Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως απαράδεκτη, προσβλητική, επιθετική και αντίθετη στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάζει ομόθυμα η αντιπολίτευση στη χώρα μας την κίνηση της Τουρκίας να απαγορεύσει άνευ εξήγησης στον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργο Βαρυθυμιάδη, την είσοδο στη χώρα για τον εορτασμό στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα και στην κατόπιν απέλασή του.  

Διαβάστε ακόμηΒαρυθυμιάδης στο Reader: «Με είχαν κρατούμενο 7 ώρες στο αεροδρόμιο, με είπαν ανεπιθύμητο στην Τουρκία»

Κατρούγκαλος: Προκλητική και προσβλητική ενέργεια για το σύνολο των Ελλήνων

«Αποτελεί προκλητική και προσβλητική ενέργεια, όχι μόνον για τους απανταχού Ποντίους αλλά για το σύνολο των Ελλήνων. Δεν αποτελεί δε μεμονωμένο γεγονός, γιατί υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις αδικαιολόγητων απελάσεων, όπως αυτές δύο Ελληνίδων επιστημόνων στο άμεσο παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ζητήσει τη Δευτέρα από το υπουργείο Εξωτερικών, με κοινοβουλευτική ερώτηση, να τοποθετηθεί για τις πληροφορίες που έχει και τα μέτρα που έχει λάβει, πέραν του προαναγγελθέντος διαβήματος», σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, διαβλέποντας πίσω από τη νέα πρόκληση της Άγκυρας εμμονή στον αναθεωρητισμό και επισημαίνοντας την ανάγκη σύνδεσης της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση με τη δέσμευσή της για αποχή από προκλήσεις.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Αμανατίδης, τόνισε: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών είναι σοβαρό ζήτημα και η κυβέρνηση οφείλει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η καταπάτησή τους και να υποστηρίξει ενεργά, απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, τους εκατοντάδες Έλληνες ποντιακής καταγωγής, που αναμένεται να επισκεφθούν για προσκύνημα την Παναγία Σουμελά στον Πόντο».

ΚΙΝΑΛ: Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι δεν είναι δημοκρατική χώρα

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, καταδικάζοντάς την απερίφραστα και προσθέτοντας: «Η κράτησή του κ. Βαρυθυμιάδη είναι επιθετική κίνηση, στην οποία πρέπει άμεσα να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση». Με το υπουργείο Εξωτερικών συνομίλησε για τις εξελίξεις ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας τη «ρητή και απερίφραστη» καταδίκη του κόμματος για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, και τόνισε δηκτικά: «Οι τουρκικές αρχές απαγορεύοντας την είσοδο του Γιώργου Βαρυθυμιάδη στην Τουρκία λόγω των δηλώσεών του για τη Γενοκτονία των Ποντίων επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία δεν είναι δημοκρατική χώρα. Στις δημοκρατίες κανένας άνθρωπος δεν διώκεται για τα φρονήματά του».

ΚΚΕ: Καταδικάζουμε το απαράδεκτο γεγονός

«Το ΚΚΕ καταδικάζει το απαράδεκτο γεγονός της απαγόρευσης εισόδου, κράτησης και απέλασης από τις τουρκικές αρχές του Γιώργου Βαρυθυμιάδη, προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κατά τη μετάβασή του στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας», αναφέρει η ανακοίνωση του Περισσού.

Ελληνική Λύση: Ανελέητος διωγμός των Ελλήνων του Πόντου

Μύδρους για νέο «παραλήρημα ναζιστικού τύπου» εξαπέλυσε εναντίον της Τουρκίας η Ελληνική Λύση, εκφράζοντας την οργή της για τον συνεχή «ανελέητο» διωγμό των Ελλήνων του Πόντου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA