να δεχθεί έναν εκβιασμό, αλλά υπογράμμισε πως «θα πρέπει να ξέρει ότι έχει το δικαίωμα να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας» και από εκεί και πέρα δεν μπορεί κανένας να τον πειράξει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA