Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ελπίδα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να αποτελέσει το τρίτο ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν την αρχή μιας νέας, περισσότερο σταθερής σχέσης Αθήνας - Άγκυρας. Για το σκοπό αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται σε αυτή τη συνάντηση με μια διπλή στόχευση: αφενός, να υπενθυμίσει στον Τούρκο πρόεδρο πως η Αθήνα έχει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και όρια, τα οποία πολλές φορές προσπάθησε να ξεπεράσει η τουρκική ηγεσία τους τελευταίους 16 μήνες. Αφετέρου, να καλλιεργήσει τη θετική ατζέντα των δυο χωρών που προβλέπει συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η εκπαίδευση και η τεχνολογία και αριθμεί περίπου 25 διαφορετικά κοινά «πρότζεκτς» για τα δυο κράτη.

Το τετ-α-τετ των δυο ηγετών 

Παρά το ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα συμμετέχουν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όσο και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η συνεννόηση των δυο πλευρών προβλέπει συζήτηση των δυο χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων, με αποκλειστικό στόχο να βρουν οι δυο άνδρες ένα πολιτικό modus operandi που θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική εξομάλυνση των σχέσεων στο πεδίο παρά τις πραγματικές διαφωνίες. Μια πρόγευση των όσων αναμένεται να πει ο Πρωθυπουργός στον πρόεδρο Ερντογάν έδωσε την Παρασκευή στη διάρκεια της συμμετοχής του στη Διάσκεψη των Med-7 που έλαβε χώρα στην Αθήνα: «Θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω τον πρόεδρο Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Και φυσικά είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για να χρησιμοποιήσω τις φράσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των  Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Μαρτίου». Πρόσθεσε επίσης ότι «και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο έχουν πάντως προηγηθεί εδώ κι ένα εξάμηνο η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και των πολιτικών διαβουλεύσεων, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και οι επισκέψεις των δυο υπουργών Εξωτερικών σε Άγκυρα και Αθήνα αντίστοιχα που ζέσταναν το κλίμα έπειτα από ένα 16μηνο ισχυρής ρητορικής έντασης και κρίσης στο πεδίο. Η τελευταία συνάντηση των δυο πλευρών πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ. Έκτοτε μεσολάβησε η κρίση στον Έβρο, μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα για χιλιάδες πρόσφυγες αλλά και η κρίση του Ιουλίου - Αυγούστου μετά την έξοδο του ερευνητικού Oruc Reis. Η μεσολάβηση αρχικά της Γερμανίας και στη συνέχεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επέτρεψε την επανέναρξη μια διαδικασίας διαλόγου που κορυφώνεται πλέον με τη συνάντηση των δυο ηγετών. 

Είναι σημαντικό το ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Ιουνίου κι αναμένεται να επηρέασει σε ένα βαθμό τις ευρω-Τουρκικές σχέσεις εφόσον σε αυτή ληφθούν αποφάσεις για το Προσφυγικό. Ακόμη σημαντικότερο στοιχείο, αποτελεί το γεγονός πως λίγες ώρες πριν ο Πρωθυπουργός συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Ερντογάν θα έχει βγει από το ραντεβού του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, που θα είναι και η πρώτη επαφή των δυο ανδρών σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. 

Η σημασία της συνάντησης Μπάιντεν - Ερντογάν 

Η Αθήνα βέβαια περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα της συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάϊντεν ενώ μια γεύση από τα όσα θα πουν οι δυο Πρόεδροι έδωσε μέσα στην εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαιώνοντας πως ο Τζο Μπάϊντεν θα θέσει ευθέως στον Ερντογάν όλο το φάσμα των διαφορών που χωρίζουν την Ουάσιγκτον με την Άγκυρα αλλά και το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μια χώρα που ήταν σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η οποία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και για την οποία είχαμε κάποτε προσδοκίες, έχει στις φυλακές της τους περισσότερους δημοσιογράφους και δικηγόρους. Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, απειλεί την Κύπρο παραβιάζοντας την ΑΟΖ της, υπογράφει το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη το οποίο περνάει μέσα από την ΑΟΖ της Ελλάδας, έχει επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Αρμενίας», είπε ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αναζητήσει μια φόρμουλα εξομάλυνσης των σχέσεων με την Άγκυρα κυρίως στο ζήτημα του πυραυλικού συστήματος S-400 με δεδομένη την πρόθεση της Αμερικανικής κυβέρνησης να εμμείνει στις κυρώσεις απέναντι στην Άγκυρα. Το θέμα των Τουρκικών παραβιάσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μεταχείρισης του Τύπου και των ΜΜΕ θα είναι επίσης πεδία στα οποία αναμένεται να αναφερθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA