Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έγκριση των εθνικών σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης - και ειδικά του ελληνικού σχεδίου Ελλάδα 2.0, μιλώντας σε εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν κυρία Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Είναι η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία, αλλά και η πρώτη μιας νέας εποχής που μαζί με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID έχει την υπογραφή και των δικών σας προσπαθειών», είπε προς την κ. Φον Ντερ Λάιεν ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι «η Ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της. Μια πρωτοβουλία που στήριξα εξ αρχής με 8 ακόμα ευρωπαίους ηγέτες».

«Ένα άβατο του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος», είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα είναι ιδιαίτερα ωφελημένη από την κατανομή των κονδυλίων, λέγοντας ότι θα φτάσουν τα 31 δισ. σε επιδοτήσεις και σε δάνεια, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κατέθεσε από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ το εθνικό της σχέδιο.  Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 175 επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. «Τα συνολικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισ., ώστε σε ορίζοντα 7ετίας να δημιουργήσουμε 220.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη ανάπτυξη 7%», είπε με νόημα. Τόνισε, ακόμα, ότι τα χρήματα που θα εκταμιευθούν εντός του 2021 για την Ελλάδα, ύψους 7, 5 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθούν για την ηλεκτρική διασύνδεση νησιών και την ενεργειακή θωράκιση επιχειρήσεων και κατοικιών. «Ένα σχέδιο με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σε συνέχεια πολιτικών, όπως η απολιγνιτοποίηση, η ηλεκτροκίνηση και η στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια της χώρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας ως στρατηγικές προτεραιότητες την «πλήρη ψηφιοποίηση δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό δημοσίων νοσοκομείων, την καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων και τα μεγάλα οδικά έργα».

Φον Ντερ Λάιεν: Τα πρώτα κεφάλαια τον Ιούλιο

Με τη σειρά της η κ. Φον Ντερ Λάιεν επισημοποίησε την έγκριση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 και τυπικά από την Κομισιόν, ενώ ανακοίνωσε ότι τα πρώτα κεφάλαια θα αποδεσμευθούν τον Ιούλιο, μετά και την τυπική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Δεν θα ξεχάσω πώς οι Έλληνες έδρασαν τις πιο δύσκολες ώρες της πανδημίας. Με αποφασιστικότητα, αλλά και αλληλεγγύη», είπε η κ. Φον Ντερ Λάιεν. «Η Ελλάδα θα βγει πιο ισχυρή. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο και θα βοηθήσει να ανοικοδομηθεί ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες και την Ευρώπη», προσέθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Η ελληνική επιτυχία είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία», είπε ακόμα. Μάλιστα, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, λέγοντας ότι χρησιμοποίησε το δικό της για να έρθει στην Ελλάδα και απέδωσε τα εύσημα στον κ. Μητσοτάκη για την ιδέα, όπως είπε, που της ανέφερε τον περασμένο Ιανουάριο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA