Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μεγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε για ακόμη μια φορά δραματική έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και προανήγγειλε αυστηροποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη μια φορά αναφορικά με την μετάλλαξη Δέλτα που αναμένεται να γίνει κυρίαρχη στη χώρα μας, κάνοντας έκκληση στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν ώστε το φθινόπωρο η χώρα να φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού.

Διαβάστε ακόμη: Νέο επιχειρησιακό σχέδιο μετά την αύξηση κρουσμάτων - Μήνυμα Μητσοτάκη για αυστηρούς ελέγχους στη διασκέδαση

Νωρίτερα μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την εμπλοκή των Δήμων στην εκστρατεία εμβολιασμού ώστε να πειστούν ακόμη και οι πλέον δύσπιστοι για να την αναγκαιότητα της θωράκισης απέναντι στον κορονοϊό, ενώ επεσήμανε πως τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση των μονάδων εντατικής θεραπείας είναι συντριπτικά: «Το 99%- των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Είναι πραγματικά κρίμα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης 

Το κυβερνητικό σχέδιο περιστρέφεται γύρω από δύο άξονες: ο πρώτος αφορά στην αύξηση της εμβολιαστικής αλυσίδας σε μια επιχείρηση να πειστούν για την ανάγκη του εμβολιασμού όσοι έχουν ακόμα επιφυλάξεις και ο δεύτερος την τήρηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί στην εστίαση και την ψυχαγωγία. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους αιρετούς να συμβάλουν στην προσπάθεια που γίνεται να χτιστεί το τείχος ανοσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή περιλαμβάνει την καθημερινή ενημέρωση για το ποσοστό εμβολιασμού σε κάθε Δήμο της χώρας και με βάση αυτά τα στοιχεία κάθε εβδομάδα θα καθορίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο. Οι αιρετοί αναλαμβάνουν την υποχρέωση, καθώς έχουν στενή επαφή με τους συμπολίτες τους να πληροφορούν τους λόγους που οδηγούν σε άρνηση του εμβολιασμού ώστε να σχεδιάζονται ανάλογες δράσεις ενημέρωσης και πρωτοβουλιών. Στο τραπέζι είναι η παροχή κινήτρων σε τοπικό επίπεδο με τη συνδρομή και επιχειρήσεων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα μέτρα, όπως η επίδειξη pcr ή rapid test για τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα. Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ με Pfizer και Johnson.

«Όπως ξέρετε, η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην καλύτερη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, αλλά ταυτόχρονα να επιταχύνουμε και τους εμβολιασμούς σε εκείνες τις περιοχές που έχουν χαμηλότερο μερίδιο του εθνικού μέσου όρου», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ζητώντας την ενεργή στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες προτείνονται αυστηρά πρόστιμα για επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα αλλά και αναστολή λειτουργίας από την πρώτη παράβαση. Μεγάλο βάρος θα δοθεί στις επιχειρήσεις διασκέδασης, σε περιπτώσεις όπου ο αριθμός των θαμώνων ξεφεύγει από τα όρια. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Τι λένε τα στοιχεία και οι αριθμοί 

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επικράτηση της ινδικής μετάλλαξης δίνεται μάχη να χτιστεί το τείχος ανοσίας. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Το 47,7% του πληθυσμού έχει λάβει μία δόση του εμβολίου, ενώ μόλις το 38,2% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, μακριά δηλαδή από το στόχο που θέτουν οι επιστήμονες. Όπως μάλιστα λένε χαρακτηριστικά μέλη της επιστημονικής κοινότητας, εάν η χώρα σταθεροποιηθεί στους 100.000 εμβολιασμούς από τώρα μέχρι το τέλος του Αυγούστου, στο τέλος του καλοκαιριού η χώρα θα έχει 80% ανοσία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA