ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/08/2021 16:56

Τουρκία: Κρατείται στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης

Κρατείται στην Τουρκία ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, τον οποίο σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ενώ πήγαινε στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

Τουρκία: Κρατείται στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης
Βαρυθυμιάδης (Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στην Τουρκία σταμάτησαν οι τουρκικές Αρχές τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργο Βαρυθυμιάδη και πλέον είναι κρατούμενος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, η ελληνική Πρεσβεία στην Αγκυρα έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 19:00.

Σύμφωνα με την Παμποντιακή Ομοσπονδία, ο κ. Βαρυθυμιάδης, πραγματοποίησε το ταξίδι στην Τουρκία, για να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην αυριανή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

Σε επικοινωνία που είχε το Reader μαζί του, ο κ. Βαρυθυμιάδης σημείωσε: «Είχαμε ενημερώσει ότι θα πάμε στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Όταν φτάσαμε, όμως, στον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με έπιασε ένας αστυνομικός. Με πήγαν για έλεγχο και μου πήραν τα δαχτυλικά αποτυπώματα. Με κράτησαν στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης για 7 ώρες. Μου είπαν ότι είμαι ανεπιθύμητος στην Τουρκία(...) Πληρώνω το τίμημα για τους αγώνες μου υπέρ των Ποντίων αλλά θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας».

Όπως αναφέρει η καταγγελία της Ομοσπονδίας, τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθηκαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Μεταξύ αυτών είναι και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

Persona non grata και ένας επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη

Όπως αναφέρει το pontosnews.gr, στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων για το τουρκικό κράτος βρίσκεται και ένας επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δεν έχει ουδεμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Ωστόσο, τον γύρισαν πίσω από τα Ύψαλα (περιοχή της Αδριανούπολης), απαγορεύοντάς του να συνεχίσει το ταξίδι του. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε και αυτός προορισμό την Παναγία Σουμελά. Προς το παρόν είναι άγνωστο πόσους και ποιους Έλληνες πολίτες περιλαμβάνει η λίστα των Τούρκων. Παρά την πανδημία, πολλοί είναι αυτοί που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, καθώς είναι η δεύτερη φορά που επιτράπηκε να εορταστεί ο Δεκαπενταύγουστος από τότε που ξεκίνησαν οι εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ