Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην αποκάλυψη ότι η ελληνική ακτοφυλακή αναγκάστηκε να εισέλθει εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων για να διασώσει 10 μετανάστες λόγω της αδιαφορίας των τουρκικών Αρχών παρότι το ναυάγιο συνέβη σε περιοχή της δικαιοδοσίας της, προχώρησε από τη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στο ναυάγιο που συνέβη σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και τουρκικών παραλίων.

«Η Τουρκία επέτρεψε κατά παράβαση των υποχρεώσεων της - σύμφωνα με την κοινή δήλωση του 2016 - σε μια βάρκα με 13 ανθρώπους να ξεκινήσει από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, δεν τη διέσωσε στα τουρκικά ύδατα και αναγκάστηκε η Ελληνική Ακτοφυλακή, που βάζει πρώτα από όλα την ανθρώπινη ζωή, να εισέλθει στα τουρκικά ύδατα να διασώσει δέκα ανθρώπους και δυστυχώς σύμφωνα με την πληροφόρησή μας να αγνοούνται ακόμα τρεις. Μέχρι την ώρα που μπήκα στη Βουλή δεν είχα ενημέρωση ότι η Τουρκία ανταποκρίθηκε σε αυτό το περιστατικό», σημείωσε στη Βουλή ο Νότης Μηταράκης.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης εγκάλεσε μάλιστα την Τουρκία για παραβίαση της κοινής δήλωσης με την Ε.Ε., σημειώνοντας πως η χώρα μας θα ενημερώσει σχετικά τα ευρωπαϊκά όργανα. «Η Ε.Ε έχει συμφωνία με την Τουρκία. Η Τουρκία να απαγορεύει παράνομες αναχωρήσεις από τα τουρκικά χωρικά ύδατα και να αποδέχεται επιστροφές. Χθες κάναμε αίτημα και ήδη έχει υποβάλει δήλωση στήριξης η Ε.Ε», ανέφερε.

«Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Μαρίας Κομνηνάκα από το ΚΚΕ για το μεταναστευτικό, ο κ. Μηταράκης διαμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η Ελλάδα σε πύλη εισόδου των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών στην Ε.Ε.«Η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Η χώρα δεν θα ξαναζήσει αυτό που έζησε την περίοδο 2015», τόνισε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ελληνικές αρχές προστατεύουν τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα και γι’ αυτό όπως είπε οι ροές το τελευταίο δωδεκάμηνο προς τα νησιά μειώθηκαν κατά 96%. «Μόνο 1.200 αφίξεις είχαμε το 2021», είπε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA