Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στην Τουρκία σταμάτησαν οι τουρκικές Αρχές τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργο Βαρυθυμιάδη και πλέον είναι κρατούμενος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, η ελληνική Πρεσβεία στην Αγκυρα έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 19:00.  

Σύμφωνα με την Παμποντιακή Ομοσπονδία, ο κ. Βαρυθυμιάδης, πραγματοποίησε το ταξίδι στην Τουρκία, για να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην αυριανή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

https://twitter.com/PanPontian_GR/status/1426141450186764291?ref_src=twsrc^tfw

Σε επικοινωνία που είχε το Reader μαζί του, ο κ. Βαρυθυμιάδης σημείωσε: «Είχαμε ενημερώσει ότι θα πάμε στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Όταν φτάσαμε, όμως, στον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με έπιασε ένας αστυνομικός. Με πήγαν για έλεγχο και μου πήραν τα δαχτυλικά αποτυπώματα. Με κράτησαν στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης για 7 ώρες. Μου είπαν ότι είμαι ανεπιθύμητος στην Τουρκία(...) Πληρώνω το τίμημα για τους αγώνες μου υπέρ των Ποντίων αλλά θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας».

Όπως αναφέρει η καταγγελία της Ομοσπονδίας, τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθηκαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Μεταξύ αυτών είναι και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpoe.org%2Fposts%2F4243983279023528&width=500&show_text=true&height=588&appIdPersona non grata και ένας επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη 

Όπως αναφέρει το pontosnews.gr, στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων για το τουρκικό κράτος βρίσκεται και ένας επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δεν έχει ουδεμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Ωστόσο, τον γύρισαν πίσω από τα Ύψαλα (περιοχή της Αδριανούπολης), απαγορεύοντάς του να συνεχίσει το ταξίδι του. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε και αυτός προορισμό την Παναγία Σουμελά. Προς το παρόν είναι άγνωστο πόσους και ποιους Έλληνες πολίτες περιλαμβάνει η λίστα των Τούρκων. Παρά την πανδημία, πολλοί είναι αυτοί που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, καθώς είναι η δεύτερη φορά που επιτράπηκε να εορταστεί ο Δεκαπενταύγουστος από τότε που ξεκίνησαν οι εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA