Μενού
  • Α-
  • Α+

Την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο καλωσορίζει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., όπως αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων που είναι εν γνώσει του Reader.gr, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να επισημαίνουν ότι αυτή θα πρέπει να διατηρηθεί, σύμφωνα με τη δήλωση των Μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη: Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Αν επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά, θα επανεξεταστούν οι σχέσεις με την ΕΕ

Σύμφωνα με το κείμενο, η Ε.Ε. επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της Ε.Ε. να εμπλακεί με την Τουρκία με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία σε μια σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος, με δεδομένες τις προϋποθέσεις που έχουν περιγραφεί τόσο τον Μάρτιο όσο και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αναφορικά με την Τελωνειακή Ένωση και σε μια μάλλον ήπια διατύπωση, το Συμβούλιο κάνει αναφορά στην έναρξη της τεχνικής συζήτησης για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ισχύουσες δυσκολίες, για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής προς όλα τα κράτη μέλη.

Ως προς το Προσφυγικό, η Σύνοδος Κορυφής καλεί την Κομισιόν να παρουσιάσει «χωρίς καθυστέρηση» επίσημες προτάσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης υπέρ των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, διατύπωση που είναι «ομπρέλα» για το νέο πακέτο χρηματοδότησης προς την Τουρκία που είναι στα σκαριά.

Μάλιστα σε άλλη αναφορά, με σαφή αιχμή για την Τουρκία, η Σύνοδος Κορυφής καταδικάζει και απορρίπτει «κάθε απόπειρα από τρίτες χώρες να εργαλειοποιήσουν μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς». Για το Κυπριακό, σε μια εκτενή αναφορά, η Σύνοδος Κορυφής επιμένει στην επίλυση του προβλήματος στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Μάλιστα η Σύνοδος επανέρχεται στο θέμα των Βαρωσίων και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση της έννομης τάξης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, με αιχμή τη στοχοποίηση κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ΜΜΕ.