Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ευχάριστη έκπληξη της Κάρτας Ελευθερίας ύψους 150 ευρώ για όσους νέους έχουν εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστούν εντός του 2021 ήταν το…ορεκτικό του πακέτου κινήτρων και διευκολύνσεων που έχει διαμορφωθεί, προκειμένου και να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, αλλά και να ανακτήσουν μια σειρά δικαιωμάτων τους όσοι έχουν εμβολιαστεί και ακόμα υπόκεινται σε περιορισμούς. 

Διαβάστε ακόμη: Freedom pass: Η κάρτα ελευθερίας των 150 ευρώ στους νέους - Οδηγός απόκτησης στο gov.gr

Αρχής γενομένης από το Freedom Pass, πρόκειται σαφώς για μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παρακινήσει του νέους να εμβολιαστούν. Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, έδωσε και την διάσταση της επιβράβευσης για τους περιορισμούς και την αναστάτωση που προκάλεσε στους νέους η πανδημία. Το μέτρο απευθύνεται σε όσους γεννήθηκαν από το 1996 έως το 2003 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, για αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, e-shops αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με POS. 

Το πρόγραμμα φτάνει τα 150 εκ. ευρώ και οι δραστηριότητες στις οποίες θα κατευθυνθούν μέσω της «Κάρτας Ελευθερίας» τα χρήματα θα τονώσουν και κλάδους οι οποίοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία. Για το λόγο αυτό και κατευθύνονται τα χρήματα στον πολιτισμό, τον τουρισμό και τις μεταφορές.

Έρχεται το πακέτο για εμβολιασμένους

Εκτός, όμως, από το κίνητρο για τους πολίτες στις νεότερες ηλικίες, προκειμένου να εμβολιαστούν, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει και το «κανονικό» πακέτο διευκολύνσεων για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και οι οποίοι θα έχουν κανονική πρόσβαση, χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα σε χώρους ψυχαγωγίας, διασκέδασης και εστίασης. Ανακοινώσεις θα γίνουν ίσως και σήμερα, αν όλοι είναι έτοιμοι, αλλιώς αυτές θα πάνε για την Τετάρτη το αργότερο, μέρα που επίσης συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο. Στις ανακοινώσεις θα μετέχουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

Η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση από τον Ιούλιο και εντεύθεν να επιτρέπεται για τους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους η ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και ανοιχτούς υψηλής συνάθροισης. Το μέτρο αφορά την λειτουργία με μέγιστη πληρότητα για εμβολιασμένους και χωρίς περιορισμούς σε θέατρα, κινηματογράφους, συναυλιακούς χώρους και γήπεδα, με τον ιδιοκτήτη του χώρου να αποφασίσει αν θα θέλει να λειτουργήσει με επαυξημένη πληρότητα και μόνο για εμβολιασμένους ή με την γενικά προβλεπόμενη πληρότητα και με πρωτόκολλα ασφαλείας. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφέ, μπαρ και κέντρων διασκέδασης που θα επιλέγουν να  εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους πολίτες, θα μπορούν λειτουργήσουν άμεσα τους εσωτερικούς χώρους, χωρίς να υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς στην χωρητικότητα.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι η πρόσβαση των πολιτών, είτε στους χώρους θεαμάτων και εκδηλώσεων είτε στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, θα γίνεται με το QR Code του Εθνικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού, το οποίο και θα ελέγχεται μέσω μιας ειδικής εφαρμογής. 

Παράλληλα, εκτός της απαλλαγής των πλήρως εμβολιασμένων από το υποχρεωτικό self-test για τους χώρους εργασίας, θα καταργηθεί και η υποχρέωση του αυτοδιαγνωστικού τεστ για τα ταξίδια εκτός περιφερειακής ενότητας με πλοίο ή αεροπλάνο.